Συνασπισμός 40 χωρών στο πλευρό της Ουκρανίας για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική απειλή - Η Μόσχα κόβει το αέριο

Συνασπισμός 40 χωρών στο πλευρό της Ουκρανίας για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική απειλή - Η Μόσχα κόβει το αέριο

«Η Δύση είναι πιο αποφασισμένη και ενωμένη από ποτέ στο παρελθόν», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν. 

Δραματική «αναβάθμιση» του πολέμου στην Ουκρανία προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις, με τις απειλές της Ρωσίας ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, σε απάντηση της απόφαση της Δύσης να στείλει βαρέα όπλα στο Κίεβο και ενώ ενισχύονται οι εκτιμήσεις για ρωσικές στρατιωτικές βλέψεις και στην Μολδαβία, μετά τις εκρήξεις στην Υπερδνειστερία.

Στήριξη από τη Δύση 

Η Ουκρανία αποκτά μόνιμη και ισχυρή στήριξη από τη Δύση, μετά και τις αποφάσεις που έλαβαν, όπως φάνηκε, οι υπουργοί Άμυνας 40 χωρών σε συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον στην αεροπορική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία - συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Ανάμεσα στις 40 χώρες, πέραν των ΗΠΑ και πολλών ευρωπαϊκών κρατών, συμμετείχαν επίσης η Αυστραλία, αλλά και η Ιαπωνία.

«Η Ρωσία έχει πολύ ευρύτερους στόχους»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι στόχοι της Ρωσίας πάνε πολύ παραπέρα από τον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου.

«Σε τελευταία ανάλυση στόχος της ηγεσίας της Ρωσίας δεν είναι απλώς να καταλάβει την επικράτεια της Ουκρανίας, αλλά να διαμελίσει ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να καταφέρει πλήγμα στη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο», υποστήριξε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Στον «ελεύθερο κόσμο» πρακτικά οι πάντες αντιλαμβάνονται πως η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι παρά η αρχή, υποστήριξε ο κ. Ζελένσκι.

Οι συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις, στην Οδησσό (νότια), στο Ντονμπάς (ανατολικά), το μόνο που θα φέρουν στη Ρωσία είναι «κι άλλες απώλειες», απείλησε εξάλλου ο ουκρανός πρόεδρος.

Θα φέρουν επίσης νέες κυρώσεις της ΕΕ και περισσότερους περιορισμούς στο εμπόριο, προεξόφλησε.

Η πλειονότητα των Ρώσων θα πληρώσει για την επιθετική πολιτική της κυβέρνησης καθώς θα καταδικαστεί στη φτώχεια, υποστήριξε ακόμη ο κ. Ζελένσκι.

 Ο πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί όλο το 2022

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς δήλωσε ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου ίσως συνεχιστεί όλη τη χρονιά.

Ωστόσο ταυτόχρονα είπε πως τα όπλα που παρέλαβαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν «σοβαρό αντίκτυπο» στην πορεία του πολέμου από τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου. Ο πόλεμος πιθανόν θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμη, πρόσθεσε. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μακρά σύρραξη».

Ακόμη κι αν σταματήσουν οι μάχες στο Ντονμπάς που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό δεν θα σημάνει το τέλος του πολέμου, πρόσθεσε ο κ. Αρεστόβιτς.

Η Μόσχα κόβει το αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητας και κυρίως οι ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται ακόμα σε σημαντικό βαθμό από τα ρωσικά καύσιμα την προειδοποίηση που απηύθυνε η Μόσχα στην Πολωνία το βράδυ της Τρίτης και στη Βουλγαρία αργότερα τη νύχτα, για διακοπή στην παροχή του φυσικού αερίου.

Η άρνηση της Βαρσοβίας, όπως και της Σόφιας να πληρώνουν σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, όπως έχει ζητήσει εδώ και εβδομάδες η Μόσχα από τις ευρωπαϊκές χώρες, έκανε τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom να ανακοινώσει στην πολωνική πλευρά (και στη Βουλγαρική) ότι διακόπτει την ροή (μέσω του αγωγού Yamal) από τις σήμερα 9 το πρωί - ώρα Ελλάδος.

Ακολούθησε ένα πανδαιμόνιο στις αγορές φυσικού αερίου με εκτίναξη των τιμών, καθώς ενέσκηψε ο κίνδυνος να πραγματοποιήσει αυτή την απειλή η Μόσχα στη συνέχεια και για άλλες χώρες της Ευρώπης, που απέρριψαν στο μεταξύ τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές σε ρούβλια. Η Πολωνική κυβέρνηση πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστική, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα έχει πρόβλημα από αυτή την κίνηση της Μόσχας.

 



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/ZmnlpI6
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη