Οριστική λύση για χιλιάδες καταπατημένα ακίνητα: Με βάση τις νέες αντικειμενικές θα εξαγοράζονται από τους καταπατητές

Οριστική λύση για χιλιάδες καταπατημένα ακίνητα: Με βάση τις νέες αντικειμενικές θα εξαγοράζονται από τους καταπατητές

Οριστική λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει τους ιδιοκτήτες περισσότερο από 100 χρόνια και αφορά τα καταπατημένα ανταλλάξιμα ακίνητα, το οποίο αφορά το δημόσιο αλλά και χιλιάδες καταπατητές της ιδιωτικής δημόσιας περιουσίας, έρχεται να δώσει σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές του καλοκαιριού, προβλέπει την εξαγορά πάνω από 70.000 καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου και στοχεύει σε εισπράξεις ύψους 1 δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους κατέχουν καταπατημένα δημόσια ακίνητα να τα νομιμοποιήσουν, προκειμένου να αποκτήσουν οριστικούς τίτλους κυριότητας.

Πρώτο βήμα στην προσπάθεια επίλυσης του τεράστιου προβλήματος είναι η συγκρότηση επιτροπής όπου οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και θα εξετάζεται η νομιμότητα των ακινήτων. Σε περίπτωση που ορισμένοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, θα συνεκτιμηθεί η προσφυγή.

Με τη νέα ρύθμιση οι κάτοχοι των δημοσίων εκτάσεων θα έχουν το δικαίωμα να εξαγοράσουν από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμήματος το οποίο θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και με ποσοστό έκπτωσης το οποίο θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της κατοχής και το είδος του ακινήτου.

Για τον προσδιορισμό του ύψους του τιμήματος θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια, δηλαδή θα είναι χαμηλό για τους οικονομικά αδύναμους, τις ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι και για περιπτώσεις που στο καταπατημένο κτήμα έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία.

Το τίμημα ανάλογα με το ύψος του θα μπορεί να εξοφλείται σε δόσεις.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/FsIegMR
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη