Θερμοπύλες: Ο χαμένος τύμβος του Λεωνίδα (φωτογραφίες)

Όταν αποκαταστάθηκε η ειρήνη στην Ελλάδα, μετά τους Περσικούς πολέμους (502-449 π.Χ), οι Αμφικτύονες έστησαν στον λόφο του Κολωνού στις Θερμοπύλες, λίθινο λέοντα με επίγραμμα του Σιμωνίδη:

«Θηρῶν μὲν κράτιστος ἐγώ, θνητῶν δ᾿ δν ἐγὼ νῦν

Φρουρῷ, τῷδε τάφῳ λάϊνος ἐμβεβαώς».

Οι γνώσεις μας για το μνημείο περιορίζονται στις λιτές αναφορές των γραπτών πηγών, ενώ οι έρευνες στο χώρο των Θερμοπυλών, από τους Ερρίκο Σλήμαν (1883), Παναγιώτη Καστριώτη (1898) και άλλους ερευνητές, για τον εντοπισμό του μνημείου, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ο τύμβος του Λεωνίδα (Έργο του Α.Μ. Chenavard-Duboushet, 1857)

Η ανυπέρβλητη ανδρεία και η αυτοθυσία του Λεωνίδα κατέστησαν τις Θερμοπύλες παγκόσμιο ορόσημο και ενέπνευσαν την καλλιτεχνική δημιουργία. Η χαλκογραφία αυτή του 19ου αι. αναπαριστά μια φανταστική εκδοχή του μνημείου. Εικονίζεται ένας δωρικός κίονας με τα όπλα του Λεωνίδα. Στην ασπίδα υπάρχει ένας λέων σε διασκελισμό προς τα αριστερά με την επιγραφή ''ΛΕΩΝΙΔΗΣ''. Στο πεδίο αριστερά υπάρχει επίγραμμα στη γαλλική γλώσσα.

Το έργο είναι του καλλιτέχνη Α.Μ. Chenavard-Duboushet και δημιουργήθηκε το 1857. Πρόκειται για χαλκογραφία διαστάσεων 24,5 Χ 17εκ.

Σπάνια φωτογραφία με την περιοχή των Θερμοπυλών στις 5/6/1920. Στα δεξιά της φωτογραφίας βλέπουμε τον λόφο του Κολώνου όπου είχε στηθεί ο λίθινος λέοντας.

Για να δείτε την φωτογραφία σε υψηλή ανάλυση κάντε κλικ εδώ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

1 Σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

  1. ΑΡΙΣΤΗ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Ή ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ ΑΝΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Νεότερη Παλαιότερη