Σε εξέλιξη το Συμβούλιο της ΕΕ: Όχι στα ρούβλια, μόνο ευρώ ή δολάρια για το ρωσικό αέριο

ΑΠΕ ΜΠΕ

Αύριο Τρίτη θα καταθέσει την πρότασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα προβλέπει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου ως τα τέλη της χρονιάς με εξαίρεση για χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα με στόχο την αναζήτηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στάσης ως προς τις πληρωμές προς την Gazprom για την αγορά φυσικού αερίου και την αποσαφήνιση του μοντέλου των πληρωμών που δεν θα παραβιάζει το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με το Politico, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει, αύριο, τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ως μέρος ενός νέου πακέτου κυρώσεων για τη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να συμπιέσει το πιο ζωτικό «ρεύμα» χρηματοδότησης του πολέμου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Γαλλίδα υπουργός: Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ ή δολάρια

Προσερχόμενη στο Συμβούλιο η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Μπαρμπαρά Πομπιλί, εμφανίστηκε υπέρμαχη μιας ενιαίας απόφασης. «Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ ή σε δολάρια, όπως προβλέπουν τα συμβόλαια. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό τον ελιγμό που παραβιάζει τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια», δήλωσε, σχετικά με τις απαιτήσεις της Μόσχας για τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου, η Πομπιλί.

«Μετά τη μονομερή και βάναυση απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία, αποφάσισα να συγκαλέσω αυτό το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, πρώτα από όλα για να διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη μας με τις δύο αυτές χώρες και να καταδικάσουμε αυτή την πράξη που παραβιάζει τα συμβόλαια και είναι απαράδεκτη», συνέχισε η Γαλλίδα υπουργός και προεδρεύουσα του Συμβουλίου.

Ερωτηθείσα αν κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει τη Μόσχα σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, η Γαλλίδα υπουργός αρκέστηκε να απαντήσει λέγοντας: «Το σημαντικό είναι να δείξουμε ότι όλοι είμαστε σύμφωνοι να συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ και ότι δεν θα δεχτούμε να μας επιβληθούν μονομερώς τροποποιημένα συμβόλαια».

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τη στάση της Ουγγαρίας, η Γαλλίδα υπουργός ανέφερε ότι είναι «εποικοδομητική», όπως και των υπολοίπων χωρών, διότι όλοι έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης που απαιτεί μεγάλη συλλογική υπευθυνότητα.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/lZTrQAy
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη