-->

Τουρκία: Έκοψαν το ρεύμα στον Κιλιτσντάρογου - Δεν πλήρωνε λογαριασμούς διαμαρτυρόμενος για τις αυξήσεις!

Τουρκία: Έκοψαν το ρεύμα στον Κιλιτσντάρογου - Δεν πλήρωνε λογαριασμούς διαμαρτυρόμενος για τις αυξήσεις!

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως κόπηκε το ρεύμα στο σπίτι του καθώς αρνήθηκε να πληρώσει τον λογαριασμό δύο μήνες διαμαρτυρόμενος για την απότομη αύξηση των τιμών ενέργειας.

«Η ενέργεια είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Ήθελα να είμαι η φωνή εκείνων που δεν μπορούν να πληρώσουν», δήλωσε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter.

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου δήλωσε τον Φεβρουάριο πως θα σταματούσε να πληρώνει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού και ζήτησε να σταματήσει η αύξηση των τιμών.

Ο πρόεδρος του CHP είπε σήμερα πως η σύζυγός του τον ενημέρωσε πως το ρεύμα έχει κοπεί στο σπίτι τους στην Άγκυρα, και πως οι τιμές του ηλεκτρικού -που αυξήθηκε 50% έως 125% στις αρχές του 2022— έχει αυξηθεί πάνω από 400% μέσα σε τρία χρόνια.

Το ηλεκτρικό έχει κοπεί σε σχεδόν 3,5 εκατ. Τούρκους συνδρομητές πρόσθεσε ο κ. Κιλιτσντάρογλου χωρίς να δίνει πηγή για αυτή την πληροφορία.

Η πληθωριστική αύξηση των τιμών έχει πλήξει τη δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των προεδρικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν το αργότερο τον Ιούνιο του 2023, στις οποίες ο Κιλιτσντάρογλου θεωρείται ως ένας πιθανός υποψήφιος.

Επιπλέον, χρόνια διψήφιου πληθωρισμού και μιας πρόσφατης αύξησης έχουν διαβρώσει τις αποταμιεύσεις και τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Καταστηματάρχες, δημοτικά συμβούλια και μια θρησκευτική ομάδα έχουν μιλήσει ανοιχτά για τους ενεργειακούς λογαριασμούς που αυξάνονται συνεχώς.

Η λίρα έχασε το 44% της αξίας της απέναντι στο δολάριο πέρυσι λόγω κυρίως της νομισματικής χαλάρωσης που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος προκάλεσε πληθωρισμό μέσω της έντονης ροής εισαγωγών της Τουρκίας.

Ο κύκλος χαλάρωσης ήταν μέρος του νέου οικονομικού προγράμματος του Ενρτογάν που έχει σκοπό να ενισχύσει τις εξαγωγές, τις πιστώσεις και τις επενδύσεις και που η κυβέρνηση λέει ότι στο τέλος θα αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό.

Η συναλλαγματική κρίση του 2021 προκάλεσε εκτόξευση του πληθωρισμού και οδήγησε την κυβέρνηση να αυξήσει τις τιμές παντού, από το αέριο και τον ηλεκτρισμό μέχρι τα διόδια, το αλκοόλ, τα εισιτήρια λεωφορείου και τη βενζίνη τον Ιανουάριο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε περαιτέρω στο 61% τον Μάρτιο. Πολλοί αναλυτές επιρρίπτουν την ευθύνη για την οικονομική αναταραχή σε μια σειρά ανορθόδοξων μειώσεων επιτοκίου που αποφάσισε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πέρυσι.from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/FusBOYD
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->