Παναγιώτης Στασινός: Πως εξηγούνται τα χαμηλά ποσοστά σοβαρής νόσου της μετάλλαξης Omicron

Δείτε όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος υγείας του Δήμου Λαμιέων Παναγιώτης Στασινός:

Πως εξηγούνται τα χαμηλά ποσοστά σοβαρής νόσου της μετάλλαξης Omicron

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Cape Town δείχνει πως η απόκριση σε παραγωγή T λεμφοκυττάρων* έναντι της ακίδας SARS-CoV-2 παραμένει ισχυρή σε όσους έχουν εμβολιαστεί με δυο δόσεις με το εμβόλιο της Pfizer,με δυο δόσεις με το εμβόλιο της Johnson and Johnson καθώς και όσους έχουν μολυνθεί ήδη από το ιό.

Η παραλλαγή Omicron έχει πολλαπλές μεταλλάξεις πρωτεΐνης Spike που συμβάλλουν στην μείωση απόκρισης σε παραγωγή αντισωμάτων με αποτέλεσμα την επαναμόλυνση μετά από εμβολιασμό ή φυσική μόλυνση.

Όμως όπως φαίνεται η δεύτερη άμυνα του οργανισμού,τα Τ λεμφοκύτταρα*,αντιδρούν με την ακίδα της Omicron διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στη σοβαρή νόσηση και παρέχοντας προστατευτική ανοσία.Μάλιστα στη συγκεκριμένη μελέτη το μέγεθος της αποκτόμενης ανόσιας ήταν παρόμοιο με αυτό των παραλλαγών Beta και Delta.

Η περιορισμένη επίδραση των μεταλλάξεων της Omicron στην απόκριση των Τ-λεμφοκυττάρων υποδηλώνει ότι ο εμβολιασμός ή η προηγούμενη μόλυνση μπορεί ακόμα να παρέχουν ουσιαστική προστασία από σοβαρή ασθένεια.

Τα παραπάνω καλά νέα μαζί με πρώιμες κλινικές παρατηρήσεις από τη Νότια Αφρική δείχνουν πως η μετάλλαξη Omicron φαίνεται να προκαλεί χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρής ασθένειας σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα Delta.

*Τι είναι η κυτταρική ανοσία;

Η κυτταρική ανοσία ξεκινά σχεδόν παράλληλα με αυτή των αντισωμάτων και προκύπτει από την ενεργοποίηση μια ειδικής ομάδας ανοσοκυττάρων, τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία έχουν την ιδιότητα να εντοπίζουν και να θανατώνουν τα παθογόνα μικρόβια που εισβάλλουν στον οργανισμό μας. 

Επειδή τα Τ-λεμφοκύτταρα έχουν την ιδιότητα να παραμένουν στο αίμα μας για χρόνια μετά από μια μόλυνση, στην περίπτωση της λοίμωξης COVID-19 παίζουν σημαντικό ρόλο στη «μακροχρόνια μνήμη» του ανοσοποιητικού συστήματος μας όταν εκτίθεται ξανά στον κορωνοϊό.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη