Κορονοϊός: Ανησυχία για νέο ανασυνδυασμένο στέλεχος της Όμικρον

Κορονοϊός: Ανησυχία για νέο ανασυνδυασμένο στέλεχος της Όμικρον

Ένα νέο στέλεχος COVID έχει εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει λόγος συναγερμού ακόμα.

Το στέλεχος, γνωστό ως XE, είναι ένας συνδυασμός του αρχικού στελέχους ΒΑ.1 της Όμικρον και της υποπαραλλαγής της ΒΑ.2. Αυτός ο τύπος συνδυασμού είναι γνωστός ως ανασυνδυασμένο στέλεχος, σύμφωνα με το news4health.gr.

Ειδικοί αξιωματούχοι υγείας αναφέρουν ότι τα ανασυνδυασμένα στελέχη είναι πολύ κοινά και συχνά εμφανίζονται και εξαφανίζονται από μόνα τους.

«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει πραγματικά κανένα πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Οι ανασυνδυασμένες παραλλαγές συμβαίνουν ξανά και ξανά. Στην πραγματικότητα, ο λόγος που πρόκειται για τον ανασυνδυασμό παραλλαγής XE είναι ότι είχαμε ήδη τον XA, XB, XC, XD και κανένας από αυτούς δεν έχει αποδειχθεί πραγματικά ανησυχητικός» είπε ο Δρ Τζον Μπράουνσταϊν, επιδημιολόγος και επικεφαλής καινοτομίας στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και συνεργάτης του ABC News.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε την περασμένη εβδομάδα από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, 637 κρούσματα του ΧΕ έχουν εντοπιστεί μέχρι τις 22 Μαρτίου. Το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα XE εντοπίστηκε στις 19 Γενάρη.

Οι πρώτες ενδείξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζουν ότι το στέλεχος XE μπορεί να είναι ελαφρώς πιο μεταδοτικό από την υποπαραλλαγή της Όμικρον ΒΑ.2, η οποία κυριαρχεί αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο. Ο ΠΟΥ, πάντως, τόνισε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Την ίδια ώρα το ανασυνδυασμένο στέλεχος XE συνιστούν λιγότερο από το 1% των συνολικών κρουσμάτων COVID που έχουν αλληλουχηθεί γονιδιωματικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, δεν υπάρχουν δεδομένα ότι μπορεί να διαφύγει της προστασίας των εμβολίων, να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσο ή να αποδειχθεί πιο θανατηφόρο.

Προς το παρόν δεν προκαλεί ανησυχία

Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα του ανασυνδυασμένου στελέχους σε καμία άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

«Είναι πιθανό να είναι πιο μεταδοτικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι πιο σοβαρό. Και δεδομένου του τεράστιου αριθμού λοιμώξεων που έχουμε ήδη δει με την Όμικρον, είναι πραγματικά ασαφές εάν ακόμη και η λίγο μεγαλύτερη μεταδοτικότητα θα σημαίνει ότι θα δούμε οποιαδήποτε αντίκτυπο από αυτήν την παραλλαγή», είπε ο Δρ Τζον Μπράουνσταϊν.

Ο Μπράουνσταϊν πρόσθεσε ότι ένας από τους λόγους που το Ηνωμένο Βασίλειο κατάφερε να εντοπίσει το νέο στέλεχος είναι λόγω των εντυπωσιακού μηχανισμού παρακολούθησης που διαθέτει. Σύμφωνα με την παγκόσμια βάση δεδομένω GISAID, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποβάλλει πάνω από 1 εκατ. δείγματα της Όμικρον για υγειονομική παρακολούθηση. Οι ΗΠΑ έχουν υποβάλει πάνω από 781.00.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείαςς δημοσίευσε τη δική του έκθεση λέγοντας ότι παρακολουθεί το XE, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι μια παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία όπως η Άλφα, η Δέλτα και η Όμικρον.

«Ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αξιολογεί στενά τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που σχετίζεται με τις ανασυνδυασμένες παραλλαγές» και «θα παρέχει ενημερώσεις καθώς υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία», ανέφερε ο οργανισμός σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 29 Μαρτίου.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/M6emFcP
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη