Πόλεμος στην Ουκρανία: Τέσσερα λεωφορεία με αμάχους αναχώρησαν από την Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τέσσερα λεωφορεία με αμάχους αναχώρησαν από την Μαριούπολη

Τέσσερα λεωφορεία που απομακρύνουν αμάχους αναχώρησαν από την Μαριούπολη σήμερα, Μ. Πέμπτη 21 Απριλίου, σύμφωνα με την Ουκρανία.

Τέσσερα λεωφορεία που απομακρύνουν αμάχους κατάφεραν να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι απομακρύνσεις αμάχων (αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα), γίνονται την ώρα που το λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα δείχνει να βρίσκεται στα πρόθυρα να περάσει στον έλεγχο των Ρώσων έπειτα από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας.

«Η έφοδος της Ρωσίας στο Ντονμπάς δεν έχει αρχίσει ακόμη», πιθανές διαπραγματεύσεις για τη Μαριούπολη

Ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας, ο Ολεξίι Ντανίλοφ, δήλωσε ότι η αναμενόμενη ευρείας κλίμακας έφοδος της Ρωσίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας δεν έχει αρχίσει ακόμη, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να κάνει λόγο για «έναρξη της μάχης για το Ντοντμπάς» τη Δευτέρα.

Επιθέσεις καταγράφονται σε όλες τις γραμμές των μετώπων στο Ντανιέτσκ, το Λουγκάνσκ και το Χάρκοβο από το πρωί της Τρίτης, είπε ο κ. Ντανίλοφ στο πλαίσιο συνέντευξης σε ουκρανικό ραδιοφωνικό σταθμό, όμως είναι πιθανόν «δοκιμαστικές». Ο ίδιος είπε πως η Μόσχα πιθανόν θα συνεχίσει τη συγκέντρωση δυνάμεων, εφοδίων και εφεδρειών τις επόμενες δύο ως τέσσερις εβδομάδες.

Ο κ. Ντανίλοφ προειδοποίησε εναντίον της σκέψης ότι η μάχη για το Ντονμπάς θα είναι η τελευταία και αποφασιστική σε αυτόν τον πόλεμο. «Δεν θα ήμουν τόσο αισιόδοξος, μπορεί να έχουμε πολλά και διάφορα πράγματα μπροστά μας», δήλωσε ο αξιωματούχος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας.

Έτοιμη η Ουκρανία για ειδικές συνομιλίες με τη Ρωσία στη Μαριούπολη

Από κει και πέρα, η Ουκρανία πρότεινε την Τετάρτη στη Ρωσία έναν «ειδικό κύκλο διαπραγματεύσεων» στη Μαριούπολη, για τη διάσωση «αμάχων και στρατιωτών», δήλωσαν δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές.

Το Κίεβο είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει έναν «ειδικό κύκλο διαπραγματεύσεων» με τη Μόσχα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης χωρίς όρους, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλο Ποντολιάκ σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο Ποντολιάκ διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να είναι «πρόσωπο με πρόσωπο. Δύο προς δύο. Για να σωθούν τα παιδιά μας, (το τάγμα) Αζόφ, οι στρατιωτικοί, οι άμαχοι, τα παιδιά, οι ζωντανοί και οι τραυματίες», έγραψε ο διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είμαστε έτοιμοι να έρθουμε με τον Μιχαήλο Ποντολιάκ ανά πάσα στιγμή για αυτές τις διαπραγματεύσεις, μόλις λάβουμε επιβεβαίωση από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια στο Telegram.

Μετά από εβδομάδες μαχών, η πόλη φαίνεται να πέφτει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν εντείνει τα πλήγματά τους, σύμφωνα με έναν εκ των Ουκρανών στρατιωτικών διοικητών που πολιορκούνται στη Μαριούπολη. «Ο εχθρός έχει δεκαπλάσιες δυνάμεις από εμάς», είπε ο Σεργκέι Βολίνα της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, οι Ουκρανοί στρατιώτες που είναι οχυρωμένοι στην χαλυβουργία Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στην πόλη, «προστατεύουν με τίμημα τη ζωή τους σχεδόν χίλιους αμάχους, γυναίκες και παιδιά».

Ζελένσκι: Οι σύμμαχοι της χώρας του «αρχίζουν να καταλαβαίνουν» τις ανάγκες της για οπλισμό

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε ικανοποίηση στο διάγγελμά του για το ότι οι σύμμαχοι και εταίροι της χώρας του «αρχίζουν» να κατανοούν τις ανάγκες της για όπλα, μετά τις διαμαρτυρίες του Κιέβου για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

«Μπορώ να πω με μεγάλη ικανοποίηση, και με συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι οι εταίροι μας άρχισαν να καταλαβαίνουν καλύτερα τις ανάγκες μας. Να καταλαβαίνουν τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Και πότε το χρειαζόμαστε. Όχι σε εβδομάδες, όχι σε έναν μήνα. Άμεσα. Τώρα αμέσως, διότι η Ρωσία αρχίζει να εντείνει τις επιθέσεις της».

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο Κίεβο, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε πως τα χρονοδιαγράμματα για την άφιξη των όπλων «έγιναν πιο σαφή» και πρόσθεσε ότι η Δύση επιδεικνύει «θερμότερη συμπεριφορά» έναντι του Κιέβου, αξιώνοντας ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφύγει καθυστερήσεις στις παραδόσεις και να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο και στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Γερμανία δεν είναι ακόμα έτοιμη να προχωρήσει σε αυτό το βήμα, στηλίτευσε ο κ. Ζελένσκι, επικρίνοντας για άλλη μια φορά το Βερολίνο. Ο κ. Ζελένσκι είπε στο διάγγελμά του ότι η κατάσταση στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της Ουκρανία παραμένει «πολύ σοβαρή».

Η G7 υπόσχεται πάνω από 24 δισεκατομμύρια δολάρια στο Κίεβο

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 ανακοίνωσαν σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα ότι θα προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία που θα ξεπεράσει τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν περισσότερα αν χρειάζεται.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν, οι υπουργοί εξέφρασαν δυσαρέσκειά για τη συμμετοχή της Ρωσίας σε G20, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα αυτή την εβδομάδα.

«Οι διεθνείς οργανισμοί και τα πολυμερή φόρα δεν μπορούν να συνεχίζουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία ακολουθώντας την πεπατημένη», υποστήριξαν. Διεμήνυσαν ταυτόχρονα πως θα συνεχίσουν την πίεση στη Μόσχα.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/OLg3rjD
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη