Το ΟΑΚΑ υποδέχεται την Prom Racing του ΕΜΠ και το δεύτερο ηλεκτρικό της μονοθέσιο (φωτό+ βίντεο)

Τα μέλη της ομάδας Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος και Βασίλης Ορφανός

Η Prom Racing που εκπροσωπεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στους διαγωνισμούς Formula Student έγραψε ιστορία πέρσι με το πρώτο της ηλεκτρικό αγωνιστικό μονοθέσιο και τώρα παρουσιάζει στο κοινό το δεύτερο ηλεκτρικό μονοθέσιό της, λίγο πριν αναχωρήσει για τους διεθνείς διαγωνισμούς.

Οι εργασίες των μελών της ομάδας Prom Racing μέσα στο Εργαστήριο Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι πυρετώδεις καθώς ο χρόνος για την ολοκλήρωση του δεύτερου ηλεκτρικού αγωνιστικού μονοθέσιου με την ονομασία Ρ22 πλησιάζει στο τέλος του. Περίπου 70 άτομα χωρισμένα σε επτά υποομάδες (Aerodynamics, Electronics, Design & Manufacturing, Vehicle Dynamics, Marketing & Business Plan, Logistics και από φέτος και Driverless) εφαρμόζουν όλο το know how τους, υπό την επίβλεψη των υπευθύνων τους και καλούνται ουσιαστικά από το μηδέν, για ακόμη μια φορά, να μελετήσουν, να σχεδιάσουν και τελικά να κατασκευάσουν βάσει συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών, ένα αγωνιστικό μονοθέσιο τύπου Formula. Στόχος τους; Οι διακρίσεις στον παγκόσμιο μηχανολογικό διαγωνισμό Formula Student που μέχρι τώρα τους έχει αποφέρει περίπου 20 βραβεία, από τα οποία τα 8 μόνο πέρσι, αφού το 2021 ήταν η χρονιά που τους χάρισε τις περισσότερες διακρίσεις.

Η περίοδος 2019-2021, παρά τις δυσκολίες εξαιτίας της πανδημίας, υπήρξε μια πολύ σημαντική περίοδος για την ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αφενός γιατί σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο της ηλεκτρικό αγωνιστικό μονοθέσιο και αφετέρου γιατί υπήρξε η πρώτη ελληνική ομάδα που κέρδισε την 1η θέση στη Συνολική Κατάταξη σε επίσημο διαγωνισμό Formula Student. Μέχρι τώρα η ομάδα έχει κατακτήσει την 15η  θέση ανάμεσα σε 203 ηλεκτρικές ομάδες σε όλο τον κόσμο και φιλοδοξεί να ενταχθεί στην κορυφαία δεκάδα παγκοσμίως. «Κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα πάνω από 10 παγκόσμιοι διαγωνισμοί, οι περισσότεροι στην Ευρώπη. Η ομάδα μας επιλέγει τους πιο απαιτητικούς προκειμένου να λάβει μέρος. Του χρόνου φιλοδοξούμε να συμμετάσχουμε στους διαγωνισμούς και με αυτόνομο μονοθέσιο», λέει ο Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος που είναι ο υπεύθυνος Marketing & Business Plan της ομάδας, συμπληρώνοντας πως για φέτος η Prom Racing έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της σε τρεις από τους πιο απαιτητικούς διαγωνισμούς Formula Student, τους Formula Student Czech Republic, Formula Student East (Ουγγαρία) και Formula Student Germany, ξεκινώντας στις 18 Ιουλίου από το Most της Τσεχίας.

{https://www.youtube.com/watch?v=1mjyGMwM5h0&t=4s}

Από το 2008 που ιδρύθηκε, η Prom Racing έχει κατασκευάσει συνολικά πέντε αγωνιστικά μονοθέσια, τέσσερα με κινητήρα εσωτερικής καύσης και ένα, το τελευταίο (Ρ20) αμιγώς ηλεκτρικό. Η ομάδα του ΕΜΠ κατασκευάζει εξ ολοκλήρου το μονοκόκ πλαίσιο από carbon fiber (ανθρακόνημα), τη διάταξη της ανάρτησης, τις ηλεκτρονικές πλακέτες και τις καλωδιώσεις καθώς και τα υπόλοιπα εξαρτήματα, όπως π.χ. το κουτί μπαταριών. «Γενικά, κάθε χρόνο προσπαθούμε, έπειτα από την αξιολόγηση των επιδόσεων και των αποτελεσμάτων, να βελτιώνουμε τις επιλογές της ομάδα.ς Στο φετινό μονοθέσιο έχουμε βελτιώσει τον μηχανολογικό σχεδιασμό, το αεροδυναμικό πακέτο καθώς και τον σχεδιασμό της ανάρτησης. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω έχουμε καταφέρει να μειώσουμε το συνολικό βάρος του μονοθεσίου από τα 200 kg στα 180-185 kg. Από το 2018 και έπειτα η Prom Racing έχει υιοθετήσει το ''one year plan'' δηλαδή τη μελέτη, σχεδίαση και κατασκευή ενός καινούργιου μονοθεσίου ανά έτος. Στη διοργάνωση δεν επικρατεί κλίμα ανταγωνισμού αλλά συναγωνισμού, ούσα ένας φοιτητικός διαγωνισμός. Για την τελική κατάταξη τα μονοθέσια αξιολογούνται με βάση τον μηχανολογικό σχεδιασμό, την απόδοση, τις επιδόσεις, τη κοστολόγηση και την οικονομική τους βιωσιμότητα. Η αξιολόγηση γίνεται με βάσει τα αποτελέσματα τόσο των δυναμικών όσο και των στατικών αγωνισμάτων», εξηγεί ο Βασίλης Ορφανός μέλος της Prom Racing.

Αυστηρά τα κριτήρια ένταξης στην ομάδα

Για να ενταχθεί κάποιο νέο μέλος στο δυναμικό της Prom Racing, η οποία απαρτίζεται από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές ΑΕΙ όλης της χώρας, απαιτείται μια διαδικασία που πραγματοποιείται δύο φορές κάθε χρόνο και σε τρεις φάσεις αξιολόγησης. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ένταξη είναι πολύ μεγάλη. Αξίζει να αναφερθεί ότι πέρσι σημειώθηκε ο αριθμός ρεκόρ των 300+ αιτήσεων στο recruitment του Σεπτεμβρίου! Ενδιαφέρον όμως υπάρχει και από ομάδες της Formula 1, οι οποίες έχουν τα μάτια τους στραμμένα πάνω στην Prom Racing με στόχο την μελλοντική ένταξη κάποιων μελών της στο δυναμικό τους. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πρώην μέλη της ομάδας, Έλληνες μηχανικοί πλέον, που εργάζονται στις ομάδες Formula 1 των Williams, Red Bull, Alpine, AlphaTauri, McLaren, καθώς επίσης και σε εταιρίες όπως η Toyota και η Rimac», προσθέτει ο Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος.

Η ομάδα Prom Racing 1

Η ομάδα Prom Racing

Φυσικά, σε όλη αυτή την προσπάθεια, αρωγός στέκεται το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα η σχολή των Μηχανολόγων Μηχανικών στην οποία στεγάζεται το εργαστήριο της ομάδας και η οποία παρέχει εργαλεία και μηχανές, αλλά και η Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. «Είμαστε τυχεροί γιατί αφενός έχουμε εσωτερικούς συνεργάτες μέσα από το ΕΜΠ και αφετέρου γιατί έχουμε την δυνατότητα να εφαρμόζουμε άμεσα στην πράξη τη γνώση που λαμβάνουμε», σχολιάζουν τα δυο μέλη της ομάδας. Τις προσπάθειες των Ελλήνων μηχανικών της Prom Racing υποστηρίζει επίσης μια πληθώρα χορηγών και εταιρειών.

Οι στόχοι των μελών της ομάδας συνοψίζονται στις λέξεις "εξέλιξη", "βελτίωση" και "καινοτομία". Όσο για τη μεγάλη πρόκληση που είναι μπροστά, αυτή είναι η μετάβαση από το ηλεκτρικό στο αυτόνομο. «Πρόκειται για τη δεύτερη μετάβαση που καλείται να πραγματοποιήσει η ομάδα μας και γνωρίζουμε τις αντικειμενικές δυσκολίες. Αντιμετωπίσαμε παρόμοια πρόκληση κατά το εγχείρημα της μετάβασης από θερμικό σε ηλεκτρικό μονοθέσιο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι και αυτή η μετάβαση θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία», καταλήγει ο Βασίλης Ορφανός.

prom

Η μεγαλύτερη εκδήλωση της Prom Racing, το Roll Out Event επιστρέφει δυναμικά στις 4 Ιουνίου, στις 19:00 στο Κλειστό Κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ. Εκεί η ομάδα, λίγο πριν μπει σε αγωνιστικούς ρυθμούς, θα παρουσιάζει στο κοινό το δεύτερο ηλεκτρικό μονοθέσιο της, το Ρ22. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά και να θαυμάσουν νέο μονοθέσιο, αλλά και να συνομιλήσουν με τα μέλη της Prom Racing.

Μέχρι τότε και ανάμεσα σε όλα, η ομάδα θα συνεχίσει να αναζητά και το παρατσούκλι του καινούργιου μονοθέσιου Ρ22. Για την ιστορία, το παρατσούκλι του προηγούμενου οχήματος ήταν "E-Liza".

#ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ_ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ #Εθνικό_Μετσόβιο_Πολυτεχνείο #PROM_RACING


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/S2JonEv
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη