-->

Ουκρανία: Συναγερμός για τα εγκλήματα πολέμου - Προειδοποιήσεις για σκληρή τιμωρία και μεγάλο αριθμό νεκρών αμάχων

Ουκρανία: Συναγερμός για τα εγκλήματα πολέμου - Προειδοποιήσεις για σκληρή τιμωρία και μεγάλο αριθμό νεκρών αμάχων

 Εντείνονται οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να σφίξουν τον κλοιό γύρω από τη Ρωσία και τον πρόεδρό της Βλαντιμίρ Πούτιν για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράτονται στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό.

ΟΗΕ, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση με σημερινές δηλώσεις υψηλόβαθμων παραγόντων τους κατηγόρησαν ευθέως τη Ρωσία για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου σε περιοχές από τις οποίες έχουν αποχωρήσει οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και έρχονται στο φως της δημοσιότητας ανατριχιαστικές αποκαλύψει για τη δράση τους, αλλά και για τις ευρείες καταστροφές στις πολιτικές υποδομές των πόλεων όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία και τα σχολεία. Μάλιστα από τον ΟΗΕ γίνεται λόγος για ύπαρξη αυξανόμενων αποδείξεων ακόμα και για τη χρήση μη συμβατικών όπλων.

Κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ-ΕΕ

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Στέφανο Σανίνο και η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν καταδίκασαν με τον πιο έντονο τρόπο τις θηριωδίες που φέρεται να διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε ορισμένες απελευθερωμένες πλέον ουκρανικές πόλεις κατά την περίοδο που η Ρωσία είχε τον έλεγχο των περιοχών αυτών.

Παράλληλα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ καταδίκασαν τον συνεχή βομβαρδισμό αμάχων και πολιτικών υποδομών από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτές οι φρικτές ενέργειες δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο του βάναυσου επιθετικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας και του λαού της, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου αλλά και τον στόχο για συντονισμό των ενεργειών έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δράστες θα λογοδοτήσουν.

Επιπροσθέτως, ο Στέφανο Σανίνο και η Γουέντι Σέρμαν υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν να παροτρύνουν την Κίνα να μην παρακάμψει ή να υπονομεύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να μην παράσχει οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης στη Μόσχα. Επίσης, ανέφεραν ότι αυτή η υποστήριξη θα έχει συνέπειες για τις αντίστοιχες σχέσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ με την Κίνα.

ΟΗΕ: «Σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο»

Από την πλευρά του ο ΟΗΕ και συγκεκριμένα η υπηρεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποίησε για τα αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία κάνοντας έκκληση τόσο στη Μόσχα όσο και στο Κίεβο να αξιώσουν από τους στρατιώτες τους να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο.

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει αδιακρίτως κατοικημένες περιοχές σκοτώνοντας αμάχους και καταστρέφοντας νοσοκομεία, σχολεία και άλλες πολιτικές υποδομές-ενέργειες που συνιστούν εγκλήματα πολέμου», ανέφερε το γραφείο της Μισέλ Μπατσελέτ, της Ύπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ έχει επίσης καταγράψει στην Ουκρανία τη χρήση συμβατικών όπλων που προκαλούν  αδιακρίτως οδυνηρά αποτελέσματα και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε αμάχους από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας, όπως αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου μέχρι τις 20 Απριλίου, οι παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών έχουν επαληθεύσει 5.264 θύματα μεταξύ αμάχων: 2.345 νεκρούς και 2.919 τραυματίες.

Από αυτά, το 92,3% καταγράφηκε σε ελεγχόμενο από την κυβέρνηση έδαφος. Περίπου το 7,7% των θυμάτων ήταν στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ που ελέγχονται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και από ένοπλες οργανώσεις που πρόσκεινται σε αυτές, όπως σημειώνεται.

«Γνωρίζουμε ότι οι ακριβείς αριθμοί θα είναι πολύ υψηλότεροι όταν θα αποκαλυφθούν οι θηριωδίες που σημειώνονται σε περιοχές σφοδρών συγκρούσεων, όπως στη Μαριούπολη», είπε η Μπατσελέτ.

«Το εύρος των συνοπτικών εκτελέσεων αμάχων σε περιοχές που προηγουμένως είχαν υπό τον έλεγχό τους οι ρωσικές δυνάμεις επίσης έρχεται στο φως. Θα πρέπει να διασφαλιστούν η διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων και η διαχείριση των σορών των θυμάτων με σεβασμό καθώς και η παροχή ψυχολογικής και άλλης στήριξης προς τα θύματα και τους συγγενείς τους», πρόσθεσε η ίδια.

Στη διάρκεια μιας αποστολής στην Μπούτσα, στις 9 Απριλίου, αξιωματικοί της Ύπατης Αρμοστείας, κατέγραψαν τους παράνομους φόνους -ανάμεσά τους και με συνοπτικές εκτελέσεις- περίπου 50 αμάχων, όπως αναφέρεται.

Η υπηρεσία έχει δεχτεί πάνω από 300 καταγγελίες για φόνους αμάχων στις περιφέρειες του Κιέβου, του Τσερνιχίβ, του Χαρκόβου, του Σούμι -όλες υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων- στο τέλος Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου, καταλήγει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕfrom Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/CBQ7LPm
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->