Εξελίξεις μετά το «μπαράζ» παραβιάσεων στο Αιγαίο: «Παγώνουν» τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Εξελίξεις μετά το «μπαράζ» παραβιάσεων στο Αιγαίο: «Παγώνουν» τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία μετατίθενται για το μέλλον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, μετά τη χθεσινή κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο με το μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά. 

Για «απαράδεκτες ενέργειες» έκανε λόγο ο Γιάννης Οικονόμου - στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης - που «αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, απαράδεκτη πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη ούτε στο πεδίο, ούτε διπλωματικά και δεν συνάδουν με το πνεύμα της πρόσφατης συνάντησης».

«Υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Χθες εξάλλου το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο πρέσβη, τονίζοντας πως πρόκειται για «ενέργειες που αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

Έκτακτη σύσκεψη των Ενόπλων Δυνάμεων την Τετάρτη

Παρά το διάβημα διαμαρτυρίας του ελληνικού ΥΠΕΞ, ωστόσο, οι παραβιάσεις της Άγκυρας συνεχίστηκαν το απόγευμα και το βράδυ της Τετάρτης.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεκλήθη έκτακτη σύσκεψη υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, όπου αποφασίστηκε - μεταξύ άλλων - να ακυρωθεί η πρόσκληση που είχε λάβει η Τουρκία για να λάβει μέρος στη νατοϊκή άσκηση «Tiger Meet».

Στην έκτακτη σύσκεψη των Αρχηγών αποφασίστηκε ακόμη η συνεχής εγρήγορση των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Απαράδεκτη πρόκληση» και «παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας»

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε πριν από λίγο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά».

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως ο Θεμιστοκλής Δεμίρης «τόνισε επίσης ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης».



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/Fgc5wbM
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη