-->

Στο τραπέζι υποχρεωτικά self test μετά τις γιορτές (βίντεο)

(Φωτ: EUROKINISSI)

 Προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση και τους ειδικούς από τη μέχρι τώρα ανταπόκριση των πολιτών στα δωρεάν self test από τα φαρμακεία.

Υπάρχει έντονος προβληματισμός από το γεγονός ότι οι πολίτες φαίνεται πως δεν ανταποκρίθηκαν στο «κάλεσμα» των ειδικών για να παραλάβουν τα δωρεάν self test από τα φαρμακεία και να προχωρήσουν στα διαγνωστικά τεστ ενόψει των γιορτών.

Έτσι, σύμφωνα με το Open, τώρα υπάρχει η σκέψη να επιστρέψουν οι εκδρομείς των Χριστουγέννων με… υποχρεωτικό (και όχι απλώς προαιρετικό) self test. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη ποιους θα αφορά, αλλά σαν σκέψη υπάρχει πάνω στο τραπέζι.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το μέτρο που είχε ανακοινωθεί, όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών δικαιούνται ένα self test πριν από τα Χριστούγεννα και ένα μετά.

Πάντως, η κυβέρνηση όσο και οι επιστήμονες στοχεύουν στην αύξηση των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, εκτιμώντας ότι σε περίπου 20 ημέρες θα υπάρχουν τα πρώτα σημάδια της μετάλλαξης «Όμικρον» στα νοσοκομεία.

Αυτός άλλωστε είναι και ο κρίσιμος δείκτης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, σε μια περίοδο όπου σχεδόν όλη η Ευρώπη παίρνει επιπλέον μέτρα θωράκισης ενάντια στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού.

Άλλα μέτρα που είναι στο τραπέζι εάν χρειαστεί

Όλα δείχνουν ότι παρά τη μετάλλαξη Όμικρον που «τρομάζει» σχεδόν όλη την Ευρώπη, στη χώρα μας θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα χωρίς επιπλέον μέτρα κατά του κορονοϊού. Δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο ότι το σκηνικό θα είναι το ίδιο και μετά την Πρωτοχρονιά.

Στο τραπέζι φαίνεται πως υπάρχουν μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο ανάλογα με την εξέλιξη της Όμικρον που ήδη αρχίζει και κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Εξάλλου, ραγδαία είναι η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον η οποία πλέον εντοπίζεται σε τουλάχιστον 89 χώρες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται σε 1,5 με τρεις ημέρες σε περιοχές όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα.

Έτσι λοιπόν το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα υγειονομικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας δεν είναι διόλου απίθανο.

Εφόσον αποφασιστούν, αυτά τα μέτρα θα αφορούν τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια καθώς αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης. Για τα μέτρα που αναμένεται να έρθουν έχει μιλήσει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος τόνισε πως η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον θα φέρει αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η κυβέρνηση, εφόσον χρειαστεί έχει στη φαρέτρα της τα εξής μέτρα:

  • Εξετάζεται ο περιορισμός των καθήμενων στα τραπέζια εστίασης από 10 στα έξι. Παράλληλα, ενδεχομένως αποφασιστεί πληρότητα στο 80% και να επιστρέψει η πληρότητα στο 80%.
  • Εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι μάσκες παντού, και όχι μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή συστήνεται η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους εφόσον υπάρχει συνωστισμός.
  • Έσχατη λύση αλλά υπαρκτή είναι να απαγορευτούν οι ανεμβολίαστοι από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης. Αυτή τη στιγμή υποχρεούνται σε αρνητικό rapid test.

Επιβεβαίωση Πλεύρη για νέα μέτρα εφόσον χρειαστεί

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων. Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που μένει πάντα στο τραπέζι. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, στον ενήλικο πληθυσμό το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών ανέρχεται περίπου στο 80% τόνισε.from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3p7hX2k
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->