Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: Όταν τον Ιούλιο ήμασταν Πρωταθλητές στο κόστος ενέργειας, ποιος πόλεμος έφταιγε; Στη Σομαλία ή στο Μάλι;


Ως εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη «Σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης και την τήρηση του Γ.Ε.ΜΗ.» τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του κόμματος Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως αρχικά τόνισε:


«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας μέσω και των Ν.4442/2016 και 4512/2018, εκκίνησε μια σημαντική προσπάθεια με στόχο την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων και χρόνιων παθογενειών, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και εν τέλει, την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ σε αυτές τις προσπάθειες συμπεριλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Ε.Ε. για τον παρόν νομοσχέδιο. Μάλιστα, όσον αφορά την Υπηρεσία Μίας Στάσης, αυτή σχεδιάστηκε το 2016 και υλοποιήθηκε το 2018, οδηγώντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση του δείκτη “Doing Business” μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., στην κατηγορία έναρξης επιχείρησης».


Με αφορμή την κοινοβουλευτική συζήτηση επί ζητημάτων επιχειρηματικότητας και εν γένει οικονομίας, ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε:


«Για τον κ. Μητσοτάκη, τελικά… υπάρχουν “ουρανοκατέβατα κέρδη” των ιδιωτών παραγωγών και παρόχων στην αγορά ενέργειας, αλλά η διαπίστωση ήρθε κάπως καθυστερημένα και αφού προηγήθηκαν οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενώ τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είτε προχώρησαν σε ρύθμιση των τιμών ενέργειας λιανικής είτε της χονδρικής είτε νομοθέτησαν φόρο στα “ουρανοκατέβατα κέρδη”. Και ενώ λάμβαναν χώρα τα ως άνω στην Ε.Ε. και οι Κυβερνήσεις των κρατών-μελών προσπαθούσαν να προστατεύουν τους καταναλωτές, στην Ελλάδα, εσείς αποφασίσατε να εκχωρήσετε το δημόσιο έλεγχο της Δ.Ε.Η.. Ο δε κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι εκείνος έχει ήδη δώσει εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας για να κινηθεί η Κυβέρνηση. Ωστόσο, αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά αναξιόπιστος, καθώς ήρθαν η “Καθημερινή” και το “Documento” να επιβεβαιώσουν με ρεπορτάζ τους ότι η ΡΑΕ εδώ και μήνες έχει εισηγηθεί επιστροφή χρημάτων στην κατανάλωση από τα κέρδη της χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας και μάλιστα έχει δώσει και αναλυτικά στοιχεία στο Μέγαρο Μαξίμου! Ποιος λέει την αλήθεια και ποιος ψεύδεται άραγε;»


Εν συνεχεία, ο Βουλευτής Φθιώτιδας σχολίασε το κυβερνητικό επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο «ο πόλεμος φταίει για όλα»:


«Τον Ιούλιο του 2021, όταν ανακηρυχθήκαμε «Πρωταθλητές Ευρώπης» στην τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας… Ποιος πόλεμος έφταιγε; Στη Σομαλία ή στο Μάλι; Γιατί αυτοί οι πόλεμοι εκτυλίσσονταν τότε… Το Νοέμβριο του 2021, όταν η ΓΣΕΕ έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ότι «η ακρίβεια απορροφούσε το 10% του κατώτατου μισθού»… Ποιος πόλεμος έφταιγε πάλι; Στην Αιθιοπία ή στο Σουδάν; Γιατί με αφορμή κάθε αρνητική παγκόσμια συγκυρία των τελευταίων δύο ετών, η Ελλάδα επηρεάστηκε σε πολλαπλάσιο βαθμό σε σχέση με τους υπολοίπους εταίρους της στην Ε.Ε.; Δεν σας ρωτάμε για τα αίτια, αλλά για το βαθμό επίδρασης των συνεπειών τους».


Όσον αφορά το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο κ. Σαρακιώτης ανέφερε:


«Η Ν.Δ. μας πληροφορούσε ως αντιπολίτευση ότι η αύξηση ύψους 11% στον κατώτατο μισθό και η κατάργηση του υποκατώτατου, που επέφερε αύξηση 27% στους νέους, στις οποίες είχε προχωρήσει η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ήταν “ψίχουλα”! Σήμερα, η αύξηση στα 800 ευρώ, που αναλογεί στο 60% του διάμεσου μισθού σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ και προτείνεται από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θεωρείται “μη ρεαλιστική”, ενώ αντιθέτως ήταν “απολύτως ρεαλιστικές επιλογές”: Τα 120 εκατ. ευρώ σε ιδιωτική αεροπορική εταιρεία, η οποία τώρα επενδύει εκτός συνόρων με χορηγούς τους Έλληνες φορολογούμενους, oι λίστες χρηματοδοτήσεων προς ΜΜΕ, το ρεκόρ απευθείας αναθέσεων οι οποίες πλέον ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, το 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, ο διπλασιασμός του αριθμού των υψηλά μισθοδοτούμενων “αρίστων” μετακλητών υπαλλήλων σε κάθε πιθανή και απίθανη δημόσια θέση τη στιγμή που οι τομείς της Υγείας και της Παιδείας βιώνουν τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και οι μισθοί 8.000 ευρώ στα διευθυντικά στελέχη του Ε.Φ.Κ.Α.. Αυτός είναι ο υποτιθέμενος “ρεαλισμός” της Ν.Δ.! Αφού καταστήσατε τη χώρα, τη μοναδική στην Ευρώπη με “παγωμένο” τον κατώτατο μισθό επί δύο συναπτά έτη και την οδηγήσατε στις χαμηλότερες θέσεις όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, εν τέλει και κατόπιν αφόρητων πιέσεων αποφασίσατε να χορηγήσετε την πενιχρή αύξηση ύψους 2%».

Όπως υπογράμμισε καταληκτικά ο Βουλευτής Φθιώτιδας:


«Η πολιτική της Ν.Δ. συνιστά ξεκάθαρο εμπαιγμό έναντι μιας κοινωνίας, η οποία μαστίζεται επί μήνες από τα κύματα των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Έναντι ενός επιχειρηματικού κόσμου, που ήδη οδηγείται σε “λουκέτα” λόγω της κατακόρυφης πτώσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, επιστρέφοντας στις πιο μαύρες μνημονιακές ημέρες της περιόδου 2012-14».


1 Σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

  1. ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ......ΣΩΣΤΟΣ....!!!.....ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΛΟΥΤΟΥ .....ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΕΣ-ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ.....ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ.....ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Νεότερη Παλαιότερη