Έφεση κατά του βουλεύματος για το Μάτι ζητά ο Εισαγγελέας

Έφεση κατά του βουλεύματος για το Μάτι ζητά ο Εισαγγελέας

Έφεση ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Eφετών Παναγιώτη Μειδάνη κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο εισαγγελικός εισαγγελικός έθεσε ζήτημα απόλυτης ακυρότητας λόγω της απόφασης να επιστρέψει η δικογραφία για τη φονική φωτιά στο Μάτι στον ανακριτή προς τη μετατροπή της κατηγορίας σε κακούργημα αναφορικά με πέντε πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελικός λειτουργός υποστηρίζει ότι κατά το νόμο θα πρέπει πρώτα να ενεργήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας και στη συνέχεια να συνεχιστούν οι ανακριτικές πράξεις για αναβάθμιση της κατηγορίας, πράγμα το οποίο δεν έχει συμβεί στην προκείμενη περίπτωση.

Σχετικά με την απαλλαγή έξι κατηγορούμενων, ο εισαγγελέας Εφετών διαφώνησε με το δικαστικό συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη.

Επίσης, θέτει και ζήτημα αρνητικής υπέρβασης εξουσίας, λόγω ανυπαρξίας του διατακτικού του βουλεύματος ως προς 13 κατηγορούμενους που έχουν παραπεμφθεί για να δικαστούν.

Τον τελευταίο λόγο έχει το Συμβούλιο Εφετών το οποίο θα αποφανθεί αν τελικά θα αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα με το βούλευμα, το οποίο εκδόθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, (1368/22) κρίθηκε ότι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη για πλημμελήματα 13 κατηγορούμενοι. Πρόκειται για αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, δήμαρχοι της περιοχής, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, κ.α.

Παράλληλα, με το ίδιο βούλευμα ομόφωνα ζητήθηκε περαιτέρω κύρια ανάκριση για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βάρος πέντε πρώην στελεχών της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με το βούλευμα, οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι με πράξεις τους συνέβαλλαν στην επιδείνωση της κατάσταση κινδύνου στο Μάτι, η οποία κόστισε τη ζωή σε 103 άτομα. Συγκεκριμένα, όπως κρίθηκε οι εν λόγω κατηγορούμενοι δεν ενήργησαν ώστε να χρησιμοποιηθούν τα αναγκαία εναέρια μέσα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ άλλων, στο πολυσέλιδο έγγραφο, επισημαίνεται ότι υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος είχε την ευθύνη για τα εναέρια μέσα την κρίσιμη ώρα έλειπε από τη θέση του και δεν ζήτησε να σηκωθούν ελικόπτερα που παρέμειναν καθηλωμένα.

Ακόμη, με το ίδιο βούλευμα αποφασίστηκε η απαλλαγή 10 κατηγορουμένων. Πρόκειται για πρόσωπα από το χώρο της Αστυνομίας αλλά και για αντιδημάρχους.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/bDQJPC9
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη