Γαλλικές Εκλογές: «Ο Μακρόν δεν μπορεί να υπολογίζει στο γνωστό αντι - ακροδεξιό μέτωπο των Γάλλων»

Γαλλικές Εκλογές: «Ο Μακρόν δεν μπορεί να υπολογίζει στο γνωστό αντι - ακροδεξιό μέτωπο των Γάλλων»

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν μπορεί να υπολογίζει στο παραδοσιακό αντι-ακροδεξιό μέτωπο των Γάλλων ψηφοφόρων στην τελική αναμέτρηση - Η ανάλυση του Reuters για τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών

Ο Μακρόν δεν μπορεί να υπολογίζει στο παραδοσιακό αντι-ακροδεξιό μέτωπο των Γάλλων και θα πρέπει να εντείνει την εκστρατεία του αν θέλει να νικήσει τη Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει καταφέρει να αμβλύνει την σκληρή ακροδεξιά εικόνα της, σημειώνεται σε ανάλυση του Reuters.

Παρότι ο Μακρόν συγκέντρωσε το 28% των ψήφων στον πρώτο γύρο - βελτιώνοντας το αποτέλεσμα που είχε το 2017 - δεν μπορεί αυτομάτως να υπολογίζει σε νίκη: Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια οριακή νίκη έναντι της Λεπέν στον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου.

Σε προηγούμενες εκλογές σε εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο, αριστεροί και δεξιοί ψηφοφόροι έχουν ιστορικά ενωθεί για να κρατήσουν την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία, ένα φαινόμενο γνωστό ως «ρεπουμπλικανικό μέτωπο».

Ωστόσο, ενώ όλοι κύριοι υποψήφιοι - συμπεριλαμβανομένων εκείνων του συντηρητικού Les Republicains και του Σοσιαλιστικού κόμματος - υποστήριξαν τον Μακρόν για τον δεύτερο γύρο το βράδυ της Κυριακής, δεν είναι σαφές ότι οι ψηφοφόροι τους θα τους ακολουθήσουν.

Την ίδια ώρα, τα μονοψήφια ποσοστά τους ήταν τόσο... θλιβερά που η υποστήριξή τους μπορεί να έχει μικρή βαρύτητα.

«Μεταξύ των πολιτικών, το δημοκρατικό μέτωπο μπαίνει σε δράση. Μένει να δούμε αν ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι», δήλωσε ο Mathieu Gallard, επικεφαλής έρευνας στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos στη Γαλλία.

Μια δημοσκόπηση του Ifop που έγινε έξω από τα εκλογικά κέντρα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της Κυριακής προέβλεπε ότι ο Μακρόν θα κερδίσει μόλις το 51% της υποστήριξης των ψηφοφόρων σε δύο εβδομάδες - μια σαφής ένδειξη ότι το «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» καταρρέει.

Περιπλέκοντας το έργο του Μακρόν, η Λεπέν έχει εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό την πιο μαχητική ρητορική της κατά της μετανάστευσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εστιάζοντας περισσότερο σε θέματα ακρίβειας. Μια άλλη έρευνα του Ifop, μάλιστα, τον Μάρτιο έδειχνε ότι λιγότεροι από τους μισούς Γάλλους τη βρίσκουν πλέον «τρομακτική».

Στην ομιλία της την Κυριακή, παρουσίασε τον εαυτό της ως μια ενωτική φιγούρα, η οποία θα θεραπεύσει τα «ρήγματα» της Γαλλίας και θα σταματήσει το «χάος» που υποτίθεται ότι προκάλεσε ο Μακρόν - ένας πρώην τραπεζίτης που, όπως είπε, ενσάρκωνε τη «δύναμη του χρήματος» και εργαζόταν για τους λίγους.

Αβέβαιη η στήριξη της Αριστεράς

Εν τω μεταξύ, ο Μακρόν δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένους ούτε και τους ψηφοφόρους της Αριστεράς.

Ο τρίτος υποψήφιος, ο Jean-Luc Melenchon, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να μην υποστηρίξουν τη Le Pen, αλλά απέφυγε να υποστηρίξει τον Macron - αυξάνοντας την αβεβαιότητα ως προς το πώς θα ψηφίσει το 21% των ψηφοφόρων που υποστήριξαν τον αριστερό υποψήφιο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, άλλωστε, ότι πολλοί μπορεί να αποφασίσουν την αποχή.

«Η πολιτική του Μακρόν ... έχει ενισχύσει την ακροδεξιά», δήλωσε στο Reuters η ψηφοφόρος Lea Druet, 27 ετών, στο αρχηγείο της προεκλογικής εκστρατείας του Melenchon: Ψήφισε τον Μακρόν το 2017 και δήλωσε ότι θα απέχει στην επαναληπτική εκλογή αυτού του μήνα.

Άλλοι υποστηρικτές του Melenchon εμφανίζονται ακόμη αβέβαιοι. «Θα δω πώς θα πάνε οι επόμενες δύο εβδομάδες. Αν οι δημοσκοπήσεις λένε 49-51, εκείνη τη στιγμή θα ψηφίσω Μακρόν», δήλωσε ο Guillaume Raffi, 36 ετών, μουσικός παραγωγός από το Μονπελιέ.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/ObofuYr
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη