Κόντρα Cosmote - Vodafone για τις δωρεάν αναβαθμίσεις στο ίντερνετ

Κόντρα Cosmote - Vodafone για τις δωρεάν αναβαθμίσεις στο ίντερνετ

Σήμερα το πρωί έλαβε χώρα στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η ακρόαση της Vodafone και του ΟΤΕ σχετικά με τη σχεδιαζόμενη δωρεάν αναβάθμιση της ταχύτητας Ίντερνετ των συνδρομητών σταθερής της Cosmote σε περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα n οπτική ίνα στο σπίτι.

Την απόφαση αυτή είχε κάνει γνωστή ο ΟΤΕ στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου. Ωστόσο, στις 10 Ιανουαρίου n Vodafone κατέθεσε στην ΕΕΤΤ αίτημα ελέγχου και λήψης προσωρινών μέτρων σχετικά με την επικείμενη δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων του δικτύου σταθερής της Cosmote.

Την 1η Μαρτίου n ΕΕΤΤ προχώρησε στην έγκριση υψηλών περίπου του 1/3 των προγραμμάτων που απαιτούνται για την αναβάθμιση των ταχυτήτων της Cosmote.

Γι' αυτό, στις 17 Μαρτίου, n Vodafone κατέθεσε αίτημα λήψης άμεσων μέτρων και έκδοσης προσωρινής διαταγής ζητώντας να σταματήσει η εμπορική διάθεση των προγραμμάτων που ενέκρινε η ΕΕΤΤ.

Από τον ΟΤΕ αναφέρουν ότι αποτελεί στρατηγική απόφαση n δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού Ιντερνέτ με στόχο την ενίσχυση της διείσδυσης των υπερυψηλών ταχυτήτων.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Vodafone σημειώνει ότι «ως και ο πρώτος πάροχος να είναι που επένδυσε σε οπτική ίνα είχε χαιρετίσει από την πρώτη στιγμή την ανακοίνωση του ΟΤΕ για αναβάθμιση των συνδέσεων των Ελλήνων καταναλωτών, δηλώνοντας μάλιστα τη δέσμευσή της να υλοποιήσει την αναβάθμιση και για τους δικούς της πελάτες, με την προϋπόθεση πάντοτε αυτό να είναι δυνατό με ισότιμους και δίκαιους όρους».

Η Vodafone υποστηρίζει ότι οι νέες δωρεάν παροχές του ΟΤΕ στηρίζονται σε μεθοδολογία του 2011, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τα σημερινά δεδομένα, με αποτέλεσμα να συμπιέζεται το περιθώριο κέρδους και οι υπόλοιποι πάροχοι να μην είναι σε θέση να προσφέρουν ομοειδή προγράμματα χωρίς να ζημιώνονται.

Σημειώνει ακόμη ότι είχε υποβάλει, πριν από τρεις μήνες, νέο εμπορικό αίτημα στην ΕΕΤΤ για τη θέση σε ισχύ του νέου μοντέλου ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου για τα πακέτα λιανικής του ΟΤΕ.

Κατά την ίδια επιχειρηματολογία, οι δαπάνες (χονδρικής, προώθησης, εξοπλισμού κ.λπ.) προκειμένου οι υπόλοιποι πάροχοι να είναι σε θέση να προσφέρουν τις αντίστοιχες δωρεάν παροxές υπερβαίνουν τα έσοδα, ενώ το απαιτούμενο εκτιμώμενο επιπρόσθετο κόστος τοποθετείται σε περίπου 90 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΤΕ προσφέρει στους υπόλοιπους παρόχους έκπτωση της τάξεως του 60% στο εφάπαξ κόστος (χονδρικής) –τοποθετείται σε 33 ευρώ ανά σύνδεση- που απαιτείται για τη μετάβαση από τις παραδοσιακές υποδομές σε δίκτυα νέας γενιάς.

Ωστόσο, η Vodafone, που κάνει λόγο «για στρέβλωση του ανταγωνισμού», ζητάει έκπτωση όχι μόνο στο εφάπαξ τέλος, αλλά και στο μηνιαίο τέλος χονδρικής.

Η αναβάθμιση των ταχυτήτων στο σταθερό ευρυζωνικό Ιντερνετ είναι προαπαιτούμε προκειμένου να βελτιωθεί το παρεχόμενο επίπεδο υπηρεσιών στον συγκεκριμένο τομέα, σε αντίθεση με τα δίκτυα κινητής, που παρέχουν ικανοποιητικές ταχύτητες σύνδεσης.

Τις επιδόσεις αυτές αποδίδουν παράγοντες της αγοράς στον χαμηλό αριθμό επενδύσεων στα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής»

Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ, ως επιχείρηση με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, κάθε φορά που προγραμματίζει να διαθέσει ένα νέο εμπορικό πρόγραμμα υποχρεούται να ελέγχεται εκ των προτέρων (ex ante).

Κι αυτό με στόχο να διαπιστώνεται, βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας, ότι τα προγράμματα αυτά είναι δυνατόν να διατεθούν από τους υπόλοιπους παρόχους χωρίς να τους προκαλείται οικονομική ζημία.

Η απόφαση της ΕΕΤΤ, κατόπιν της σημερινής ακρόασης των δύο πλευρών, αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/pUSQhfj
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη