Οι 8 υποχρεώσεις που πήραν παράταση για τη νέα χρονιά

eurokinissi

Μια σειρά από παρατάσεις σε υποχρεώσεις που έχουν επιχειρήσεις και ιδιώτες έφερε η νέα χρονιά, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αποδεχθεί τα αιτήματα της αγοράς προκειμένο να δοθεί επιπλέον χρόνος για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων.

Ενδεικτικό της πιέσεις που υπάρχει από δεκαδες επαγγελματικούς φορείς, είναι το γεγονός ότι τα αιτήματα συνεχίζονται ακόμα και για τις διαδικασιες οι οποίες έχουν ήδη παραταθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει προχωρήσει στην έκδοση αποφάσεων οι οποίες αφορούν:

1.Τέλη Κυκλοφορίας: Παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου. δόθηκε στους ιδιοκτήτες Ι.Χ προκειμένου να τακτοποιήσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να τα πληρώσουν είτε απευθείας μέσω web banking σκανάροντας το μοναδικό QR Code που θα έχει το ειδοποιητήριο, είτε απλά επιλέγοντας την εφαρμογή της τράπεζας του για να ολοκληρώσει την πληρωμή. Και φέτος υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας στο ταμείο της τράπεζας.

Όσοι εντοπιστούν να μην έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας θα τους επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα τους. Αντίθετα όσοι δεν θέλουν να πληρώσουν τέλη και να μην κινδυνεύουν από πρόστιμα, μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

2. Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση έως το τέλος Ιουνίου έλαβαν οι επιχειρήσεις προκειμένου να ξεκινήσουν την αποπληρωμή των κεφαλαίων που έλαβαν από το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η κυβέρνηση αποφάσισε μετάθεση της πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή

3. Πάγιες δαπάνες: Εξάμηνη παράταση έλαβαν τα πιστωτικά που έχουν εκδοθεί και πλέον η διάρκεια τους επεκτείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2022, προκειμένου η ενίσχυση να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το τέλος Ιουνίου. Το υπόλοιπο ποσό που παραμένει μετά τη λήξη της παράτασης δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της προθεσμίας ενώ το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως.

4.Ρύθμιση 36-72 δόσεων: Παρατείνεται μέχρι 26 Ιανουαρίου 2022 η ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τε χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το υπουργείο Οικονόμων αποφάσισε να παρατείνει την καταληκτική προθεσμία υποβολής αίτησης, καθώς το ενδιαφέρον των οφειλετών παραμένει χαμηλό. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 31/12/2021, ενώ πλέον οι τουλάχιστον 820.000 φορολογούμενοι που έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν θα έχουν περιθώριο έως και τις 26 Ιανουαρίου.

Στη ρύθμιση οι δικαιούχοι μπορούν να αποπληρώσουν με 36 άτοκες δόσεις ή 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%.

5. Συν-Εργασία: Παρατείνεται ο μηχανισμός Συν-Εργασία έως τις 31 Μαρτίου του 2022, προκειμένου να συνεχιστεί η στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο μηχανισμός αφορά μόνο επιχειρήσεις με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% στο διάστημα από τον Απρίλιο 2020 έως τον Μάρτιο 2021.

6. Μεταβιβάσεις ακινήτων: Έως το τέλος Ιανουαρίου έχουν περιθώριο οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν στην υπογραφή συμβολαίων αγοραπωλησίας, γονικής παροχής και δωρεάς ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές δηλώσεις φόρου έχουν υποβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Οι υπόλοιποι θα προχωρήσουν τις διαδικασίες με τις νέες αντικειμενικές τιμές.

7. «Κουρεμένα» ενοίκια: Νέες προθεσμίες για υποβολή δηλώσεων Covid για υπεκμισθώσεις ακινήτων καθόρισε η ΑΑΔΕ προκειμένου να τρέξει η διαδικασία αποζημίωσης των φορολογουμένων. Ειδικότερα με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή: – Από την 21η Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και τη 10η Ιανουαρίου 2022, οι εκμισθωτές ακινήτων, των οποίων τα ακίνητα έχουν υπεκμισθωθεί, μπορούν να υποβάλουν αρχική ή τροποποιητική «Δήλωση COVID» ή/και τροποποιητική (όχι αρχική) «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» για τους μήνες Νοέμβριο 2020 μέχρι και Ιούλιο 2021. – Από την 11η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 21η Ιανουαρίου 2022, οι υπεκμισθωτές ακινήτων δύνανται να υποβάλουν τροποποιητική «Δήλωση COVID» για τους παραπάνω μήνες.

8. «Πόθεν έσχες»: Παράταση έως τις 16 Φεβρουαρίου 2022 έχει πάρει η διαδικασία υποβολής.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/31iMmBM
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη