Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί σε ομαδικό τάφο, έτοιμοι για σκληρή μάχη» λέει ο Ζελένσκι

Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί σε ομαδικό τάφο, έτοιμοι για σκληρή μάχη» λέει ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η απειλή για το Κίεβο έχει αποκλιμακωθεί μεν, όμως ο ουκρανικός στρατός είναι πλέον έτοιμος για σκληρή μάχη με τους Ρώσους στο Ντονμπάς.

H Oυκρανία προετοιμάζεται για τη νέα και πιθανόν πιο δύσκολη φάση του πολέμου με τη Ρωσία, αναφέρει σε ανάλυσή της η Washington Post, περιγράφοντας την μετατόπιση της σύρραξης προς τα ανατολικά της χώρας, κάτι που προκύπτει και από τις τελευταίες κινήσεις Κιέβου και Μόσχας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της, οι πιο «ανοιχτοί» χώροι στο ανατολικό τμήμα της χώρας ίσως δυσχεράνουν το έργο του ουκρανικού στρατού να προχωρήσει σε τακτικές «αντάρτικου», όπως έπραξε με επιτυχία στις δασώδεις περιοχές στα δυτικά και τα βόρεια.

Πολλά, όμως, συνεχίζει, θα εξαρτηθούν και από τα αν οι Ρώσοι θα καταφέρουν να διορθώσουν τα λάθη που έκαναν στην πρώτη φάση της σύρραξης: από τις αποτυχίες στην τροφοδότηση των δυνάμεών τους έως το ανεπαρκές προσωπικό για να καταλάβει μια τόσο μεγάλη περιοχή, όπως αρχικά στόχευε, σύμφωνα με αναλυτές.

Γι αυτό, άλλωστε, οι Ουκρανοί κατόρθωσαν όχι μόνο να «φρενάρουν» τους ρώσους αλλά και να τους υποχρεώσουν, σε πολλές περιπτώσεις, σε υποχώρηση.

Όπως αναφέρει Αμερικανός αξιωματούχος στη WP, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον εγκαταλείψει ολοκληρωτικά τις περιοχές γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, όπου οι προσπάθειές τους να φτάσουν έως την πρωτεύουσα αποκρούστηκαν. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τα στρατεύματα αυτά βρίσκονται σε διαδικασία αναδιοργάνωσης, με προφανή στόχο να αναπτυχθούν εκ νέου προς τα ανατολικά.

«Οι μάχες στα ανατολικά θα μοιάζουν περισσότερο με εκείνες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, με μεγάλες επιχειρήσεις, χιλιάδες τάνκς και οχήματα, αεροπλάνα και πυροβολικό», είχε πει ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, απευθύνοντας έκκληση προς τη Δύση για προμήθειες και νέα, διαφορετικά όπλα. Το αίτημα αυτό αποτυπώνει και τις διαφορετικές συνθήκες μάχης στα ανατολικά, επιβεβαιώνει στη WP Αμερικανός αξιωματούχος.

Δεκάδες νεκροί σε ομαδικό τάφο

Δεκάδες νεκροί στην Ουκρανία βρέθηκαν το Σάββατο 9 Απριλίου σε ομαδικό τάφο στο Μπουζόβα, χωριό κοντά στο Κίεβο που ανακτήθηκε προ ημερών από τον στρατό της Ουκρανίας, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Ο Τάρας Ντίντιτς, κοινοτάρχης στη δημοτική ενότητα Ντίμτριβκα, στην οποία υπάγεται το Μπουζόβα και αρκετά άλλα παρακείμενα χωριά, δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό πως τα πτώματα βρέθηκαν σε τάφρο κοντά σε πρατήριο καυσίμων. Ο αριθμός τους δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη, διευκρίνισε.

«Τώρα επανερχόμαστε σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, αλλά κατά τη διάρκεια της κατοχής είχαμε 'καυτά σημεία', πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν», είπε ο κ. Ντίντιτς.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ουκρανία νεκροί: Ο εντοπισμός των πτωμάτων γύρω από το Κίεβο προκάλεσε διεθνή κατακραυγή

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο στις αρχές Απριλίου για δεκάδες νεκρούς στο χωριό Μπουζόβα και γύρω από αυτό, για περίπου 30 πτώματα.

Ο εντοπισμός ομαδικών τάφων και πτωμάτων αμάχων σε πόλεις και χωριά γύρω από το Κίεβο που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις αφού αποσύρθηκε ο ρωσικός στρατός προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, ειδικά στην Μπούτσα, βορειοδυτικό προάστιο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Χθες Σάββατο, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η απειλή για το Κίεβο έχει αποκλιμακωθεί μεν, όμως ο ουκρανικός στρατός είναι πλέον έτοιμος για σκληρή μάχη με τους Ρώσους στο Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ουκρανοί αξιωματούχοι κάλεσαν τις τελευταίες ημέρες τον άμαχο πληθυσμό στους ανατολικούς τομείς της χώρας να εγκαταλείψει την περιοχή ενόψει της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί

Ένα σχολείο και μια πολυκατοικία βομβαρδίστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο Σιεβιεροντονέτσκ, στην πολιορκημένη περιφέρεια του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της. "Ευτυχώς δεν υπάρχουν απώλειες", αναφέρει σε μήνυμά του στο Telegram ο Σέρχι Γκαϊντάι. Το Reuters δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή.

Ο περιφερειάρχης της Λουχάνσκ ανακοίνωσε επίσης με μήνυμά του στο Telegram ότι οι κάτοικοί της θα έχουν σήμερα στη διάθεσή τους 9 τρένα για την απομάκρυνσή τους από την περιφέρεια αυτή που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε από τις οβίδες που εξαπέλυσαν νωρίς σήμερα το πρωί οι ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια Λουχάνσκ και την πόλη Ντνίπρο στην Ουκρανία, πλήττοντας διάφορα κτίρια και προκαλώντας μια πυρκαγιά, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ένα σχολείο και μια πολυκατοικία βομβαρδίστηκαν στην πόλη Σιεβιεροντονέτσκ στην πολιορκούμενη Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε νωρίτερα ο περιφερειάρχης της.

"Ευτυχώς δεν υπήρξαν απώλειες", σημείωσε ο Σέρχι Γκαϊντάι σε μήνυμά του στο Telegram.

Στην πόλη Ντνίπρο, στην κεντροανατολική Ουκρανία, ένας άνθρωπος τραυματίστηκε όταν επλήγη ένα κτίριο. Ο βομβαρδισμός αυτός προκάλεσε πυρκαγιά, η οποία κατασβήστηκε, δήλωσε ο περιφερειάρχης Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένας πύραυλος έπληξε κτίριο στην περιοχή Πάβλογκραντ της Ντνίπρο, διευκρίνισε ο Ρεζνιτσένκο.

Το Reuters δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητη πηγή.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/OyMG7cD
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη