Καταιγίδες με θυελλώδεις ανέμους, χιόνια και χαλάζι, θα δείξει τα δόντια της η κακοκαιρία - Live η πορεία της (χάρτες)

Καταιγίδες με θυελλώδεις ανέμους, χιόνια και χαλάζι, θα δείξει τα δόντια της η κακοκαιρία - Live η πορεία της (χάρτες)

Συνεχίζεται η κακοκαιρία, καθώς σε πλήρη ισχύ βρίσκεται και το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, ενώ από σήμερα το βράδυ η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, ποιες περιοχές θα χτυπηθούν πιο έντονα, live η πορεία της κακοκαιρίας.

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από τη νύχτα της Παρασκευής 10/12 προς Σάββατο 11/12 έως την Κυριακή 12/12 σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Τα κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι τα πολύ έντονα κατά τόπους φαινόμενα, οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι και ο υψηλός κυματισμός στα πελάγη.

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται από την νύχτα της Παρασκευής 10/12 προς Σάββατο 11/12 στα δυτικά, οι οποίες έως το μεσημέρι του Σαββάτου 11/12 θα επεκταθούν στο σύνολο των ηπειρωτικών, το Ιόνιο, το Ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη. Τα φαινόμενα στα δυτικά, νότια και βορειοανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους θα είναι πολύ ισχυρά και υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης πλημμυρών και κατολισθήσεων.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για το Ιόνιο και τις παράκτιες περιοχές των δυτικών ηπειρωτικών. Από το μεσημέρι του Σαββάτου 11/12 βροχές και καταιγίδες αναμένονται και στο υπόλοιπο Αιγαίο ενώ από τις πρώτες ώρες της Κυριακής 12/12 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα δυτικά και βόρεια καθώς και τα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου.

Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα της Κυριακής 12/12.

xartis11012

Στον Χάρτη 1 φαίνεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται έως το βράδυ του Σαββάτου 11/12.

Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα παρουσιάσουν σημαντική αλλά πρόσκαιρη ενίσχυση το Σάββατο 11/12 και θα φτάνουν κατά τόπους τα 8 έως 9 μποφόρ. Την Κυριακή 12/12 οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και στο Ιόνιο θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς. Οι θυελλώδεις νοτιάδες που θα επικρατήσουν το Σάββατο 11/12 θα δημιουργήσουν υψηλό κατά τόπους κυματισμό.

Σύμφωνα με μοντέλο πρόγνωσης κυματισμού του ΕΑΑ / meteo.gr, υψηλός κυματισμός αναμένεται στο Ιόνιο, στις ακτές των δυτικών της χώρας, μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, στον Σαρωνικό και στο Βόρειο Αιγαίο.

Στον Χάρτη 2 φαίνονται οι περιοχές όπου ο άνεμος θα ξεπεράσει τα 6 μποφόρ το Σάββατο 11/12 καθώς και η επικρατούσα διεύθυνση του ενώ στον Χάρτη 3 παρουσιάζεται το σημαντικό ύψος κύματος που αναμένεται τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 11/12. Περισσότερα για το σημαντικό ύψος κύματος μπορείτε να διαβάσετε στην αντίστοιχη καταχώρηση της meteopedia.

xartis21012

Χάρτης 2. Περιοχές όπου ο άνεμος θα ξεπεράσει τα 6 μποφόρ το Σάββατο 11/12 και επικρατούσα διεύθυνσή του

xartis31012

Χάρτης 3. Σημαντικό ύψος κύματος τις βραδινές ώρες του Σαββάτου

Live η πορεία της κακοκαιρίας:

Προσοχή λέει ο Μαρουσάκης

Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από σήμερα Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου και από τα δυτικά με βροχές να έχουμε σε νησιά του Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο, ενώ αργότερα θα επηρεαστούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Προσοχή χρειάζεται και στους νότιους ανέμους οι οποίοι θα πνέουν στα πελάγη με εντάσεις 7 και 8 μποφόρ.

Ανησυχία υπάρχει κυρίως για το Σάββατο με τον μετεωρολόγο του Open να προειδοποιεί για ισχυρά φαινόμενα. «Ισχυρή κακοκαιρία αναμένεται στη χώρα μας και αύριο με πολύ μεγάλο όγκο νερού ιδιαίτερα για τα δυτικά τμήματα. Πρέπει να δείξουμε την απαιτούμενη προσοχή», σημειώνει. 

Ο ίδιος τονίζει ακόμη ότι περιοχές του Ιονίου, των δυτικών ηπειρωτικών αλλά και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου θα βρεθούν και πάλι στο επίκεντρο. Ωστόσο, όπως φαίνεται η κακοκαιρία θα περάσει σχετικά γρήγορα μέσα σε 24 ώρες, καθώς την Κυριακή τα φαινόμενα περιορίζονται τα νοτιοανατολικά θαλάσσια τμήματα και θα έχουμε και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια.

Από την νέα εβδομάδα ο καιρός θα είναι και πάλι άστατος με μια όμως διαφορά. Οι άνεμοι θα γυρίσουν σε βοριάδες και θα επηρεάζονται οι περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο. Μάλιστα, θα έχουμε και χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα προς τα μέσα της νέας εβδομάδας με την θερμοκρασία να πέφτει αρκετά.

Σε πλήρη ισχύ το έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από το βράδυ της Πέμπτης και θα κρατήσει μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής 12/12, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους.

Aναλυτικότερα, θα επηρεαστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες:

Α. Από το βράδυ της Πέμπτης (9-12-2021), και μέχρι σήμερα το απόγευμα: τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά και η Δυτική Πελοπόννησος.

Β. Την Παρασκευή (10-12-2021):

1. Μέχρι το μεσημέρι: Οι προαναφερθείσες περιοχές και η Δυτική, η Κεντρική Μακεδονία βαθμιαία η Ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, η Θεσσαλία, η Κεντρική Στερεά, οι Σποράδες, η Εύβοια, η Ανατολική Πελοπόννησος και πρόσκαιρα και η Ανατολική Στερεά.

2. Μέχρι αργά το απόγευμα η Θράκη.

3. Από το μεσημέρι και μέχρι αργά το βράδυ τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

4. Μέχρι αργά το μεσημέρι πρόσκαιρα οι Κυκλάδες και η Δυτική Κρήτη.

Γ. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη, με ένταση 7-8 μποφόρ και την Παρασκευή (10-12-2012) στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά 9 μποφόρ.

Δ. Από τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής (10-12-2021) ένα νέο κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει όλη τη χώρα από τα δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες καθώς και χιονοπτώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά. Θα επηρεαστούν αρχικά το Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, τα νησιά του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου, η Εύβοια, οι Κυκλάδες, και πιθανώς πρόσκαιρα τα βορειότερα τμήματα των Δωδεκανήσων.

Τα έντονα φαινόμενα το Σάββατο (11-12-2021) θα επηρεάσουν και την Αττική.



from Όλες οι ειδήσεις - ΕΙΔΗΣΕΙΣ https://ift.tt/3ydMjTI
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη