Έρχεται ο ΕΝΦΙΑ, ξεκινά ο «μαραθώνιος» πληρωμών προς την εφορία

Έρχεται ο ΕΝΦΙΑ, ξεκινά ο «μαραθώνιος» πληρωμών προς την εφορία

Το χορό των φορολογικών υποχρεώσεων ανοίγει ο Μάιος, καθώς ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων και βέβαια η εξόφληση του φόρου εισοδήματος, για όσους έσπευσαν να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Μαζί έρχεται η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και ακολουθεί η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής που δέχθηκαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το ημερολόγιο είναι γεμάτο και ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών επιφυλάσσει για εκατομμύρια φορολογούμενους τουλάχιστον μια πληρωμή το μήνα. Ο προγραμματισμός προβλέπει τα εξής ραντεβού με την εφορία:

-Φόρος εισοδήματος: Η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχει ξεκινήσει και όσοι έχουν ήδη ολοκληρώσει τις διαδικασίες έχουν δει να εκδίδονται και τα εκκαθαριστικά τους. Ο φόρος για τα φυσικά πρόσωπα μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως το Φεβρουάριο του 2023. Μειωμένος κατά 3% θα είναι ο φόρος για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν το εκκαθαριστικό τους με εφάπαξ καταβολή έως τις 29 Ιουλίου 2022. Οι φορολογούμενοι που θεωρούν ότι δεν μπορούν να τακτοποιήσουν το φόρο εισοδήματος με τις 8 μηνιαίες δόσεις, έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή να κάνουν χρήση της πιστωτικής τους κάρτας προκειμένου να αποπληρωθεί αποπληρωμής σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική τους κάρτα.

Σύμφωνα με τη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών:

- Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021 πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.

- Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

- Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.

-ΕΝΦΙΑ: Με πολλές αλλαγές, αλλά και νέο προγραμματισμό για την πληρωμή τους αναμένεται να αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΕΝΦΙΑ. Περίπου 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν τον νέο ΕΝΦΙΑ σε έως και 10 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί στα τέλη Μαΐου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουάριου του 2023. Οι αλλαγές που έκανε το υπουργείο Οικονομικών στις κλίμακες αλλά και στη μέθοδο υπολογισμού του φόρου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου θα φέρουν ελαφρύτερα εκκαθαριστικά για περίπου 8 στους 10 φορολογούμενους. θα πληρώσουν χαμηλότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι. Και για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ ισχύει η διευκόλυνση των περισσότερων δόσεων. Συγκεκριμένα, όσοι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο τους σε 10 δόσεις θα έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση ο τελικός λογαριασμός θα είναι λίγο πιο «φουσκωμένος» καθώς επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο στην περιοχή του 5%. Αντίθετα, χωρίς καμία επιβάρυνση είναι η ρύθμιση των των 12 άτοκων δόσεων με τη χρήση πιστωτικής κάρτας, εφόσον βέβαια οι πληρωμές γίνουν κανονικά στην ώρα τους.

-Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σε έως και 96 δόσεις θα μπορούν να αποπληρώσουν το ποσοστό της επιστρεπτέας προκαταβολής που αναλογεί στις 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Έκπτωση 15% θα έχουν όσοι αποφασίσουν να καταβάλλουν εφάπαξ την οφειλή τους.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/gfWZvqS
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη