Πόλεμος Ουκρανία: Νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία ανακοίνωσε το Κίεβο, ξεκάθαρη στήριξη Ζελένσκι από Τζόνσον και ΕΕ

Πόλεμος Ουκρανία: Νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία ανακοίνωσε το Κίεβο, ξεκάθαρη στήριξη Ζελένσκι από Τζόνσον και ΕΕ

«Δώδεκα από τους στρατιώτες μας, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα αξιωματικός, επιστρέφουν στα σπίτια τους», έγραψε στο Telegram η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε τρίτη ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, επιτρέποντας την απελευθέρωση 12 στρατιωτών και 14 αμάχων Ουκρανών.΄

«Με εντολή του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μια τρίτη ανταλλαγή αιχμαλώτων πραγματοποιήθηκε σήμερα. Δώδεκα από τους στρατιώτες μας, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα αξιωματικός, επιστρέφουν στα σπίτια τους. Επιτρέψαμε επίσης την απελευθέρωση 14 αμάχων, ανάμεσά τους εννέα γυναίκες, συνολικά 26 άνθρωποι», έγραψε στο Telegram η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Η αντιπρόεδρος δεν διευκρίνισε πόσοι Ρώσοι απελευθερώθηκαν.

Στο Κίεβο ο Μπόρις Τζόνσον - Συνάντηση με Ζελένσκι

Στο Κίεβο μετέβη σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Sky News ο Τζόνσον συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

{https://twitter.com/UkrEmbLondon/status/1512791528607031303?s=20&t=nAj95gHJrB0_wgTTlenUXg}

Τζόνσον: Νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας

«Σήμερα συνάντησα τον φίλο μου, πρόεδρο Ζελένσκι, στο Κίεβο ως ένδειξη της ακλόνητης υποστήριξής μας στον λαό της Ουκρανίας. Καθορίζουμε ένα νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας που αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής μας στον αγώνα της χώρας του ενάντια στη βάρβαρη εκστρατεία της Ρωσίας» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Μπόρις Τζόνσον.

{https://twitter.com/BorisJohnson/status/1512818337415372802?s=20&t=hOjZgCTX3cAKavNFFpKoCg}

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να στείλει 120 τεθωρακισμένα οχήματα για να υποστηρίξει την Ουκρανία, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ μετά τις συνομιλίες μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο.

9,1 δισ. για τον ουκρανικό λαό

9,1 δισ. για τον ουκρανικό λαό συγκέντρωσε η διεθνής καμπάνια «Stand Up For Ukraine».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει 1 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της Ουκρανίας και των χωρών που δέχονται πρόσφυγες οι οποίοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

«Εξακόσια εκατομμύρια από αυτά θα πάνε στην Ουκρανία, στις ουκρανικές αρχές και εν μέρει στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

«Και 400 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε στα κράτη της πρώτης γραμμής που κάνουν μια τόσο εξαιρετική δουλειά και βοηθούν τους πρόσφυγες που έρχονται», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

{https://twitter.com/vonderleyen/status/1512799522128285696?s=20&t=KCnZs5F8rH8s6z1u_1X-WQ}

Ζελένσκι: Είμαστε πάντα έτοιμοι για συνομιλίες με τη Ρωσία

Η Ουκρανία είναι «πάντα έτοιμη» να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Ουκρανία έλεγε πάντα πως είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις και πως αναζητεί κάθε πιθανότητα για να σταματήσει ο πόλεμος. Παράλληλα βλέπουμε δυστυχώς ετοιμασίες για σημαντικές μάχες, ορισμένοι λένε αποφασιστικής σημασίας, στα ανατολικά», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ. Ο τελευταίος επισκέπτεται το Κίεβο και την Μπούκα, κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, που έγινε ένα σύμβολο των θηριωδιών της ρωσικής εισβολής.

«Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε και να αναζητήσουμε παράλληλα διπλωματικές οδούς για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Προβλέπουμε πάντα παράλληλα έναν διάλογο», συνέχισε ο ουκρανός πρόεδρος.

«Στα ανατολικά και στα νότια, παρατηρούμε μια συγκέντρωση όπλων, εξοπλισμού και στρατευμάτων που ετοιμάζονται να καταλάβουν ένα ακόμη τμήμα του εδάφους μας», υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια μιας τέτοιας επίθεσης, είπε πως θα εξαρτηθούν από «πολλούς παράγοντες»: «από τη δύναμή μας, από την ταχύτητα με την οποία οι εταίροι μας θα μας προμηθεύσουν όπλα, και από τη βούληση του Βλαντίμιρ Πούτιν να πάει πιο μακριά».

Στο μεταξύ οι θηριωδίες σε βάρος αμάχων δεν έχουν τέλος.

Σοκ προκαλούν οι νέες καταγγελίες που έρχονται από την πολύπαθη Μπούκα, σύμφωνα με τις οποίες Ρώσοι στρατιώτες προέβησαν σε απίστευτες αγριότητες βιάζοντας μικρά παιδιά.

Την καταγγελία έκανε χθες η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ουκρανικού κοινοβουλίου Λουντμίλα Ντενισόβα.

Σύμφωνα με την ίδια, 14χρονη από το προάστιο του Κιέβου έμεινε έγκυος, μετά από βιασμό από πέντε στρατιώτες.

Πρόσθεσε στο Facebook ότι 11χρονο αγόρι από την Μπούκα επίσης βιάστηκε από στρατιωτικούς που ανάγκασαν τη μητέρα του να βλέπει δένοντάς τη σε καρέκλα.

Δολοφονίες αμάχων στο Μακάριφ

Στο χωριό Μακάριφ, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, 132 άμαχοι βρέθηκαν δολοφονημένοι, δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο δήμαρχος του χωριού Βάντιμ Τόκαρ.

Οι περισσότερες σοροί βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους, είπε ο δήμαρχος, κατηγορώντας για τους θανάτους των πολιτών αυτών τον ρωσικό στρατό.

Ο δήμαρχος του Μακάριφ είπε ακόμη ότι το 40% του χωριού έχει καταστραφεί και ότι η ηλεκτροδότηση και η παροχή φυσικού αερίου έχουν κοπεί.

Δραματικές στιγμές στο Τσέρνομπιλ

Εν τω μεταξύ, δραματικές περιγραφές Ουκρανών για τις στιγμές που βίωσαν στο Τσερνόμπιλ φέρνει στο φως το BBC.

Το απόγευμα της 24ης Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις περικύκλωσαν το Τσερνόμπιλ με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, μπαίνοντας στην Ουκρανία από τα σύνορα της Λευκορωσίας, με τους Ουκρανούς να κάνουν λόγο πως υπήρξε μεγάλος κίνδυνος για μια νέα πυρηνική καταστροφή, την οποία οι ίδιοι απέτρεψαν.

Περίπου 170 Ουκρανοί εθνοφρουροί  μεταφέρθηκαν στο υπόγειο και κρατήθηκαν αιχμάλωτοι εκεί. Στη συνέχεια, Ρώσοι στρατιώτες ερεύνησαν τις εγκαταστάσεις για όπλα και εκρηκτικά.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/j7Y3OSo
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη