ΕΝΦΙΑ: Την Τρίτη η ανάρτηση των εκκαθαριστικών λέει ο Σταϊκούρας, με κωδικούς TaxisNet η έκδοση

ΕΝΦΙΑ: Την Τρίτη η ανάρτηση των εκκαθαριστικών λέει ο Σταϊκούρας, με κωδικούς TaxisNet η έκδοση

«Εκτιμούμε ότι αύριο θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι το 80% των πολιτών θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, το 13% θα πληρώσει τον ίδιο και ένα μικρό ποσοστό -περίπου 7 με 8%- θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ, στις περιοχές που καταγράφεται μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

«Ενώ δηλαδή ο πλούτος των πολιτών αυξάνει, η συνολική φορολόγηση του πλούτου του μειώνεται ακόμη περισσότερο» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας φέτος, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα υπάρξουν κάποιες αναταραχές, ωστόσο, θα παρουσιάσει ανάπτυξη κατά 3,1%.

Σύμφωνα πάντως με αποκλειστικές πληροφορίες του Dnews δεν αποκλείεται η ανάρτηση να ξεκινήσει και από σήμερα το βράδυ.

Με αλλαγές τα εκκαθαριστικά

Φέτος υπάρχουν αλλαγές στα εκκαθαριστικά, καθώς θα παρέχεται πλήρης εικόνα για τη διαφορά που προκύπτει μετά τις μειώσεις και τις προσαυξήσεις του φόρου.

Τα ποσά του φόρου θα πρέπει να πληρωθούν σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2022 και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Αναλυτικά, η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των δόσεων έχει ως εξής:

πρώτη δόση στις 31/05/2022
δεύτερη δόση στις 30/06/2022
τρίτη δόση στις 31/07/2022
τέταρτη δόση στις 31/08/2022
πέμπτη δόση στις 30/09/2022
έκτη δόση στις 31/10/2022
έβδομη δόση στις 30/11/2022
όγδοη δόση στις 31/12/2022
ένατη δόση στις 31/01/2023
δέκατη δόση στις 28/02/2023.

Όπως όλα τα τελευταία χρόνια τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν μόνο ηλεκτρονικά, άρα οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να μπουν με τους κωδικούς του TAXIS στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, προκειμένου να ενημερωθούν για το φετινό λογαριασμό του φόρου.

Αναλυτικά τα βήματα για την έκδοση του εκκαθαριστικού:

Ο κάθε φορολογούμενος μπαίνει στην αρχική σελίδα της ΑΑΔΕ.
Κάνει "κλικ" στην επιλογή «Πολίτες».
Κάνει "κλικ" στην επιλογή «Ακίνητα».
Κατεβαίνει στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
Ανοίγει τη σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζει τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνει στην εφαρμογή.
Επιλέγει το έτος 2022 και βλέπει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Πώς θα πληρωθεί ο φόρος

Ο φόρος μπορεί να πληρωθεί με βάση το νέο προγραμματισμό που έχει φτιάξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε έως και 10 δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, για όσους δεν μπορούν να αποπληρώσουν την οφειλή σε 10 δόσεις, έχουν τη δυνατότητα να βάλουν το συνολικό χρέος στην πάγια ρύθμιση προκειμένου να αποπληρωθεί σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο περίπου 5%.

Ωστόσο, πέρα από τον παραδοσιακό τρόπο εξόφλησης του φόρου, οι τράπεζες δίνουν στους φορολογούμενους την επιλογή εφάπαξ πληρωμής του φόρου μέχρι και σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Οι φορολογούμενοι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να εξοφλήσουν κατευθείαν την εφορία και στη συνέχεια να αποπληρώσουν στην τράπεζα το ποσό με 12 και όχι 10 δόσεις όπως προβλέπει η εφορία.

Ωστόσο, αντίθετα με το κέρδος της έκπτωσης του 3% που έχουν οι φορολογούμενοι στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος, στον ΕΝΦΙΑ η εφάπαξ καταβολή δεν φέρνει καμία μείωση.

Άρα το βασικό κέρδος είναι η αύξηση των δόσεων από 10 σε 12. Στην πραγματικότητα ο φορολογούμενος διατηρεί τη δυνατότητα να εξοφλήσει το φόρο με δόσεις και μάλιστα αυξημένες σε σχέση με αυτές που του επιτρέπει η εφορία, ενώ το ποσό εξοφλείται εφάπαξ από την τράπεζα.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/hiAZKUH
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη