Οικονόμου για το ρωσικό φυσικό αέριο: Υπάρχει σχέδιο ακόμα και για το χειρότερο σενάριο

eurokinissi

Βέβαιος ότι δεν πρόκειται να προκύψει καμία διαταραχή στην προμήθεια της χώρας, εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Καθησυχαστικός πως η χώρα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα με τον ενεργειακό της εφοδιασμό, εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο briefing.

«Δεν πρόκειται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η στάση κρατών και εταιρειών σχετικά με τη μετατροπή του ευρώ σε ρούβλια για τις πληρωμές. Η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα».

Μάλιστα ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι ακόμα και στο χειρότερο σενάριο «από το υπουργείο Ενέργειας υπάρχει σχέδιο ακόμα και στην ακραία περίπτωση που φαντάζει πολύ λίγο πιθανή για να έχουμε προβλήματα σε ότι αφορά την ενεργειακή μας επάρκεια».

Σχετικά με το αν η ελληνική κυβέρνηση θα ενδώσει στις απαιτήσεις της Ρωσίας και της Gazprom για πληρωμή σε ρούβλια, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε «Η χώρα θα εξακολουθεί να προμηθεύεται ενέργεια θα βρούμε τρόπο να πληρώνουμε χωρίς να παραβιάζουμε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί. Είναι τεχνικό το θέμα, εμείς ευρώ πληρώναμε, ευρώ θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε, το πως θα μετατρέπονται σε ρούβλια θα αποσαφηνιστεί. Δεν διαφαίνεται κίνδυνος για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού».

Πολύ λιγότερες από παλιότερα οι διακοπές ρεύματος

Ερωτώμενος σχετικά με τις διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Η κυβέρνηση έκανε και θα εξακολουθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι πολίτες να μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και να μην τους κόβεται το ρεύμα. Αξιοποιούνται και τα διάφορα προγράμματα δόσεων. Αυτό το δυσάρεστο της διακοπής ρεύματος, πάντοτε υπήρχε. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ το 2017 είχαμε 233.092 περιπτώσεις, το 2019 172.000, το 2022 πολύ μικρότερα νούμερα. Συνεχίσαμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Οι πολίτες μπορούν να αξιοποιούν και τα προγράμματα δόσεων. Η πραγματικότητα των διακοπών του ρεύματος δεν αφορά την ενεργειακή κρίση. Τα νούμερα είναι συντριπτικά μικρότερα».

Μέσα στον Μάιο ανακοινώσεις για τις τιμές στην ενέργεια

Απαντώντας σχετικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο ζήτημα του καθορισμού των τιμών της ενέργειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε ανακοινώσεις τον Μάιο.  «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο πρωθυπουργός έχει καταθέσει προτάσεις για παρεμβάσεις και για τη διαμόρφωση της τιμής του φυσικού αερίου και σε ό,τι αφορά την ενιαία προμήθεια από την ΕΕ. Έχουν τύχη ευρύτερης αποδοχής. Παράλληλα η κυβέρνηση επεξεργάζεται αποφασιστική παρέμβαση σ' ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος σε επίπεδα αισθητά κατώτερα απ' ό,τι είναι σήμερα. Οι κινήσεις μας είχαν σαν αποτέλεσμα τον Μάρτιο η τιμή να είναι πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η επεξεργασία του σχεδίου βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα στον Μάιο θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ να προσδιορίσει τα κέρδη και αναμένουμε την απάντησή της».

 



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/3PcYoSR
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη