Ρεύμα: Πώς θα κάνετε την αίτηση στο power pass και τον υπολογισμό για τις αναδρομικές επιστροφές έως 600 ευρώ (βίντεο)

Ρεύμα: Πώς θα κάνετε την αίτηση στο power pass και τον υπολογισμό για τις αναδρομικές επιστροφές έως 600 ευρώ (βίντεο)

Από 18 έως 600 ευρώ θα είναι οι αναδρομικές επιστροφές στους λογαριασμούς ρεύματος Δεκεμβρίου - Μαΐου μέσω της πλατφόρμας power pass.

Στα 3,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,1 δισ. ευρώ επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, ανέρχεται το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο σε οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο.

Αναλυτικές οδηγίες για την επιστροφή του κόστους ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές δίνει η κυβέρνηση, περιγράφοντας τη διαδικασία που θα γίνει μέσω της πλατφόρμας power pass όπως έγραψε το Dnews.

Τα μέτρα για την αποκλιμάκωση και την σταθεροποίηση των αυξημένων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος περιλαμβάνουν:

(α) Kατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο επιδοτούνται πλέον και οι καταναλώσεις άνω των 300 Kwh της κύριας κατοικίας, όπως και οι καταναλώσεις των υπόλοιπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών, με ποσοστό 50% επί της αύξησης του ρεύματος. Παράλληλα, η επιδότηση για τις πρώτες 300 Kwh της κύριας κατοικίας ενισχύεται σε 85%, για τις μικρές επιχειρήσεις σε 80% και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις στο 60% της αύξησης του ρεύματος. Συνεπώς το σχήμα επιδοτήσεων διευρύνεται σημαντικά με κόστος περί τα 900 εκατ. ευρώ για τους επόμενους δύο μήνες.

(β) Εισάγεται τέλος επί των επιπλέον εσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, για την προηγούμενη περίοδο, με την μεθοδολογία που ορίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

(γ) Kατά τον μήνα Ιούνιο θα επιστραφεί στους λογαριασμούς IBAN των νοικοκυριών το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022 και αφορούν την κύρια κατοικία. Η επιστροφή μπορεί να φτάσει έως και τα 600 ευρώ ανά ωφελούμενο. Το κόστος υπολογίζεται σε 280 εκατ. ευρώ.

(δ) Από τον Ιούλιο του 2022 και έως τα τέλη του έτους, και εάν απαιτηθεί με επέκταση το πρώτο εξάμηνο του 2023, εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στην χονδρική αγορά και συγχρόνως ενισχύεται ο παρών μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος οριζόντια ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Πιο συγκεκριμένα, σε μηνιαία βάση θα προσαρμόζεται το ποσοστό επιδότησης ώστε οι τιμές να παραμένουν σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα μεσοσταθμικά, σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και ελαφρώς υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν πριν την κρίση. Υπολογίζεται ο μηχανισμός να απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.

Το κόστος αυτής της παρέμβασης για το 2ο εξάμηνο του έτους, με βάση τις σημερινές τιμές ρεύματος, αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Το κόστος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό υπολογίζεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο αναμένεται να καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, σε συνδυασμό με τον μηχανισμό απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στην χονδρική αγορά ρεύματος.

Το συνολικό κόστος των ανωτέρω παρεμβάσεων για το υπόλοιπο του 2022 ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,1 δισ. ευρώ επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Πώς θα γίνει η επιστροφή

Επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι οικιακοί καταναλωτές για λογαριασμούς της κύριας κατοικίας τους, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022. Αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος, είτε από τους παρόχους.

Η επιδότηση καλύπτει νοικοκυριά – φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Η επιδότηση θα δοθεί στο λογαριασμό IBAN του καταναλωτή.

Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος σε σχετική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό με συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της ΑΑΔΕ. Εκεί θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος και ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία.

Κατόπιν τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται ανά μήνα σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό αύξησης λογαριασμού λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * 60%.

Υπολογίζεται ότι για την περίοδο αναφοράς της επιδότησης, οι οικιακοί καταναλωτές για την πρώτη κατοικία τους έχουν επιδοτηθεί με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι έχουν επωμιστεί επιπλέον κόστος 464 εκατ. ευρώ. Συνεπώς το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίζεται σε περίπου 280 εκατ. ευρώ.

«Όσοι κάνουν αγωγή με το ΙΝΚΑ και έχουν θετική απόφαση θα πάρουν όλα τα λεφτά τους πίσω»

Στο MEGA μίλησε σχετικά ο δικηγόρος με το ΙΝΚΑ Αλέξης Αλεξόπουλος. «Οι ενάγοντες καταναλωτές που έχουν κάνει αγωγή με το ΙΝΚΑ θα πάρουν όλα τα χρήματά τους πίσω. Έχουμε πλέον από τα πιο επίσημα χείλη, ότι η ρήτρα είναι παράνομη, αδιαφανής και καταχρηστική. Η ρήτρα δεν αντικατοπτρίζει το κόστος από την αγορά ενέργειας. Καλούμε όλους τους καταναλωτές να πυκνώσουν τα δικόγραφα της συλλογικής αγωγής», σημείωσε ο κ. Αλεξόπουλος.

«Προσφεύγουν στέλνοντας δύο λογαριασμούς και μια εξουσιοδότηση στο ΙΝΚΑ και εμείς κάνουμε όλη τη διαδικασία. Πληρώνει μόνο το κόστος για τα δικόγραφα. Είναι 50 ευρώ και 20 για να είναι μέλος του ΙΝΚΑ όπως επιβάλει ο νόμος. Εμείς θέλουμε τους καταναλωτές δίπλα μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δείτε το ρεπορτάζ:



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/uxFnlU6
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη