«Συναγερμός» στη Μολδαβία: Η απάντηση του Κισινάου μετά τις εκρήξεις στην Υπερδνειστερία

«Συναγερμός» στη Μολδαβία: Η απάντηση του Κισινάου μετά τις εκρήξεις στην Υπερδνειστερία

Η Μάια Σαντού καταδίκασε τις προσπάθειες καταστολής της ειρήνης στη χώρα της, ενώ υπογράμμισε πως η Μολδαβία θα λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει την κλιμάκωση της έντασης

Το εκρηκτικό κλίμα στην Υπερδνειστερία εντείνει την ανησυχία για «μεταφορά» των εχθροπραξιών εκτός ουκρανικής επικρατείας σε μία νέα ζώνη, που θεωρείται εξίσου αμφιλεγόμενη - αυτή τη φορά στη Μολδαβία.

Εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες και σήμερα στον φιλορωσικό θύλακα οδήγησαν την Τρίτη στη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Μολδαβίας, με τη φιλοευρωπαία πρόεδρο της χώρας να τονίζει πως δεν προτίθεται να εμπλακεί σε οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να διαταράξει την ειρήνη.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, Μάια Σαντού, δήλωσε - έπειτα από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας - πως οι μολδαβικές αρχές έλαβαν πληροφορίες για διάφορες δυνάμεις στην περιοχή, που ενδιαφέρονται να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση.

«Πρόκειται για μια πολύπλοκη και τεταμένη κατάσταση. Είμαστε σε επαγρύπνηση, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγουμε την κλιμάκωση», δήλωσε έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση που συγκαλέστηκε έπειτα από την «τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής μονάδας κοντά στο Τιρασπόλ.

«Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Υπερδνειστερίας είναι μια κλιμάκωση της έντασης. Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξαν αρκετές προειδοποιήσεις για βόμβες στην περιοχή σε σχολεία και ιατρικά ιδρύματα, ενώ ακολούθησαν εκρήξεις χθες και σήμερα.

Το Κισινάου επιμένει στην ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Υπερδνειστερία

Οι αρχές της Μολδαβίας παρακολουθούν προσεκτικά και σε εγρήγορση. Η ανάλυσή μας δείχνει ότι υπάρχουν εντάσεις μεταξύ διαφορετικών δυνάμεων στην περιοχή, που ενδιαφέρονται να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση. Αυτό καθιστά την περιοχή ευάλωτη και δημιουργεί κινδύνους για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας», πρόσθεσε η φιλοδυτική πρόεδρος.

Καταδίκασε κάθε έκκληση και προσπάθεια «να εμπλακεί η Δημοκρατία της Μολδαβίας σε ενέργειες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη στη χώρα».

«Το Κισινάου επιμένει στην ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης της Υπερδνειστερίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως η Υπερδνειστερία έχει αυτονομηθεί από τη δεκαετία του 1990 και αποτελεί πλέον φιλορωσικό θύλακα.

 Τι αποφάσεις έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας

Οι αποφάσεις που έλαβε το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας περιλαμβάνουν:

  • την αύξηση της έντασης των κυκλοφοριακών ελέγχων στην περιοχή της ζώνης ασφαλείας
  • την αύξηση της έντασης των περιπολιών και των ελέγχων στο έδαφος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και στα σύνορα
  • την αύξηση του επιπέδου συναγερμού όσον αφορά την ασφάλεια των στόχων κρίσιμων υποδομών
  • την αύξηση του επιπέδου συναγερμού όλων των θεσμικών οργάνων που είναι υπεύθυνα για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

«Αυτές οι εντάσεις συμβαίνουν σε έδαφος που δεν ελέγχεται de facto από τις αρχές του Κισινάου, αλλά το έδαφος αυτό ανήκει στη Δημοκρατία της Μολδαβίας και οι πολίτες μας ζουν εκεί. (...) Η Δημοκρατία της Μολδαβίας δεν σχεδιάζει ούτε πραγματοποιεί αποκλεισμό της περιοχής της Υπερδνειστερίας. Είμαστε ανοιχτοί στην επικοινωνία και στην επίλυση της σύγκρουσης ειρηνικά, διπλωματικά», δήλωσε ακόμη η Σαντού.

Το σκηνικό της έντασης στην Υπερδνειστερία

Το λεγόμενο Υπουργείο Εσωτερικών της αυτονομιστικής περιοχής της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι καταγράφηκαν δύο εκρήξεις στην πόλη Mayak στην περιοχή Grigoriopol, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει αργότερα «ανήσυχος» για τις εξελίξεις και τη Μόσχα να ανακοινώνει πως «παρακολουθεί στενά τι συμβαίνει εκεί και πώς εξελίσσεται η κατάσταση».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο φιλορώσος ηγέτης στο Ντονέτσκ δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να ξεκινήσει την επόμενη φάση της στρατιωτικής επιχείρησης, μεταξύ άλλων και στην Υπερδνειστερία.

Από την άλλη πλευρά, το Κίεβο κάνει λόγο για ρωσική προβοκάτσια στη Μολδαβία, με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες να δίνουν στη δημοσιότητα έγγραφο με το οποίο κατηγορούν τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες για την οργάνωση των εκρήξεων στην Τιρασπόλ.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/bMAerVm
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη