-->

Ο Διομήδης «σφυροκοπά» τη χώρα: Χιόνια και στην Αττική τις επόμενες ώρες, live η κακοκαιρία

Ο Διομήδης «σφυροκοπά» τη χώρα: Χιόνια και στην Αττική τις επόμενες ώρες, live η κακοκαιρία

Επιμένει και σήμερα η κακοκαιρία Διομήδης με τα χιόνια να «χτυπούν» και την πόρτα της πρωτεύουσας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, με την κακοκαιρία να μετατοπίζεται προς τα ανατολικά τμήματα θα κυλήσει η σημερινή μέρα.

Το βαρομετρικό χαμηλό μπαίνει μέσα στο νότιο - νοτιοανατολικό Αιγαίο ενώ βορειότερα υψώνεται ατμοσφαιρικό βουνό κι έτσι θα έχουμε υψηλές πιέσεις αντικυκλωνικού πεδίου κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλη διαφορά πίεσης κυρίως μέσα στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Αυτή η διαφορά πίεσης θα οδηγήσει στη σημαντική ενίσχυση των βοριάδων.

Για σήμερα Τετάρτη, οι βροχές και τα χιόνια αλλά και οι καταιγίδες θα εστιάζονται από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά. Πυκνές χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους όχι μόνο σε ορεινές περιοχές της κεντρικής και ανατολικής χώρας αλλά και σε πεδινές - ημιπεδινές περιοχές.

Στην Αττική, αναμένονται βροχοπτώσεις ενώ νωρίς το πρωί θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις στη γύρω ορεινή ζώνη. Μάλιστα, καθώς θα περνούν οι ώρες τα χιόνια θα κατεβαίνουν σε υψόμετρο ενώ δεν αποκλείεται μέσα στη νύχτα να χιονίσει και στα βόρεια τμήματα του νομού.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, την Πέμπτη (13/1) υποχωρούν τα φαινόμενα για να μείνει το τσουχτερό κρύο ιδιαίτερα τη νύχτα και το πρωί με τον ισχυρό παγετό να κάνει την εμφάνισή του με έμφαση τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας.

xionia 1

Εκ νέου ενεργοποίηση του 112

Η εκ νέου ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη των φαινομένων, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια νέας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την αποτίμηση της κακοκαιρίας «Διομήδης» που πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας. Επιπλέον τονίστηκε ότι το σύνολο του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή και ετοιμότητα.

Όπως επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης, το σύνολο των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας της χώρας θα συνεχίσει να βρίσκεται επί ποδός και σε συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης, ενώ ευχαρίστησε όλους θερμά για την αποτελεσματικότητα που επιδεικνύουν και την άριστη συνεργασία.

Προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω ισχυρών ανέμων

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές που σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν τοπικά στο Αιγαίο τα 9 και στα βόρεια τα 10 μποφόr

Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια των πλοίων πραγματοποιούνται κατά την κρίση του πλοιάρχου και με ημερολογιακή εγγραφή.

Κλειστές παραμένουν επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για αλλαγές η τροποποιήσεις δρομολογίων σε πολλές ακτοπλοϊκές γραμμές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ο «Διομήδης» πλησιάζει Θεσσαλονίκη: Πυκνό χιόνι στο Λιβάδι Θέρμης

Έντονη είναι η χιονόπτωση αυτή την ώρα στην περιοχή Λιβάδι της Θεσσαλονίκης και του δήμου Θέρμης.

Βαριά μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να ανοίξουν τους δρόμους σε περίπτωση που το χιόνι συνεχιστεί με την ίδια ένταση και τις επόμενες ώρες.

Το Λιβάδι είναι χωριό στο δήμο Θέρμης της ΜΕ Θεσσαλονίκης το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρων. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη στα όρια με την ΠΕ Χαλκιδικής.

Νωρίτερα έκλεισε και η 8η οδός που συνδέει τη Θέρμη με τους Ταγαράδες, λόγω υπερχείλισης του Ανθεμούντα.

xioniathess

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - Ποιοι δρόμοι έκλεισαν

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδος έχει προκαλέσει η σφοδρή χιονόπτωση που έφερε η κακοκαιρία Διομήδης.

Η Πολιτική Προστασία και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται σε επιφυλακή διαθέτοντας συνολικά 100 εκχιονιστικά μηχανήματα τα οποία βρίσκονται στους δρόμους της Ημαθίας, της Πιερίας, της Πέλλας και του Κιλκίς, για να παραμείνει ανοιχτό και ασφαλές το οδικό δίκτυο.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες, στα σημεία:

Aπό το 94ο έως το 98ο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς),στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου, 3-5 Πηγαδίων, Βόρα και Ελατοχωρίου,από το από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στηνεπαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας.

Λόγω έντονης βροχόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

Στη δημοτική οδό Νέας Λυκόγιαννης - Παλαιάς Λυκόγιαννης (Ημαθία),στο 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας - Αγίου Σπυρίδωνα (περιοχή Ξηρολάκι Πιερίας),στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ορμύλιας - Βραστάμων (Χαλκιδική) και στο1ο χιλιόμετρο δημοτικής οδού που συνδέει την επαρχιακή οδό Ν.Μουδανιών - Σιθωνίας με το δημοτικό διαμέρισμα Ολύνθου(Χαλκιδική).Στερεά Ελλάδα

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώθηκε ότι, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

Νομός Βοιωτίας

Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 13,500η χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού) έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).Στην Επαρχιακή οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 2η έως την 15η χ/θ (όρια με Φωκίδα).

Νομός Ευρυτανίας

Στην Παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας – Καρπενησίου, από την 65η χ/θ έως 67η χ/θ.Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, από την 1η χ/θ έως 15η χ/θ.Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Φουρνά- Καρδίτσας, από 12η χ/θ θέση «Βράχος», μέχρι τα όρια με το Νομό Καρδίτσας, θέση «Ζαχαράκι».Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Κρικέλλου – Δομνίστας, από την 6η χ/θ έως 42η χ/θ.Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου, από την 35η χ/θ θέση «Αραποκέφαλα» έως 45η χ/θ.Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Φιδακίων – Σελλά, από την 3η χ/θ έως 25η χ/θ.Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Στενώματος, από την 2η χ/θ έως 15η χ/θ.

Επιπλέον έχει διακοπεί η κίνηση όλων των οχημάτων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας:

Στην οδό Ιωάννου Τσεκούρα, περιοχή «ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΞΗΡΙΑΣ» Λαμίας (Ροδίτσα) Νομού Φθιώτιδας, στο ύψος της τοποθεσίας «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», λόγω υπερχείλισης του χειμάρρου στο χωμάτινο οδόστρωμα.Στην 9η χ/θ της Επαρχιακής Οδού Λουτρών Αιδηψού – Λίμνης, περιοχή «Ήλια», λόγω κατολίσθησης – πτώσης βράχων στο οδόστρωμα.Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καιρικό σύστημα με το όνομα «Διομήδης» («Diomedes») προκαλεί κακοκαιρία από τη Δευτέρα (10/1/2022), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους πολύ θυελλώδεις ανέμους και τις πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

kairos

Σφυροκοπά τη χώρα και σήμερα ο Διομήδης

Στα δυτικά της χώρας σήμερα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες.

Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια θα σταματήσουν και στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Στα βόρεια ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 4 με 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 7 με 9 και στα νησιά τους 13 με 14 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Δείτε πως θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/334aFEE
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->