Ξυπνά ο εφιάλτης του «μεγάλου λιμού» στην Ουκρανία: Κατηγορεί τη Ρωσία πως κατέσχεσε 400.000 τόνους σιτηρών

eurokinissi

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγορεί τη Ρωσία ότι αφαίρεσε 400.000 τόνους σιτηρών από περιοχές της χώρας τις οποίες κατέλαβαν οι ένοπλες δυνάμεις της από την 24η Φεβρουαρίου, δηλαδή την ημέρα της εισβολής (ή ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, κατά τον Πούτιν).

Πρόκειται περίπου για το 1/3 των αποθεμάτων σιτηρών στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια, στο Ντανιέτσκ και στο Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, ο Τάρας Βισότσκι, μιλώντας στην ουκρανική κρατική τηλεόραση.

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, στις περιοχές αυτές ήταν αποθηκευμένοι 1,3 εκατ. τόνοι σιτηρών για τον καθημερινό εφοδιασμό και για σπορά. «Δεν υπήρχαν στρατηγικά αποθέματα», δήλωσε ο υπουργός, προειδοποιώντας πως εάν οι διαθέσιμες ποσότητες μειωθούν περαιτέρω, υπάρχει κίνδυνος λιμού.

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτόνησαν στην Ουκρανία την περίοδο 1932-1933, όταν ο τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης («δικτάτορας» για τους Ουκρανούς), ο Ιωσήφ Στάλιν, επέβαλε κολεκτιβοποίηση των αγροτών και διέταξε να κατάσχονται τα σιτηρά. Ωστόσο, θάνατοι από πείνα είχαν επίσης καταγραφεί στη νότια Ρωσία και στο Καζακστάν την ίδια περίοδο.

Για την Ουκρανία, επρόκειτο για «γενοκτονία» διατεταγμένη από τη Μόσχα, την οποία αποκαλεί Γολοντομόρ, «Μεγάλο Λιμό».



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/ECbm6RV
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη