Στο «κόκκινο» η σχέση Κίνας - Ταϊβάν, 30 κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της

ΑΠΕ - ΜΠΕ, φωτογραφία αρχείου

Η Ταϊβάν λέει ότι ανέπτυξε μαχητικά αεροσκάφη ώστε να «προειδοποιήσει» 30 πολεμικά αεροσκάφη τα οποία έστειλε η Κίνα στην εναέρια αμυντική της ζώνη.

Πιο αναλυτικά, το περιστατικό της Δευτέρας σηματοδότησε τη μεγαλύτερη εισβολή από τον Ιανουάριο και ήρθε λίγες ημέρες μετά την προειδοποίηση Μπάιντεν στην Κίνα να μην εισβάλει στην Ταϊβάν, ενώ την ίδια μέρα ένας Αμερικανός αξιωματούχος επισκέφθηκε το νησί για να συζητήσει την ασφάλεια με τους ηγέτες.

Η Κίνα έχει αυξήσει τη συχνότητα των αεροπορικών αποστολών της τους τελευταίους μήνες, ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για εκπαιδευτικά γυμνάσια, εξοργίζοντας με αυτό τον τρόπο την Ταϊβάν.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως αποσχισθείσα επαρχία, την οποία μπορεί να καταλάβει με τη βία, αν χρειαστεί.

Στο τελευταίο περιστατικό συμμετείχαν 22 μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, έγκαιρης προειδοποίησης και ανθυποβρυχιακής προστασίας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.

Τα αεροσκάφη πέταξαν σε μια περιοχή βορειοανατολικά των νησιών Πράτας που αποτελεί μέρος της ζώνης αναγνώρισης της αεράμυνας της Ταϊβάν (ADIZ), σύμφωνα με χάρτη που παρέσχε το υπουργείο, όμως τα αεροσκάφη δεν πέρασαν στον ίδιο τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, κάτι που θα θεωρούνταν εχθρική πράξη.

Η ADIZ είναι μια περιοχή εκτός του εδάφους και του εθνικού εναέριου χώρου μιας χώρας, αλλά όπου τα ξένα αεροσκάφη εξακολουθούν να αναγνωρίζονται, να παρακολουθούνται και να ελέγχονται προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας. Είναι αυτοανακηρυγμένη και τεχνικά παραμένει διεθνής εναέριος χώρος.

Η Ταϊβάν αναφέρει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο ότι κινεζικά αεροσκάφη πετούν στην ADIZ της, κάνοντας λόγο για πόλεμο «γκρίζων ζωνών» που αποσκοπεί στη δοκιμή της στρατιωτικής αντίδρασής της και στη φθορά της.

Αναλυτές έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι οι εισβολές ήταν μια προειδοποίηση προς την κυβέρνηση της Ταϊβάν από το να προχωρήσει σε μια επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, με το Πεκίνο στο παρελθόν να έχει δηλώσει ότι οι ασκήσεις αποσκοπούσαν στην προστασία της κυριαρχίας του.

{https://twitter.com/MoNDefense/status/1531270767832625152}

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε αναφερθεί στις αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ασία που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή ως πρόεδρος.

Ο Μπαίντεν είπε ότι η Κίνα «φλερτάρει ήδη με τον κίνδυνο αυτή τη στιγμή πετώντας τόσο κοντά στην Ταϊβάν» και απηύθυνε την πιο αυστηρή προειδοποίηση προς την Κίνα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα ήταν πρόθυμες να απαντήσουν στρατιωτικά εάν το Πεκίνο εισέβαλε στο νησί.

Τα λόγια του φάνηκε να σηματοδοτούν μια μετατόπιση από τη μακροχρόνια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» των ΗΠΑ για την Ταϊβάν, η οποία επέτρεπε στις ΗΠΑ να παραμένουν σκόπιμα ασαφείς σχετικά με την αντίδρασή τους σε μια τέτοια κατάσταση.

Ο στρατός της Κίνας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πραγματοποίησε πρόσφατα μια άσκηση γύρω από την Ταϊβάν ως «επίσημη προειδοποίηση κατά της συμπαιγνίας της με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η εισβολή της Δευτέρας έλαβε χώρα την ώρα που η γερουσιαστής των ΗΠΑ Tammy Duckworth έφτασε στην Ταϊπέι σε απροειδοποίητη επίσκεψη για να συζητήσει θέματα περιφερειακής ασφάλειας και εμπορίου με την πρόεδρο της Ταϊβάν Tsai Ing-wen.

Με πληροφορίες από BBC

#ΚΙΝΑ #ΤΑΙΒΑΝ #ΜΑΧΗΤΙΚΑ #ΠΟΛΕΜΙΚΑ_ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/60PwUKO
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη