Μόσιαλος για τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον: Τι πρέπει να περιμένουμε στην Ευρώπη

Μόσιαλος για τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον: Τι πρέπει να περιμένουμε στην Ευρώπη

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος σε κείμενο του συνοψίζει όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τις επιπτώσεις των υποπαραλλαγών Β4/5 του κορονοϊού στη Νότια Αφρική.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει μεταξύ άλλων πως «αυτές οι υποπαραλλαγές έχουν σημαντικά μικρότερες επιπτώσεις σε σχέση με άλλες μεταλλάξεις, αλλά και ότι η έκθεση σε προηγούμενα στελέχη -ακόμη και της όμικρον- δεν αποτρέπει τις ήπιες λοιμώξεις από Β4/Β5».

Η ανάρτηση Μόσιαλου

Αναλυτικά το κείμενό του κ. Μόσιαλου έχει ως εξής:

Οι υποπαραλλαγές του κορωνοϊού Β4/Β5 στην Νότια Αφρική επικράτησαν μερικές εβδομάδες πριν την επέκταση τους σε ευρωπαϊκές χώρες. Το ίδιο είχε συμβεί και με το αρχικό στέλεχος της Όμικρον που αρχικά κυριάρχησε στη Νότια Αφρική. Είναι επομένως χρήσιμο να εξετάσουμε τις επιπτώσεις των νέων υποπαραλλαγών σε μια χώρα που έχουμε αρκετά δεδομένα και για σημαντικό χρονικό διάστημα 

Τα δημογραφικά δεδομένα της ΝΑ είναι διαφορετικά και ευνοϊκότερα των αντίστοιχών των ευρωπαϊκών χωρών. Το ίδιο ισχύει και με την έκθεση του πληθυσμού σε προηγούμενα κύματα (που προηγήθηκαν της Δέλτα και που ήταν μεγαλύτερα) που ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με ευρωπαϊκές χώρες. Ξέρουμε επίσης, πως μόνο 32% των Νοτιοαφρικανών έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίων.

Τι βλέπουμε λοιπόν στο συνημμένο γράφημα, που παρουσιάζει τον συνολικό αριθμό θανάτων μετά από λοίμωξη με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του εθνικού ινστιτούτου δημόσιας υγείας (NICD) για τη Νότια Αφρική (Ανάλυση δεδομένων από τον Pieter Streicher);

Βλέπουμε καταρχάς πως τον τελευταίο χρόνο στη Νότια Αφρική (ΝΑ) τα δύο κύματα της Όμικρον είχαν σημαντικά μικρότερες επιπτώσεις από αυτό της Δέλτα. Και το κύμα της Β4/Β5 πολύ μικρότερες σε σύγκριση με αυτό των Όμικρον 1 και 2 όσον αφορά τους θανάτους που καταγράφηκαν στα νοσοκομεία.

Η έκθεση σε προηγούμενα στελέχη -ακόμη και της όμικρον- δεν αποτρέπει τις ήπιες λοιμώξεις από Β4/Β5. Επίσης γνωρίζουμε πως και τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά όσον αφορά την αποτροπή της ήπιας λοίμωξης. Όμως παρόλα αυτά, φαίνεται ότι ο συνδυασμός προηγούμενης έκθεσης και εμβολιασμού ή μόνο η προηγούμενη έκθεση ή μόνο ο εμβολιασμός προσφέρουν σημαντική προστασία όσον αφορά στη μείωση της θνητότητας.

Θα θυμίσω εδώ πως οι αρχικές εργαστηριακές μελέτες πανεπιστημίων του Χονγκ-Κονγκ και του Ισραήλ για την Όμικρον τον Δεκέμβριο του 2021, έδειχναν την επίπτωση κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό. Τότε είχα τονίσει πως ο συνδυασμός αυτών των μελετών και των τάσεων στη Νότια Αφρική, δείχνει πως η Όμικρον είναι πιθανό να έχει μικρότερες επιπτώσεις σε σύγκριση με τη Δέλτα όσον αφορά στη θνητότητα. Πολλοί είχαν διαφωνήσει και θεώρησαν ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες.  Διαψεύστηκαν βέβαια με βάση τα πολλαπλά δεδομένα που πλέον έχουμε και από κλινικές και από επιδημιολογικές μελέτες.

Η Νότια Αφρική προφανώς και διαφέρει από την Ευρώπη. Αλλά όταν σε μια χώρα παρατηρούμε συγκεκριμένες τάσεις και κάθε κύμα που έρχεται προκαλεί μικρότερες επιπτώσεις, τότε είναι λογικό να αναμένουμε αντίστοιχες τάσεις (όχι αντίστοιχο αριθμό θανάτων ανά 1000 κατοίκους) και σε άλλες χώρες. Αυτό το περιμένουμε γιατί για παράδειγμα οι ευρωπαϊκές χώρες, παρότι έχουν δυσμενέστερα δημογραφικά δεδομένα έχουν καλύτερα συστήματα υγείας, πολύ υψηλότερο ποσοστό εμβολιασθέντων και πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση σε αντιιίκα φάρμακα».

{https://ift.tt/mLIBrdX}

#ΗΛΙΑΣ_ΜΟΣΙΑΛΟΣ #ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ_ΟΜΙΚΡΟΝ #ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ #ΕΥΡΩΠΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/PAsfvTh
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη