-->

«Ναι μεν αλλά» από την κυβέρνηση για επιπλέον μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

«Ναι μεν αλλά» από την κυβέρνηση για επιπλέον μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεν είχε... καλά νέα (αλλά με αστερίσκο) το πρωί της Παρασκευής, καθώς ανέφερε ότι «με τα σημερινά δεδομένα, εξαντλήθηκε ο δημοσιονομικός χώρος για όλο το 2022».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως «έχουμε την αίσθηση ότι, όπως εκτελείται ο προϋπολογισμός και εξελίσσεται ο τουρισμός, η κυβέρνηση βρίσκει δημοσιονομικό χώρο και στέκεται την κατάλληλη στιγμή κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι «έχω την αίσθηση ότι θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, όμως πρέπει να επεκταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές έως το τέλος του έτους και να καταργηθεί το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους».

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ και απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει επιδότηση στα καύσιμα και τον Ιούλιο, είπε ότι το ισχύον πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιουνίου και «είναι πολύ πρόωρο» να γίνει μια παρόμοια συζήτηση από τώρα.

Αναφορικά με το ηλεκτρικό ρεύμα, ο υπουργός έκανε αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα και καλύπτουν το διάστημα έως και τον Ιούνιο, ενώ πρόσθεσε ότι από τον Ιούλιο και για ένα έτος θα καλύπτεται το 70%- 80% της επιβάρυνσης και θα συνεχιστεί η επιδότηση, ώστε το κόστος των λογαριασμών να βρεθεί σε χαμηλό επίπεδο.

«Το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό κόστος 2,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 900 εκατ. ευρώ είναι από τον προϋπολογισμό. Με στοιχεία της 6ης Μαΐου, η Ελλάδα έχει δαπανήσει διπλάσιους πόρους από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι με τα σημερινά δεδομένα εφέτος προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%. Κατά τον υπουργό, αυτή η πρόβλεψη είναι πιο συντηρητική από αυτές της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΤτΕ, που μιλούν για ανάπτυξη 3,5%- 3,8%.

Τέλος, για την επενδυτική βαθμίδα το 2023, είπε ότι είναι ένας στόχος «που τον προσεγγίζουμε όλο και περισσότερο» και χαρακτήρισε ως «τελευταίο σκαλοπάτι» την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο εφέτος.

#ΜΕΤΡΑ_ΣΤΗΡΙΞΗΣ #ΧΡΗΣΤΟΣ_ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ #ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ #ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/AelpsMg
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->