Εκπνέει ο χρόνος για «υποχρεώσεις» στην εφορία: Τροποποιητικές, τακτοποίηση κληρονομιών και γονικές παροχές μέσα στη λίστα

Εκπνέει ο χρόνος για «υποχρεώσεις» στην εφορία: Τροποποιητικές, τακτοποίηση κληρονομιών και γονικές παροχές μέσα στη λίστα

Περιθώριο έως το τέλος του έτους έχουν εκατομμύρια φορολογούμενοι να τακτοποιήσουν τις ανοιχτές υποχρεώσεις τους προς την εφορία. Η λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμο, τακτοποίηση κληρονομιών, μεταφορά κατοικιών στο εξωτερικό, δήλωση χρηματικών ποσών από γονικές παροχές.

Πέρα από τις τυπικές πληρωμές φόρων και ρυθμίσεων κάθε τέλος του χρόνου (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ κ.α) η λίστα με τις εκκρεμείς υποθέσεις, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμο, τακτοποίηση κληρονομιών, μεταφορά κατοικιών στο εξωτερικό, δήλωση χρηματικών ποσών από γονικές παροχές.

Συγκεκριμένα:

  • Συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικές αποδοχές, έχουν περιθώριο έως το τέλος του χρόνου να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις στην εφορία και να καταβάλλουν τον φόρο μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Η εκκρεμότητα αφορά πάνω από 1.100.000 συνταξιούχους οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά.

Την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης ακολουθεί η έκδοση νέου εκκαθαριστικού σημειώματος με τον φόρο που ο συνταξιούχους πρέπει να καταβάλει έως το τέλος Ιανουαρίου του 2022.

Τα αναδρομικά θα προστεθούν στα υπόλοιπα δηλωθέντα εισοδήματα του έτους και θα φορολογηθούν με συντελεστές 22% έως 42% εάν το αναδρομικά αφορούν το 2015 και 22% έως 45% που ίσχυε το 2016. Ο λογαριασμός θα αυξηθεί εάν η προσθήκη των αναδρομικών αυξήσει το συνολικά εισόδημα του έτους πάνω από τα 12.000 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα καταλογιστεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που είναι 1%-4% για το 2015 και 2,2%-10% για το 2016.

Εκτός των συγκεκριμένων συνταξιούχων, τροποιητικές δηλώσεις οφείλουν να υποβάλουν και άλλες κατηγορίες συνταξιούχων που έλαβαν αναδρομικά από το 2014 μέχρι και το 2018, καθώς επίσης:

  • Οι μισθωτοί για την καθυστερημένη είσπραξη αμοιβών.
  • Οι γιατροί του ΕΣΥ για τις αμοιβές από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ.
  • Οι λήπτες αναδρομικών επιδομάτων ανεργίας.
  • Οι αγρότες που έλαβαν επιδοτήσεις στα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν δηλώθηκαν.

2. Περιθώριο έως το τέλος του χρόνου έχουν οι κληρονόμοι προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογούμενου που απεβίωσε εντός του 2020. Η φορολογική δήλωση υποβάλλεται αποκλειστικά χειρόγραφα και θα πρέπει να συνοδεύεται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τα εισοδήματα που απέκτησε ο φορολογούμενος που απεβίωσε μέχρι την ημερομηνία θανάτου ή τις δαπάνες που είχε πραγματοποιήσει.

Ειδικά, οι κληρονόμοι θα πρέπει να συνυποβάλουν βεβαιώσεις για αποδοχές ή συντάξεις και για τόκους καταθέσεων. Μετά την υποβολή της δήλωσης η εφορία θα προχωρήσει στην εκκαθάρισή της και θα αποσταλεί το εκκαθαριστικό σημείωμα στη διεύθυνση του κληρονόμου. Οι κληρονόμοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση για τον φορολογούμενο που απεβίωσε και με email.

Σε περίπτωση που προκύπτει επιστροφή φόρου μετά την εκκαθάριση της δήλωσης, το ποσό επιστρέφεται και μοιράζεται στους κληρονόμους που αναγράφονται στο πιστοποιητικό των εγγυτέρων συγγενών.

  • Έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υποβάλουν χειρόγραφη φορολογική δήλωση στην εφορία, φορολογούμενοι στους οποίους έχει εντοπιστεί τα προηγούμενα έτη απόκρυψη εισοδήματος ή τους καταλογίσθηκε φόρος κατ' εκτίμηση και έλαβαν το σχετικό ειδοποιητήριο.

4. Προκειμένου να καλυφθούν τα τεκμήρια και να αποφύγουν υπέρογκους φόρους, φορολογούμενοι οι οποίοι μέσα στο 2021 απέκτησαν χρήματα από γονικές παροχές, θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν δήλωση έως τις 31 Δεκεμβρίου.

5. Προθεσμία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου για να υποβάλουν φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι έχουν όσοι μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό εντός του 2020. Η προθεσμία ισχύει και για τους φορολογούμενους που κατέθεσαν αίτηση μεταφοράς στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού για πρώτη φορά και η αίτησή τους εγκρίθηκε μέσα στο 2020.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3swkbKM
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη