-->

Αταλάντη: Ιερά Μονή των Θαυματουργών Ιατρών Αγίων Αναργύρων και Προστατών της πόλης


Ιερά Μονή των Θαυματουργών Ιατρών Αγίων Αναργύρων και Προστατών της πόλης της Αταλάντης

Στις πλαγιές του όρους "Χλωμός" σε απόσταση 7 χλμ. από την Αταλάντη ευρίσκεται η Ιερά Μονή των Αγίων Αναργύρων, μεγάλο προσκυνηματικό κέντρο της Λοκρίδος. 

Ο χρόνος της ιδρύσεως της Μονής δεν είναι προσδιορισμένος. Από τό συναξάρι των δύο τοπικών αγίων, Οσίου Δαβίδ του Γέροντος και Οσίου Σεραφείμ γνωρίζομε ότι εμόνασαν στη Μονή. Άρα τον 16ο αιώνα πού έζησαν οι Όσιοι, η Μονή ήταν σε ακμή. 
  
Όπως αποδεικνύεται από τίς ανασκαφές η Μονή είχε οχυρωματική μορφή μέ τεράστιο τείχος και στη Βόρεια πλευρά του Καθολικού τα κελλιά των Μοναχών με πολλές στοές και υπόγειες αίθουσες. 
   
Στην ανοικοδόμησή της εχρησιμοποιήθησαν υλικά από αρχαία Ιερά. Το Καθολικό ήταν Βυζαντινού ρυθμού με τεράστιους κίονες από πωρόλιθο λείψανα των οποίων υπάρχουν σήμερα στην αυλή. 

Η προσφορά της στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 ήταν πολύ μεγάλη. Σε πολλά έγγραφα των Γενικών Αρχείων του Κράτους (το αρχαιότερο είναι τό 1710) γίνεται λόγος για τα κτήματα της Μονής και την επιμονή των κατοίκων της Αταλάντης μετά τη διάλυσή της (1833) νά επαναλειτουργήσει.   
     
Ύστερα από 170 χρόνια εγκαταλείψεως επανιδρύθηκε το έτος 2000 με οκταμελή αδελφότητα καλογραιών. 
    
Το θαύμα της διασώσεως της Αταλάντης από το θανατικό της γρίπης του έτους 1918 κατέστησε την Μονή κέντρο μεγάλης ευλαβείας. 
    
Στην Ιερά μονή φυλάσσονται η θαυματουργή Ιερα Εικόνα καθώς και τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Αναργύρων. 
    
Η Ιερά Μονή εορτάζει και τιμά τους Αγίους την 1η Ιουλίου, την 1η Νοεμβρίου και την 12η Νοεμβρίου.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->