-->

Γιάννης Σαρακιώτης: «Η ΛΑΡΚΟ όμηρος της αναλγησίας, της ανεπάρκειας και της ανικανότητας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη»


Μία ακόμη κοινοβουλευτική παρέμβαση για το θέμα της ΛΑΡΚΟ και την κατάσταση που επικράτησε τις μέρες της κακοκαιρίας στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, με αφορμή και πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο των Εργαζομένων. 


Εξαιτίας των πρόσφατων καιρικών φαινομένων εργαζόμενοι της εταιρείας παρέμειναν για πάνω από εικοσιτέσσερις (24) ώρες εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο χωρίς έστω τη στοιχειώδη υποστήριξη και αρωγή από πλευράς της Πολιτείας, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα ολόκληρος οικισμός, αυτός του Αγίου Ιωάννη, βρίσκονταν χωρίς ηλεκτροδότηση με δεκάδες σπίτια και εκατοντάδες κατοίκους να παραμένουν αβοήθητοι μέσα σε συνθήκες ακραίου παγετού. Παράλληλα, από πλευράς των εργαζομένων επισημαίνεται για πολλοστή φορά, ο εμπαιγμός που υφίστανται από τη διαχειριστική αρχή σε ότι αφορά το ζήτημα της έγκαιρης καταβολής της μισθοδοσίας τους, ιδίως και μετά την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων από τη Ν.Δ., γεγονός το οποίο τους έχει οδηγήσει σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. 


Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης τους, γίνεται αναφορά στις εξοργιστικές απαντήσεις της Διοίκησης προς τους εργαζόμενους, σε σχέση με το θέμα της καταβολής των δεδουλευμένων τους, στις οποίες ανάμεσα σε άλλα σημειώνεται ότι αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό «επειδή ακόμη δεν έχει ψηφιστεί στη Βουλή η παράταση της ειδικής διαχείρισης…», παραπέμποντας το θέμα στους έχοντες την ευθύνη της νομοθέτησης. 


Σε δήλωσή του για τα παραπάνω ο Βουλευτής Φθιώτιδας σημειώνει: 


«Εδώ και δύο χρόνια η ΛΑΡΚΟ είναι όμηρος της αναλγησίας, της ανεπάρκειας και της ανικανότητας της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και των Υπουργών του. Μετά την ψήφιση της τροπολογίας στις αρχές του 2020, που ήταν επί της ουσίας η ταφόπλακα της εταιρείας, η ΛΑΡΚΟ παραμένει διασωληνωμένη, σε ημιθανή κατάσταση και οι χιλιάδες εργαζόμενοι όμηροι των διαθέσεων των Κυβερνώντων, οι οποίοι δεν έχουν αναφέρει τίποτε ουσιαστικό για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους, που υπόσχονταν προεκλογικά και συνεχίζουν να κρύβονται προκλητικά


Εργαζόμενοι, οι οποίοι κρατούν σήμερα, επί της ουσίας μόνοι τους, το εργοστάσιο όρθιο και που πρόσφατα με ηρωικές προσπάθειες και αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια αντιμετώπισαν χωρίς τη στήριξη κανενός τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτοί οι εργαζόμενοι, σήμερα, αναμένουν ακόμη τα αποτελέσματα των συζητήσεων και των διαβουλεύσεων με τους ενδιαφερόμενους καθώς και ενημέρωση για τις βέλτιστες εναλλακτικές λύσεις που θα τους προσφερθούν, ζητώντας παράλληλα τα στοιχειώδη. Δηλαδή, την καταβολή των δεδουλευμένων τους προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέρχονται στις βασικές οικογενειακές υποχρεώσεις τους και την αποκατάσταση των πρόσφατων ζημιών ώστε να ζουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους αξιοπρεπώς. Η κατάσταση στην άλλοτε κραταιά βιομηχανία της ΛΑΡΚΟ έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι αρμόδιοι Υπουργοί θα πρέπει να αναλάβουν έστω και τώρα τις ευθύνες τους.»


Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων


ΑΝΑΦΟΡΑ


Για τους κ.κ. 

Υπουργό Οικονομικών

Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Υπουργό Ενέργειας & Περιβάλλοντος


Θέμα: «Καταγγελίες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ΓΜΜ. Α.Ε. εξαιτίας της πλήρους αδιαφορίας της Κυβέρνησης για τις συνθήκες που επικρατούν στην επιχείρηση και την εξαιρετικά δυσμενή θέση στην οποία τους έχει οδηγήσει»


Ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με αρμοδιότητα την Έρευνα & Τεχνολογία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Ιωάννης Σαρακιώτης καταθέτει ως αναφορά το υπ’ αριθ. 11/25-01-2022 Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ΓΜΜ. Α.Ε. Σύμφωνα με τα εκ μέρους του εν λόγω συλλογικού οργάνου δηλούμενα, προ δεκαπενθημέρου ζητήθηκε από την ασκούσα τη διαχείριση αρχή συνάντηση ώστε να συζητηθούν και να οριστικοποιηθούν, τόσο μέτρα προστασίας εν όψει του αναμενόμενου – παρελθόντος πια – κύματος κακοκαιρίας, που επέφερε το φαινόμενο “ΕΛΠΙΣ”, όσο και τα επιμέρους μέτρα αντιμετώπισης κατά της μετάδοσης της COVID-19. 

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το ως άνω Δελτίου Τύπου οι εργαζόμενοι αιτήθηκαν την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας όλων, επισημαίνοντας τη δυσμενή θέση στην οποία έχουν περιέλθει μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις οικογενειακές υποχρεώσεις τους, εξαιτίας και της μη καταβολής δώρου Χριστουγέννων. Επιπλέον, ζητήθηκε η εκ μέρους της διαχειριστικής αρχής έγκαιρη και έγγραφη ενημέρωση με σκοπό το βέλτιστο προγραμματισμό των υποχρεώσεων τους. Απέναντι στα ανωτέρω επισημαινόμενα και σύμφωνα με τα περιεχόμενα στο σχετικό Δελτίο Τύπου, η απάντηση της διαχειριστικής αρχής ήταν ότι: «δεν υπάρχουν αιτήσεις από τα τμήματα για καλοριφέρ, καρέκλες κλπ.  και ότι υπάρχει ομάδα διαχείρισης του covid 19 που μέχρι σήμερα χειρίζεται αποτελεσματικά την κατάσταση», ενώ σημειώθηκε ότι: «αν δεν πληρώσουν θα μας ενημερώσουν γραπτώς». 

Τέλος, για το ίδιο θέμα οι εργαζόμενοι αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα ότι: «Κάτω από αυτές τις συνθήκες αυτοθυσίας των εργαζομένων για να κρατηθεί η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, με τις επιπλέον δυσκολίες της διακοπής ρεύματος στον οικισμό του Αη Γιάννη πάνω από 12 ώρες και του Κάστρου, Ακραιφνίου, Μαλεσίνας  και δεν ξέρουμε και σε ποιο άλλο χωριό από σήμερα το πρωί, παίρνουμε την ειδική διαχείριση να επιβεβαιώσουμε αν θα πληρώσει, μιας και δεν μας έχει ενημερώσει για το αντίθετο γραπτώς, όπως το είχαμε ζητήσει και μας είχε δεσμευτεί. Η απάντηση είναι ότι “επειδή ακόμη δεν έχει ψηφιστεί στη βουλή η παράταση της ειδικής διαχείρισης, δεν μπορεί να μας πληρώσει”. Ρωτάμε πότε (;) και μέχρι τώρα δεν μας έχουν απαντήσει.», ενώ διατυπώνεται σειρά αιτημάτων για τα οποία και υφίσταται η ανάγκη ενημέρωσης εκ μέρους των αρμοδίων.  


Επισυνάπτεται το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ΓΜΜ. Α.Ε.

Παρακαλούμε για την εκ μέρους των ανωτέρω Υπουργών σχετική απάντηση, κατά το λόγο της αρμοδιότητας τους, επί των εντός της ανωτέρω ανακοινώσεως περιεχομένων στοιχείων, καθώς και τη σχετική ενημέρωσή μας για τυχόν ενέργειες τους. 


Αθήνα, 27/01/2022

Ο καταθέτων Βουλευτής

Ιωάννης Σαρακιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->