Για ποιους υπαλλήλους του Δημοσίου αλλάζει ο τρόπος μισθοδοσίας

Για ποιους υπαλλήλους του Δημοσίου αλλάζει ο τρόπος μισθοδοσίας

Θα αλλάξει ο τρόπος μισθοδοσίας στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα μετά από μετά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και τα νοσοκομεία ήρθε η ώρα για αλλά και στα Πανεπιστήμια.

Πλέον, μετά τους ΟΤΑ και τα νοσοκομεία, η σκυτάλη περνάει στα πανεπιστήμια τα οποία ωστόσο δείχνουν επιφυλακτικά ως ως προς την πλήρη μετάπτωση των οικονομικών τους στο νέο σύστημα πληρωμών με καλύπτρια την Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα τα οικονομικά των πανεπιστημίων και των Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας (ΕΛΚΕ) θα περάσουν σε ένα νέο συγκεντρωτικό μοντέλο το οποίο βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους.

Στους κόλπους των πανεπιστημιακών καταγράφονται αντιδράσεις, που εστιάζονται κυρίως στους φόβους για περικοπές στα κονδύλια της έρευνας.

Οι επιφυλάξεις και οι φόβοι έχουν προέρχονται από την οικονομική κρίση του 2012 όταν μετά την μετατροπή των αποθεματικών των πανεπιστημίων σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου από την ΤτΕ και τη διαδικασία του PSI, εκατομμύρια ευρώ «εξαερώθηκαν».

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 120 εκατ. ευρώ 17 πανεπιστημίων, έμειναν 33 εκατ.

Από την άλλη πλευρά, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζουν πως πρόκειται για μεταρρύθμιση που συμβάλλει στην ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των πόρων του κράτους, όπως αναφέρει και η εφημερίδα «Τα Νέα».

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι πρόκειται για αλλαγή της διαδρομής και όχι της πηγής των πληρωμών.

Σημειώνουν δε ότι τα αρχεία μισθοδοσίας του φορέα θα εξακολουθήσουν να διοχετεύονται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής προς τη ΔΙΑΣ όπως ισχύει και σήμερα, απλά στη διαδικασία διόδευσης προς τους τελικούς δικαιούχους δεν θα μεσολαβούν ταυτόχρονα και οι εμπορικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που ξεκίνησε το 2014, ύστερα από σύσταση των θεσμών, με την ψήφιση του νόμου περί «Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου» , που αφορά την υποχρεωτικά μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων της κεντρικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

#ΔΗΜΟΣΙΟ #ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ #ΠΛΗΡΩΜΕΣ #ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ #ΟΤΑ #ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/lKCVWL8
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη