Γαλλία: «Όχι» Μακρόν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ζήτησε διεύρυνση της προεδρικής πελιοψηφίας

Γαλλία: «Όχι» Μακρόν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ζήτησε διεύρυνση της προεδρικής πελιοψηφίας

Διεύρυνση της προεδρικής πλειοψηφίας με συμβιβασμούς, αλλά όχι σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, προανήγγειλε σε διάγγελμά του ο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος, τρεις ημέρες μετά το καμπανάκι των βουλευτικών εκλογών, όπου δεν κατόρθωσε να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, τόνισε πως στις συζητήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, όλοι απέρριψαν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας η οποία, όπως πιστεύει και ο ίδιος «δεν δικαιολογείται μέχρι σήμερα». Πρόσθεσε δε πως «πολλοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να δράσουν σε σημαντικά ζητήματα, όπως η αγοραστική δύναμη ή η ασφάλεια» για να σημειώσει: «Είναι δυνατό να βρεθεί μια μεγαλύτερη και σαφέστερη πλειοψηφία για να δράσουμε. Ελπίζω λοιπόν, τις επόμενες εβδομάδες, ότι αυτή η πολιτική υπέρβαση θα συνεχιστεί με σαφήνεια και υπευθυνότητα. Εναπόκειται στις πολιτικές ομάδες να το πουν με πλήρη διαφάνεια».

Ο Εμάνουελ Μακρόν είπε στους Γάλλους ότι «στις 24 Απριλίου, ανανεώσατε την εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό μου εκλέγοντάς με Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις 12 και 19 Ιουνίου εκλέξατε τους βουλευτές σας». Επίσης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τη μεγάλη αποχή «που μας υποχρεώνει όλους να δώσουμε περισσότερο νόημα και σαφήνεια στη μεγάλη δημοκρατική μας συνάντηση» αλλά και ότι «ούτε μπορώ να αγνοήσω τα ρήγματα και τις βαθιές διαιρέσεις της χώρας μας που αντικατοπτρίζονται στη Γαλική Εθνοσυνέλευση.

«Καμία πολιτική δύναμη δεν νομοθετεί μόνη της»

«Στις περισσότερες δυτικές δημοκρατίες, καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να νομοθετεί μόνη της» τόνισε ο κ. Μακρόν και πρόσθεσε: «Η προεδρική πλειοψηφία πρέπει να διευρυνθεί. Πρέπει συλλογικά να μάθουμε να κυβερνάμε και να νομοθετούμε διαφορετικά. Χτίζοντας νέους συμβιβασμούς, σε διάλογο, ακρόαση, σεβασμό».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας περιέγραψε και τις συνομιλίες που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων. «Οι περισσότεροι ηγέτες απέκλεισαν το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν δικαιολογείται μέχρι σήμερα. Πολλοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να δράσουν σε σημαντικά ζητήματα, όπως η αγοραστική δύναμη ή η ασφάλεια. Είναι δυνατό να βρεθεί μια μεγαλύτερη και σαφέστερη πλειοψηφία για να δράσουμε».

Για να συνεχίσει: «Από το φετινό καλοκαίρι θα χρειαστεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου νόμου για την αγοραστική δύναμη και έκτακτων μέτρων για την υγεία μας. Όλη αυτή η πρόοδος δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί ούτε με περισσότερους φόρους ούτε με περισσότερα χρέη. Η χώρα μας χρειάζεται φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για να συνεχίσει να δημιουργεί περισσότερο πλούτο και να καινοτομεί περισσότερο. Αυτό χρειάζεται σαφήνεια και μετά ευθύνη», συνέχισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Στη συνέχεια ο κ. Μακρόν πρόσθεσε, ακόμη, πως «θα χρειαστεί να οικοδομήσουμε συμβιβασμούς, προσθήκες, τροπολογίες, αλλά να το κάνουμε με απόλυτη διαφάνεια που αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ξεκινώντας από την προεδρική πλειοψηφία, αλλά και όλες τις άλλες. Για αυτό θα χρειαστεί να ξεκαθαρίσουμε τις επόμενες ημέρες το μερίδιο ευθύνης και συνεργασίας που είναι έτοιμοι να αναλάβουν οι διάφοροι σχηματισμοί της Εθνοσυνέλευσης», είπε.

{https://twitter.com/BFMTV/status/1539670471318306818?s=20&t=CFleY2mocBZQg0jYfY4gPg}

Η αντίδραση Μελανσόν

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν αντέδρασε αμέσως στο διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν επισημαίνοντας: «Η επιλογή είναι επιλογή. Άλλοι διάλεξαν έναν τρόπο, άλλοι άλλον. Από εδώ και πέρα, δεν μπορεί να υπάρχουν άλλες πραγματικότητες εκτός από αυτό: η εκτελεστική εξουσία είναι αδύναμη και η Εθνοσυνέλευση είναι ισχυρή. Τίποτα δεν πρέπει να επιτρέψει να αγνοηθεί η δημοκρατική απαίτηση. Ο πρωθυπουργός πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης. Αν δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, πρέπει να παραιτηθεί».

{https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1539669686908080128?s=20&t=ifsZLe4YubL9W_GrT-RiYA}

#ΓΑΛΛΙΑ #ΕΜΑΝΟΥΕΛ_ΜΑΚΡΟΝ #ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ_ΕΘΝΙΚΗΣ_ΕΝΟΤΗΤΑΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/VkjLyKN
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη