Το «plan B» της Ελλάδας αν ο Πούτιν κλείσει τις στρόφιγγες στο φυσικό αέριο (βίντεο)

Το «plan B» της Ελλάδας αν ο Πούτιν κλείσει τις στρόφιγγες στο φυσικό αέριο (βίντεο)

Οι εξελίξεις, μετά και την απόφαση της Ρωσίας να κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, είναι ραγδαίες. Ο φόβος για διακοπή του φυσικού αερίου και στην Ελλάδα είναι μεγάλος, αλλά η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθησυχάζουν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέδρευσε σε σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια, μετά τις αποφάσεις της Gazprom, και εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς το φυσικό αέριο στην Ελλάδα, ποιο είναι το plan b για να μην υπάρξει διαταραχή στην επάρκεια του αερίου.

Η διαπίστωση ότι υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας, προέκυψε από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια μετά τις αποφάσεις της Gazprom.

Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου. Όπως τονίστηκε κατά τη σύσκεψη, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Να σημειωθεί επίσης ότι από το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Το plan B

  • Προσθήκη μίας επιπλέον πλωτής δεξαμενής LNG στη Ρεβυθούσα -> πρόσθετες ποσότητες LNG (θα εξυπηρετούνται 2 και όχι 1 πλοίο)
  • Αύξηση εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% για την επόμενη διετία
  • 5 μονάδες παραγωγής ηλ. ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο να λειτουργήσουν με diesel
  • Αύξηση αποθήκευσης αερίου, όπου είναι δυνατό (Ιταλία)
  • Αύξηση της παροχής αερίου από τον αζέρικο ΤΑΡ σε δεύτερη φάση

Έκτακτη Σύνοδος για την Ενέργεια στην ΕΕ μετά τον «ρωσικό εκβιασμό»

Η Γαλλία συγκαλεί εκτάκτως Σύνοδο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 2 Μαΐου μετά το ρωσικό μπλόκο στην προμήθεια φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία

Η Γαλλία θα φιλοξενήσει συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 2 Μαΐου για να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, δήλωσε την Τετάρτη η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Μπάρμπαρα Πομπιλί.

«Ύστερα από τη διακοπή της παράδοσης ρωσικού φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι Ευρωπαίοι παραμένουν ενωμένοι και αλληλέγγυοι. Θα οργανώσω μια συνάντηση τη Δευτέρα το απόγευμα με τους ομολόγους μου υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Twitter.

«Η Μόσχα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωνε νωρίτερα πως η ανακοίνωση της Gazprom «αποτελεί άλλη μια προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού».

«Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο και δείχνει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου. Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με όλα τα κράτη μέλη. Εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρη την ΕΕ».

«Τα κράτη μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα τέτοιο ακριβώς σενάριο και συνεργαστήκαμε μαζί τους με συντονισμό και αλληλεγγύη. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο. Χαρτογραφούμε τη συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ», σημείωσε μεταξύ άλλων.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/DvxrKaA
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη