Η Μολδαβία «ξεχνάει» την ουδετερότητα και παίρνει το μέρος της Δύσης - Στέλνει βοήθεια στην Ουκρανία

Η Μολδαβία «ξεχνάει» την ουδετερότητα και παίρνει το μέρος της Δύσης - Στέλνει βοήθεια στην Ουκρανία

Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, η ένταση στην Υπερδνειστερία προκαλεί ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή με την Μολδαβία να εγκαταλείπει την ουδετερότητα.

Πιο αναλυτικά, η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σάντου, ανακοίνωσε ότι θέτει στη διάθεση της Ουκρανίας ειδικούς για να «εκκαθαρίσουν» τις περιοχές που εγκατέλειψαν αποχωρώντας οι Ρώσοι.

Η Μάια Σάντου συμπλήρωσε ότι το κρατικό τραπεζικό σύστημα της Μολδαβίας θα ενταχθεί στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην Ουκρανία θα σταλεί και ανθρωπιστική βοήθεια, τόνισε η Μολδαβή πρόεδρος σύμφωνα με το δίκτυο Jurnal TV.

Πρόκειται για μία απόφαση που έρχεται μετά την ένταση των τελευταίων ημερών στην Υπεδνειστερία, με τις αρχές της περιοχής να καταγγέλλουν εκρήξεις σε κτίρια και πυρά από το ουκρανικό έδαφος.

Από την πλευρά της, η Μολδαβία έκανε λόγο για προβοκάτσια από τη ρωσική πλευρά με στόχο να δημιουργηθεί ευνοϊκό κλίμα για εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

Απ΄ο κει και πέρα, οι φόβοι για επέκταση του πολέμου στη Μολδαβία, υπάρχουν από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, όμως φαίνεται ότι εντάθηκαν την τελευταία εβδομάδα και ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις Ρώσου στρατηγού, που ανέφερε ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης».

Πρόκειται εξάλλου για ένα πρόσχημα που επικαλείται συστηματικά η Μόσχα για τις στρατιωτικές της επεμβάσεις, όπως και στην Ουκρανία όπου υπερασπίζεται τη «ρωσική μειονότητα».

Στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η Ρωσία έχει στα άμεσα σχέδιά της να στηριχθεί στην Υπερδνειστερία για υλικοτεχνική υποστήριξη, αλλά και να εκμεταλλευτεί τη στρατηγική της θέση, ώστε να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας για να καταλάβει την πόλη της Οδησσού (ιδιαίτερα σημαντικό λιμάνι).

Η Μολδαβία, που συνορεύει με τη Ρουμανία (χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ), διατηρούσε καθεστώς ουδετερότητας και είχε καλέσει τη Μόσχα να μην επέμβει στο εσωτερικό της χώρας με πρόσχημα την Υπερδνειστερία.

Όμως, η απόφασή της να συνταχθεί με τη Δύση αναμένεται να φέρει έντονες αντιδράσεις από τη Ρωσία, καθώς «βλέπει» ακόμα μία χώρα που ήταν για χρόνια υπό την επιρροή της να συντάσσεται με τον «εχθρό».



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/ABQ6Y0Z
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη