Γουργουλιάνης: «Ετοιμάζουμε ιατρείο post covid»

Γουργουλιάνης: «Ετοιμάζουμε ιατρείο post covid»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης είπεοτι θα φτιαχτεί ιατρείο θα λειτουργεί στην κλινική, με σκοπό για όσους βρέθηκαν να κάνουν post covid – με βλάβες κυρίως στα πνευμόνια- να βοηθηθούν.

Για την εξέλιξη της μετάλλαξης «όμικρον» μίλησε στην εκπομπή «Έτσι κι Αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης. «Βλέπουμε μια αύξηση των εισαγωγών στο νοσοκομείο. Μπορεί να βλέπουμε αυτή την αύξηση αλλά έχουμε ήπια νόσο. Δεν πάνε στις μονάδες και δεν πεθαίνουν οι άνθρωποι, μιλώ ιδιαίτερα για εμβολιασμένους.

Έκανα μια ανάρτηση που αφορούσε τα δεδομένα του Οντάριο -και ταιριάζει σαν παράδειγμα στην χώρα μας- όπου οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις, έχουν πέντε φορές λιγότερες πιθανότητες να μπουν στο νοσοκομείο και 11 φορές λιγότερες για να μπουν στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Το κύμα στην Ν. Αφρική έφτασε περίπου στις τρεις εβδομάδες στην κορυφή του. Θα δούμε την κορύφωση μέχρι περίπου τις 20 Ιανουαρίου και μέσα στον Φεβρουάριο θα εκτονωθεί. Είναι βιαστικό να πούμε ότι τελειώνει η πανδημία.

Αλλά μπορώ να σας πω ότι αυτή η πορεία είναι πορεία εκτόνωσης της πανδημίας. Όταν ο ιός γίνεται περισσότερο μεταδοτικός και λιγότερο θανατηφόρος πάμε προς αυτή την κατεύθυνση. Απλά δεν ξέρουμε αν αυτή η μετάλλαξη είναι η «όμικρον» ή η επόμενη. Δηλαδή αν αυτή η ιστορία θα τελειώσει την Άνοιξη η το επόμενο Φθινόπωρο. Άρα είμαστε στην κατεύθυνση της ενδημικότητας της νόσου», αναφέρει.

«Ετοιμάζουμε ιατρείο post covid»

Τι γίνεται με το long covid και το post covid και πως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε την επόμενη περίοδο; «Καταρχήν να σας πω για την «όμικρον» πως αν είναι στο ανώτερο αναπνευστικό θα προκαλέσει ήπια συμπτώματα και χωρίς μεγάλη διάρκεια. Δεν περιμένω σοβαρό σύνδρομο long covid από την «όμικρον».

Για τους ανθρώπους που νόσησαν βαριά από τα προηγούμενα στελέχη, προετοιμαζόμαστε και θα φτιάξουμε ένα ιατρείο που για μερικούς μήνες ή και χρόνια θα έλεγα, θα λειτουργεί στην κλινική μας, με σκοπό για όσους βρέθηκαν να κάνουν post covid – με βλάβες κυρίως στα πνευμόνια- να τους βοηθήσουμε. Θέλουν μια παρακολούθηση με εξειδικευμένο εξοπλισμό. Αυτά το σύνδρομο μπορεί να κρατήσει και μερικά χρόνια ακόμη. Μπορούμε να τους βοηθήσουμε,με ψυχολογική υποστήριξη, με ασκήσεις αποκατάστασης και εργοθεραπείας», καταλήγει.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3K1qRqM
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη