Εξαγωγές, κατανάλωση και επενδύσεις έφεραν ανάπτυξη 7% στο πρώτο τρίμηνο του 2021 - Ικανοποίηση Σταϊκούρα

Εξαγωγές, κατανάλωση και επενδύσεις έφεραν ανάπτυξη 7% στο πρώτο τρίμηνο του 2021 - Ικανοποίηση Σταϊκούρα

Ρυθμό ανάπτυξης 7% του ΑΕΠ κατέγραψε η Ελληνική Οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2022 σε ετήσια εποχικά προσαρμοσμένη βάση. Το αντίστοιχο ποσοστό σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2021 διαμορφώθηκε στο 2,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ αυξήθηκε 7,9% με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2021. Η περίοδος εξέτασης από την ΕΛΣΤΑΤ είναι προφανές ότι δεν έχει επηρεαστεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και τις επιπτώσεις του στις τιμές των προϊόντων, καθώς οι ανατιμήσεις ξεκίνησαν από τα μέσα Μαρτίου να φαίνονται έντονα στην αγορά.

Ήδη οι προβλέψεις για το δεύτερο τρίμηνο του έτους «βλέπουν» υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης εξαιτίας του κύματος της ακρίβειας που έχει πλήξει την οικονομίας και των ξέφρενου ράλι που καταγράφουν τα καύσιμα τους τελευταίους μήνες.

τα στοιχεία του παρόντος Δελτίου Τύπου για το 1 ο τρίμηνο 2022 αντανακλούν την επίπτωση στο ΑΕΠ της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19. Για την κατάρτιση των προσωρινών εκτιμήσεων χρησιμοποιήθηκαν όλες οι βέλτιστες διαθέσιμες πηγές δεδομένων.

Στην ανάπτυξη της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του έτους βασικό ρόλο έπαιξε….

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα η ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση σε ετήσια βάση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2021, διαμορφώθηκε από τις επιμέρους αυξήσεις των συντελεστών του ΑΕΠ ως εξής:

1. Τριμηνιαίες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,4%
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,6% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5,0%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8,9%.

2. Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 23,0%. o Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 17,5% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 15,5%.

Σταϊκούρας: «Θετική εξέλιξη»

Με δήλωση που δημοσιοποίησε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μεγέθη αλλά και την αισιοδοξία του για το μέλλον της οικονομίας

Συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε: «Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 1ο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ΑΕΠ της χώρας μας αυξήθηκε κατά 7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, που υπερβαίνει σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις που υφίσταται από την ενεργειακή κρίση και τα κύματα ακρίβειας τα οποία αυτή προκαλεί, διατηρεί ισχυρή δυναμική.
Ενώ, ενθαρρυντικό για τις προοπτικές και τη δυναμική της οικονομίας είναι το γεγονός ότι η αύξηση του ΑΕΠ εδράζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Οι επιδόσεις αυτές σηματοδοτούν μία δυναμική εκκίνηση για την πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θέτοντας τις βάσεις για επίτευξη ανάπτυξης υψηλότερης των εκτιμήσεων.
Με συνέπεια, αποφασιστικότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και εφαλτήριο όσα έχουμε πετύχει όλοι μαζί, συνεχίζουμε τον απαιτητικό, αλλά ταυτόχρονα και ανοδικό δρόμο που έχουμε χαράξει για να οδηγήσουμε την οικονομία μας σε ένα περιβάλλον υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας περισσότερων νέων θέσεων απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής
».

#ΑΕΠ #ΑΝΑΠΤΥΞΗ #ΕΞΑΓΩΓΕΣ #ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ #ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ #ΧΡΗΣΤΟΣ_ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/EjyCNkw
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη