Λογαριασμοί ρεύματος: Κατευθείαν σε IBAN και με ελάχιστο «κόπο» οι επιστροφές έως 600 ευρώ

Λογαριασμοί ρεύματος: Κατευθείαν σε IBAN και με ελάχιστο «κόπο» οι επιστροφές έως 600 ευρώ

Στις εξειδικεύσεις των μέτρων στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα προχώρησαν πριν από λίγο οι αρμόδιοι υπουργοί. Πώς θα δοθεί η επιδότηση στο ρεύμα.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, για να απορροφηθεί ένα μεγάλο ποσοστό από τις αυξήσεις και την ενεργειακή κρίση που χτυπάει τη χώρα και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η επιδότηση θα δίνεται αμέσως στους λογαριασμούς IBAN που είναι δηλωμένοι στο taxisnet και στο gov.gr.

Η επιδότηση δεν θα ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή, ενώ θα δοθεί απευθείας μέσα από τους λογαριασμούς IBAN.

Αν δεν έχει δηλωθεί λογαριασμός IBAN, πρέπει να μπείτε στο gov.gr και με τους κωδικούς Taxisnet και να συμπληρώσετε τον λογαριασμό, στα στοιχεία επικοινωνίας.

Οι αιτήσεις για το IBAN στην πλατφόρμα θα ανοίξουν από τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Αν λοιπόν δεν έχετε δηλώσει IBAN ή δεν δηλώσετε με τον παραπάνω τρόπο το IBAN πριν ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, τότε όταν ανοίξει η ειδική πλατφόρμα μπορείτε να το συμπληρώσετε.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι θα μπορείτε να κάνετε επικαιροποιήση στοιχείων μέσω της ειδικής πλατφόρμας όταν ανοίξει, και εκεί αυτόματα θα εγκριθεί το ποσό της επιδότησης με βάση την ρήτρα αναπροσαρμογής και την κατανάλωση. Παράλληλα θα υπάρχει άμεση διασύνδεση με τον εκάστοτε πάροχο που έχει ο καταναλωτής.

Τονίζεται ότι τα χρήματα αυτά είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.

Η επιδότηση

Η επιδότηση αφορά την περίοδο Δεκεμβρίου – Μάϊου και υπολογίζεται στο 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων για το σύνολο της περιόδου.

Προκειμένου οι καταναλωτές να διαπιστώσουν το ύψος της επιστροφής που θα δικαιούνται θα πρέπει να αφαιρέσουν από τη συνολική ρήτρα αναπροσαρμογής την επιδότηση που έχουν ήδη λάβει. Και τα δύο στοιχεία αναγράφονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε μια τέτοια περίπτωση νοικοκυριό στο οποίο ο λογαριασμός περιελάμβανε ρήτρα αναπροσαρμογής 1.500 ευρώ και η επιδότηση ήταν 500 ευρώ, οι καταναλωτές θα λάβουν το ποσό των 600 ευρώ ως μέρος των 1.000 ευρώ που ήταν η επιβάρυνση.

στόσο, η επιστροφή από τις απώλειες που προκάλεσε η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Δηλαδή, με ρήτρα αναπροσαρμογής 3.000 ευρώ και επιδότηση 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν θα φέρει επιστροφή 1.200 ευρώ αλλά 600 ευρώ, όσο δηλαδή είναι το πλαφόν που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Για τους επόμενους δύο μήνες επεκτείνεται η επιδότηση που δίνεται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και για καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες τον μήνα, ενώ θα καλύπτεται για το τμήμα αυτό της κατανάλωσης, το 50% της επιβάρυνσης, καθώς και ότι θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες.

Από τον Ιούλιο και για διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και το ένα έτος, το σύστημα επιδοτήσεων αλλάζει και δίνει τη θέση του σε ένα μικτό σχήμα παρέμβασης τόσο στη χονδρική όσο και τη λιανική θέτοντας ένα έμμεσο πλαφόν το οποίο θα οδηγεί σε απορρόφηση του 70% έως 80% των επιβαρύνσεων.

Πρακτικά τα τιμολόγια, εφόσον «πετύχει» το νέο σχήμα θα επιστρέψουν κοντά στα επίπεδα προ κρίσης , πολύ κοντά στα επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/Ps0DhQy
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη