-->

Μαγιορκίνης: Προσωπική αξιολόγηση αν θα γίνει τώρα ή το Φθινόπωρο η τέταρτη δόση

Μαγιορκίνης: Προσωπική αξιολόγηση αν θα γίνει τώρα ή το Φθινόπωρο η τέταρτη δόση

«Εξαρτάται από την προσωπική αξιολόγηση του καθενός, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους πόσο βαριά είναι η κατάσταση της υγείας τους και πόσο συχνές είναι οι κοινωνικές τους επαφές τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης για την τέταρτη δόση.

Η άρση των μέτρων όσο ακόμα ο κορονοϊός κυκλοφορεί ανάμεσά μας, δεν είναι ελληνικό πρότυπο, συμβαίνει παντού και μάλιστα εμείς έχουμε αργήσει σε σχέση με άλλες χώρες, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πιο ειδικά, η Αγγλία και η Δανία είναι εδώ και αρκετούς μήνες χωρίς μέτρα, συμπλήρωσε, ενώ την ίδια ώρα άλλες χώρες έχουν ήδη αποσύρει τη χρήση του covid pass, «άρα λοιπόν δεν είναι κάτι που κάνουμε μόνο εμείς. Και έχουμε και εμπειρία από τις άλλες χώρες που έχουν προχωρήσει εδώ και καιρό και το έχουν κάνει με αρκετή ασφάλεια».

Διαφορετικό σύστημα καταγραφής θανάτων από κορονοϊό

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο με την πανδημία της Covid-19, το βλέπουμε χρόνια στη γρίπη αλλά και σε άλλες, κυρίως μολυσματικές ασθένειες, ότι υπάρχει θέμα καταγραφής. Για αυτό το λόγο υπάρχει ο δείκτης της λεγόμενης υπερβάλλουσας θνησιμότητας, δηλαδή ο δείκτης που καταγράφει πόσους περισσότερους θανάτους βλέπουμε σε μια χώρα από αυτούς που περιμέναμε κανονικά με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία. «Αυτός ο δείκτης μετράει δυο πράγματα, τους άμεσους θανάτους εξαιτίας της επιδημίας και τους έμμεσους οι οποίοι προκαλούνται για παράδειγμα όταν αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας και δεν εξυπηρετούνται κάποια περιστατικά, οπότε αυξάνονται και οι θάνατοι εμμέσως.

Δηλαδή για παράδειγμα αν δεν είχαμε εντατικές να εξυπηρετήσουμε περιστατικά από ατυχήματα, τότε οι θάνατοι θα αύξαναν επιπλέον τον αριθμό των θανάτων. Άρα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες που δείχνει πώς γίνεται η διαχείριση πανδημιών και κρίσεων δημόσιας υγείας. Δεν είναι κάτι πρωτότυπο, απλά συνήθως τον χρησιμοποιούμε όταν έρχεται η στιγμή του απολογισμού. Κλείνοντας η πρώτη φάση της πανδημίας, πρέπει να γίνει ένας απολογισμός και χρησιμοποιείται αυτός ο δείκτης» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Τα μέτρα ακολουθούν την αρχή της αναλογικότητας

«Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν μέτρα όταν ο κόσμος δεν μπορεί να διαχειριστεί από μόνος του την κατάσταση. Γιατί έτσι λειτουργεί η δημοκρατική κοινωνία. Πρώτα ο κόσμος πρέπει να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση και όταν το σύστημα αρχίζει να πιέζεται, τότε έρχεται ο παρεμβατισμός. Είναι νομική ανάγκη και υποχρεωνόμαστε και από την ΕΕ και από τους νόμους γενικότερα, δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε μέτρα δυσανάλογα με αυτό που ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για την τέταρτη δόση

Όπως τόνισε ο καθηγητής η τέταρτη δόση θα πάει καλά και ίσως να δούμε αυξημένα ποσοστά από τον Αύγουστο και μετά, οπότε και θα εντατικοποιηθούν οι συστάσεις ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα. Σχετικά με το πότε είναι η κατάλληλη στιγνή για να κάνει κάποιος την τέταρτη δόση τόνισε τα εξής:

«Εξαρτάται από την προσωπική αξιολόγηση του καθενός, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους πόσο βαριά είναι η κατάσταση της υγείας τους και πόσο συχνές είναι οι κοινωνικές τους επαφές. Να τα ζυγίσουν αυτά τα δυο και αν εκτιμήσουν ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος να κολλήσουν και να έχουν βαριές επιπτώσεις, να κάνουν τώρα την τέταρτη δόση» είπε συγκεκριμένα ο κ. Μαγιορκίνης.

Τι είπε για τα κρούσματα ηπατίτιδας στα παιδιά

«Είμαστε σε φάση διερεύνησης, Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την covid αλλά δεν θεωρείται το πιο πιθανό αίτιο, είναι χαμηλά στην λίστα. Πιο πιθανή αιτία αυτή την στιγμή θεωρούν τον αδενοϊό 41, σε κάθε περίπτωση όμως το σενάριο που μάλλον εξηγεί την εικόνα είναι ότι πρόκειται για κάποιον ιό ο οποίος είναι ευρύτατα διαδεδομένος.

Θεωρούμε ότι είναι ένας ιός που έχει μολύνει πολλά παιδιά, της τάξεως των πολλών χιλιάδων και πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για μια σπάνια έκφανση του συγκεκριμένου ιού. Ωστόσο επειδή τα τελευταία 2-3 χρόνια τα παιδιά δεν είχαν κολλήσει πολλές ιώσεις, αυτή την στιγμή την βρίσκουμε πιο συχνά. Όλες οι ιώσεις είναι αυξημένες αυτή την στιγμή στα παιδιά» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/HCmq3AV
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->