Ακρίβεια: Η Ελλάδα «βγαίνει» σήμερα στις αγορές με στόχο νέες παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών

Ακρίβεια: Η Ελλάδα «βγαίνει» σήμερα στις αγορές με στόχο νέες παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών

Με στόχο να παραμείνει γεμάτο το Ταμείο προκειμένου να εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα γι την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η Ελλάδα ετοιμάζεται σήμερα να βγει ξανά στις αγορές με στόχο να αντλήσει άνω των 2 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή τα δημοσιονομικά περιθώρια για επιπλέον παρεμβάσεις ενισχύουν τα αποτελέσματα από την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. Η είσπραξη φόρων ύψους 1,3 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2022, διευρύνει τα περιθώρια προκειμένου η κυβέρνηση προχωρήσει σε επιπλέον παρεμβάσεις.

Οι οριστικές αποφάσεις ακόμα αργούν καθώς όλα δείχνουν ότι θα ληφθούν στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου. Παρόλα αυτά αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για αναγκαίες προληπτικές κινήσεις για χρηματοδοτικά εφόδια στη μάχη με την ακρίβεια.

Δεδομένο θεωρείται ότι η απόφαση για τη σημερινή έξοδο στις αγορές με την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου, στοχεύει στην ενίσχυση του οικονομικού οπλοστασίου για την χρηματοδότηση αντισταθμιστικών μέτρων.

Στην επίτευξη αυτού του στόχου συμβάλει ιδιαίτερα το γεγονός ότι σημειώθηκε η υψηλότερη σε σχέση με την πρόβλεψη ανάπτυξη το 2021, το χαμηλότερο κατά 2% του ΑΕΠ πρωτογενές έλλειμμα καθώς και η θετική πορεία του φετινού προϋπολογισμού.

Γεγονός είναι ότι στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι με βάση τις εξελίξεις όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά και ουδείς μπορεί να αποκλείσει χειροτέρευση της κατάστασης.

Βέβαιο είναι ότι και τον Μάιο θα συνεχιστεί το καθεστώς των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Ήδη στο τραπέζι εξετάζεται το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης του μέτρου και τους επόμενους μήνες ενώ εξετάζεται σοβαρά και η επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης.

Από κει και πέρα στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένουν οι προσωρινές μειώσεις στο ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη διατροφής ενώ υπάρχει και σενάριο χορήγησης νέας «επιταγής ακρίβειας» στα αδύναμα νοικοκυριά.

Ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταικούρας επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει όσο χρειαστεί να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με στοχευμένα και προσωρινά μέτρα και εντός των ταμειακών αντοχών που είναι περιορισμένες και δεν επιτρέπουν βιαστικές και σπασμωδικές κινήσεις αλλά λελογισμένα και προσεκτικά βήματα έτσι ώστε να μην προκληθούν δημοσιονομικοί κραδασμοί που θα έθεταν σε κίνδυνο τον στόχο για περιορισμό του ελλείμματος.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν αρμόδιοι παράγοντες στην κοινή και συντονισμένη δράση σε επίπεδο ΕΕ με παρεμβάσεις για τη συμπίεση των τιμών της ενέργειας και την ενεργοποίηση πρόσθετων κονδυλίων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί και γι' αυτό η κυβέρνηση ετοιμάζεται για εθνικές παρεμβάσεις στη κατεύθυνση της συγκράτησης των ενεργειακών τιμών



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/LSjPihX
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη