Δύο Έλληνες ανάμεσα στους πιο ισχυρούς ανθρώπους της βιοφαρμακευτικής

pixabay

Δύο Έλληνες ανάμεσα στους πιο ισχυρούς ανθρώπους της βιοφαρμακευτικής, πώς έβαλαν το λιθαράκι τους στον χώρο

O Αλβέρτος Μπουρλά και ο Μιχαήλ Βουνάτσος είναι οι Έλληνες είναι σύμφωνα με το news4health.gr ανάμεσα στους πιο ισχυρούς ανθρώπους στην βιοφαρμακευτική. Ο ρόλος τους είναι διαφορετικός και σημαντικός για διαφορετικούς λόγους με το fiercepharma.com να τους συγκαταλέγει στην λίστα επιρροής. Πώς αυτοί οι Έλληνες χάραξαν τα δικά τους βήματα στον χώρο αυτό.

O ισχυρός κύριος Μπουρλά

Ο Αλβέρτος Μπουρλά, είναι Έλληνας εβραϊκής καταγωγής, κάτοχος διδακτορικού στην βιοτεχνολογία της αναπαραγωγής από ΑΠΘ και κατόπιν υπήρξε και διδάκτωρ της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer. Συνήθως τα Διευθυντικά στελέχη των μεγάλων φαρμακευτικών είναι συνήθως λιγότερα γνωστά από ίδιες τις εταιρίες. Δεν μπορεί κανείς να πει το ίδιο ωστόσο για τον Αλβέρτο Μπουρλά

Σε κάθε περίπτωση η Pfizer τυπικά διαφημίζει πρώτα τα φάρμακά της, μετά την εταιρία σαν όνομα και μετά το CEO της (μάλλον). Σε κάθε περίπτωση ποιος είναι στα ηνία της εταιρείας και ποιος τη διευθύνει δεν είχε συνήθως τόσο σημασία.

Με την έλευση της πανδημίας ωστόσο η Pfizer άρχισε να παίζει διαφορετικό ρόλο καθώς ξεκινήσει το μεγαλύτερο λανσάρισμα φαρμάκων όλων των εποχών με τον Αλβέρτο Μπουρλά τώρα να αλλάζει αυτή την «παραδοσιακή» σειρά σε ότι αφορά την επωνυμία της εταιρείας συγκεντρώνοντας μεγάλη επιρροή και φήμη στο πρόσωπό του.

Υπενθυμίζεται ότι η φαρμακευτική συγχωνεύτηκε με την γερμανική startup BioNTech τον Απρίλιο του 2020 και οι δύο εταιρείες παρασκεύασαν το γνωστό εμβόλιο για τη νόσο Covid -19. Το εμβόλιο αυτό κατάφερε όμως γνωρίζουμε να μειώσει το ρίσκο θανάτου πολύ σοβαρών περιπτώσεων νόσησης σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Μπουρλά γνωρίζει ότι ότι βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο λόγω αυτών των συνθηκών. « Η φαρμακοβιομηχανία στο σύνολό της έχει αγωνιστεί για τη φήμη της στο παρελθόν» είπε ο ίδιος σε μια συνέντευξη. «Ναι, εμείς στην εταιρεία βλέπουμε ότι υπάρχει μια αύξηση σε ότι αφορά την φήμη μας, το οποίο είναι κάτι το οποίο δεν το θεωρούμε δεδομένο. Μια ισχυρή φήμη κερδίζεται σιγά σιγά και μπορεί να χαθεί μέσα σε λίγα λεπτά» είχε συμπληρώσει.

Με τη φήμη αυτή πλέον η φαρμακευτική είναι στο επίκεντρο λόγω του εμβολίου και των φαρμάκων κατά του κορονοϊού η εταιρεία αποφάσισε να βοηθήσει τις πιο φτωχές χώρες που έχουν μείνει πίσω παγκοσμίως στους εμβολιασμούς.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Υπάρχουν πολλές χώρες στην Αφρική και όχι μόνο που έχουν ζητήσει να σταματήσουν οι παραδόσεις του εμβολίου γιατί δεν υπάρχει ζήτηση. Χρειαζόμαστε τη συνεχή υποστήριξη του ΠΟΥ και άλλων οργανισμών και την παροχή εκπαιδευτικών εργαλείων, εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας και να δημιουργηθούν οι υποδομές που θα επιτρέπουν στον κόσμο να κάνει το εμβόλιο και να λαμβάνει τη θεραπεία που χρειάζεται.

Τα λεφτά είναι πολλά…

Σε κάθε περίπτωση το εμβόλιο της Pfizer «μάζεψε» 36 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Το 2022, παράλληλα με το νέο της χάπι για τον COVID, η Pfizer αναμένεται να κερδίσει περίπου 54 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από αυτά τα δύο προϊόντα.

Σκοπός ήταν να «Μετατραπεί η Pfizer πάντως σε μια πιο καινοτόμο εταιρεία με γνώμονα την επιστήμη». Η επιτυχία της εταιρείας στη μάχη κατά του κορονοϊού δεν ήταν τυχαία πάντως κατά τη γνώμη του, καθώς έγινε η σωστή συμφωνία τη σωστή στιγμή με την BioNTech.

Η εικόνα της εταιρείας πριν την πανδημία πάντως ήταν τυπικά σύμφωνα με τις μετρήσεις γύρω στο 30%. Περίπου στο 50% σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το The Harris Poll, η εταιρεία θεωρείται πλέον ότι έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία και δυνητικά αυτό τη βοηθά να κερδίζει μεγαλύτερη επιρροή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ , Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του αυτό θεωρεί ότι παίζει μεγάλο ρόλο σε ότι αφορά τις τιμές των φαρμάκων. «Όταν η φαρμακευτική έχει πλέον άλλη εικόνα στο μυαλό των Αμερικανών (σ.σ πιο ισχυρή) τότε έχει μεγαλύτερη ικανότητα να διαφωνήσει με τα πράγματα με τα οποία δεν συμφωνεί και να τα κινήσει εκείνη προς την κατεύθυνση που η ίδια θέλει γιατί έχει μεγαλύτερη υποστήριξη και κατανόηση από το κοινό», δήλωσε ο Rob Jekielek, M.D., στο The Harris poll.

Ο Μπουρλά φυσικά και το γνωρίζει αυτό και έχει δηλώσει ότι υπάρχει καλή εργασιακή σχέση με της τωρινής διοίκησης με τις κυβερνήσεις και τους φορείς όλου του κόσμου.Όπως επίσης είχε πει χαρακτηριστικά: « Έχω πει σε ότι αφορά τις τιμές των φαρμάκων ότι πρέπει να «πέσουν» και είμαι πρόθυμος να αναλάβω μέρος του κόστους με την προϋπόθεση να φτάσει κατευθείαν στους ασθενείς. Δεν θέλω να βάζω λεφτά στη μαύρη τρύπα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, θέλω να πηγαίνουν στους ασθενείς».

Ο δύσκολος δρόμος που χάραξε ο Μιχαήλ Βουνάτσος

Ο κ. Βουνάτσος, ορκίστηκε Έλληνας πολίτης στις 2 Μαρτίου στη Λέσβο. Είναι απόγονος μεταναστών από τη Λέσβο στο Μαρόκο και σήμερα είναι εκλεκτό μέλος της επιστημονικής και επιχειρηματικής διασποράς της Ελλάδας και Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης βιοτεχνολογικής εταιρείας της Μασαχουσέτης Biogen. Πώς έβαλε το λιθαράκι στον τομέα αυτό παρόλο που η Biogen αντιμετωπίζει προβλήματα με την εικόνα της;

Τον τελευταίο χρόνο η Biogen είδε τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν πάνω της μετά την υψηλού κινδύνου απόφαση του FDA να δώσει πράσινο φως στην νέα αμφιλεγόμενη θεραπεία για τη νόσου του Αλτσχάιμερ.Εκείνη την περίοδο, τα έσοδά της αυξάνονταν καθώς ο ανταγωνισμός με τους κορυφαίους χρηματοδότες της αυξάνομταν. Η απόφαση του FDA είχε ανησυχήσει τους παρατηρητές της αγοράς τη στιγμή που η εταιρεία χρειαζόταν την ανάπτυξη που πίστευε ότι θα τη φέρει το νέο φάρμακο.

Τότε, τον Ιούνιο του 2021, η έγκριση του FDA ήρθε και έκανε την Biogen την πρώτη εταιρεία σε δύο δεκαετίες που έφερε ένα νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ στην αγορά (αντουκανουμάμπη). Παρά το γεγονός ότι η εταιρία βρήκε την ευκαιρία να πουλήσει το φάρμακο αυτό, βρέθηκε σε επικίνδυνη θέση ένα χρόνο αργότερα. Η Biogen βγάζει από το φάρμακο 56.000 $ το χρόνο για τον μέσο ασθενή - πολλά παραπάνω από ό,τι περίμεναν ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς- προκαλώντας την οργή αρκετών νομοθετών και όχι μόνο.

Μετά την έγκριση μάλιστα και τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν για τις «παρασκηνιακές» συναντήσεις που έγιναν μεταξύ της εταιρίας και του Οργανισμού όπως είχε διαρρεύσει τα πράγματα χειροτέρεψαν. Το Project Onyx είχε «βαλτώσει». Η Biogen υπολόγιζε πάντως ότι 50.000 ασθενείς θα άρχιζαν θεραπεία μέσα στο 2022. Ωστόσο, τα CMS ( Centers for Medicare & Medicaid Services) έχουν τον «τελευταίο» λόγο και έτσι η εταιρεία περιμένει ελάχιστα κέρδη από το φάρμακο αυτό.

Άλλαξε τον τρόπο στρατηγικής σκέψης;

Η επιρροή και ο ρόλος του κ. Βουνάτσου σε όλα αυτά είναι απλή. Το φάρμακο έδειξε ότι το λανσάρισμα του φαρμάκου μπορεί να να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Από εδώ και πέρα οι εταιρείες μετά από αυτό θα σκέφτονται ακόμα πιο σοβαρά το λανσάρισμα ενός νέου φαρμάκου ωστόσο στρατηγική της εταιρείας άλλαξε τον τρόπο σκέψης αρκετών φαρμακευτικών. O Βουνάτσος ήταν στην ηγεσία όταν η Biogen όταν προχώρησε με τη στρατηγική υποβολής της του φαρμάκου στο FDA. Η κίνηση της εταιρείας να προχωρήσει σε μια κατάθεση βασισμένη στο υποκατάστατο τελικό σημείο της μείωσης της αμυλοειδούς βήτα πλάκας ώθησε και άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν παρόμοιες αναπτυξιακές στρατηγικές - και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το τοπίο σε ότι αφορά την παρασκευή φαρμάκων για το Αλτσχάιμερ για τα επόμενα χρόνια.

Ο Βουνάτσος από την πλευρά του έχει τονίσει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ένα νέο φάρμακο αντιμετωπίζεται με τέτοιο σκεπτικισμό. Η Biogen είναι «απογοητευμένη» με την απόφαση αποζημίωσης του CMS, πρόσθεσε, επειδή αυτό «σημαίνει ότι χιλιάδες άνθρωποι που μπορεί να είναι σε θέση να επωφεληθούν από το φάρμακο δεν θα έχουν πρόσβαση» και προέτρεψε τον οργανισμό να επανεξετάσει τη θέση του - τόσο τώρα όσο και όταν γίνουν διαθέσιμα τα νέα δεδομένα.

Παρόλη αυτή την «κατρακύλα» της φήμης της εταιρείας ο Κ. Βουνάτσος δεν αποθαρρύνεται καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν ασθενείς ότι έχουν την ελπίδα ότι χάρη στο νέο φάρμακο μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να περάσουν περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους τους με αξιοπρέπεια.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/r9gkW6A
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη