Η Σούζαν, η Λαμία και η Καρδίτσα, η Avadar και οι αλλαγές στις κρατικές ενισχύσεις


Η Lamda και η παραλία του Αγίου Κοσμά

Καθαρή θάλασσα, αμμουδιά μήκους 300 μέτρων, ολοκαίνουργιες ομπρέλες, ναυαγοσώστης από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, μόνιμο συνεργείο καθαρισμού αλλά και χημικές τουαλέτες. Και όλα αυτά δίχως καμία χρέωση, σε μια εποχή που ακόμη και ο… αέρας που αναπνέουμε έχει ακριβύνει. Δεν είναι επιστημονική φαντασία, αλλά πράξη, στην παραλία που άνοιξε και φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά η Lamda Development στον Άγιο Κοσμά. Η παραλία, πλήρως ανακαινισμένη και πεντακάθαρη άνοιξε την 1η Ιουνίου. Και όπως είναι φυσικό, γεμίζει λουόμενους, κάθε ηλικίας, από το πρωί ως το βράδυ, οι οποίοι σπεύδουν για να αξιοποιήσουν όσα –εντελώς δωρεάν- προσφέρει καθώς είναι απολύτως προσβάσιμη για όλους.

Η Estee Lauder και ο Σαράντης

Ήταν Νοέμβριος του 2000 όταν είχε ανακοινωθεί η συνομολόγηση του προσύμφωνου συνεργασίας με την μορφή Joint Venture μεταξύ των εταιρειών Estee Lauder και του Ομίλου Σαράντη, για τη σύσταση νέας εταιρείας, η οποία θα διαχειρίζοταν τα συμφέροντα του Ομίλου της Estee Lauder στην περιοχή των Βαλκανίων με έδρα την Αθήνα. Στα 21 χρόνια που πέρασαν, η συνεργασία αυτή αποδείχθηκε κομβική για την ανάπτυξη του Ομίλου Σαράντη, καθώς αποτέλεσε το πρόκριμα για την αυτόνομη επέκταση του Ομίλου σε όλη την Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, όλοι οι κύκλοι κάποτε κλείνουν. Χθες ανακοινώθηκε πως η Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ θα προχωρήσει στην πώληση του 49% που διαθέτει στο Joint Venture με την Estee Lauder έναντι συνολικού ποσού 55,2 εκατ. ευρώ. Η ανακοίνωση αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Την τελευταία τριετία η Διοίκηση της Σαράντης ήταν σε διαπραγματεύσεις με την The Estée Lauder Companies για την επέκταση του Joint Venture, καθώς η κοινοπραξία, µε βάση την ιδρυτική της πράξη, έπρεπε να λυθεί το 2021. H συμφωνία (shareholding agreement) για την πώληση του μεριδίου της Σαράντης στο Joint Venture επεκτάθηκε τελικά μέχρι τις 30 Ιουνίου 2028, όμως βάσει του συμφωνητικού, η The Estée Lauder Companies Inc είχε το δικαίωμα εξαγοράς των μετοχών της Σαράντης στην κοινοπραξία σταδιακά σε αυτό το διάστημα. Τελικά το δικαίωμα ασκήθηκε μέσα στον πρώτο χρόνο. Κατά καιρούς ο Κυριάκος Σαράντης, ο CEO του Ομίλου Σαράντη είχε αναφερθεί στις δυσκολίες της διατήρησης παρουσίας στο Joint Venture. Ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει πως ακόμη και αν δεν υπήρχε θετική κατάληξη, ο Όμιλος θα είχε τη δυνατότητα να καλύψει το κενό της αντιπροσώπευσης της Estee Lauder και να λάβει ανταπόδοση της επένδυσης που έχει πραγματοποιήσει για τη φίρμα. Εκτιμήσεις τοποθετούσαν αυτή την ανταπόδοση στα 20 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το 49% του Joint Venture αποδείχθηκε πως είχε υπερδιπλάσια αποτίμηση. Και έτσι στα ταμεία της Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ θα εισρεύσουν τελικά 55,2 εκατ. ευρώ και όχι 20 εκατ. ευρώ. Αυτή η ρευστότητα δίνει στην Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ μεγάλο εύρος επιλογών, ώστε να καλύψει µε μια νέα αντιπροσωπεία, το κενό που δημιουργείται στον κλάδο επιλεκτικής διανομής καλλυντικών.

Η ΕΤΕ και η Avadar

Για να είμαστε ειλικρινείς μαζί σας, μέχρι χθες αγνοούσαμε πλήρως την ύπαρξη της Avadar Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Διαβάσαμε για την εν λόγω εταιρεία στην ενημέρωση που παρείχε η Εθνική Τράπεζα στο επενδυτικό κοινό στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν.4374/2016. Πρόκειται για τις τριμηνιαίες λίστες που δημοσιοποιούν οι τράπεζες και στις οποίες αναφέρουν, αφενός τα χρήματα που έχουν δώσει σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης και αφετέρου τις πληρωμές που έχουν κάνει λόγω δωρεάς, χορηγίας και επιχορήγησης. Η Εθνική Τράπεζα εμφανίζεται λοιπόν στο πρώτο τρίμηνο του 2022 να έχει προχωρήσει σε δωρεά (;), χορηγία (;) ή επιχορήγηση (;) ύψους 20.000 ευρώ στην εταιρεία Avadar Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Η άγνωστη ΙΚΕ μας τράβηξε την προσοχή και ως εκ τούτου της ρίξαμε μια ματιά. Διαπιστώσαμε πως ανήκει στην Ειρήνη Βανταράκη, πρώην συνάδελφο δημοσιογράφο και νυν public and international affairs adviser και σύμβουλο επενδυτικών σχέσεων. Η κ. Βανταράκη είναι η ιδρύτρια και διευθύντρια του οργανισμού Greek House Davos και ήταν η επικεφαλής της διοργάνωσης για το Ελληνικό Περίπτερο στο Νταβός που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) μεταξύ 22 - 26 Μαΐου. Δεν ξέρουμε εάν η δωρεά (;), χορηγία (;) ή επιχορήγηση (;) της Εθνικής Τράπεζας σχετίζεται με τη διοργάνωση αυτή, αλλά το πιθανολογούμε. Θα είμασταν ασυνεπείς εάν δεν προσθέταμε πως εκτός από υπηρεσίες επικοινωνίας, δημοσίων σχέσεων, οργάνωσης επιστημονικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και προβολής και διοργάνωσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, η Avadar Μονοπρόσωπη ΙΚΕ δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο έργων τέχνης, στο χονδρικό εμπόριο αυτοκίνητων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων, στο χονδρικό εμπόριο αυτοκίνητων για τη μεταφορά επιβατών, στο λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων επιβατηγών αυτοκίνητων, και στο χονδρικό εμποριο ανταλλακτικών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων. Πλουραλισμός αν μη τι άλλο..

Νέα πρόσωπα

Δύο πολύπειρα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με καριέρα δύο δεκαετιών στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση τοποθέτησε ως επικεφαλής υπηρεσιών που υπάγονται απευθείας στον Διοικητή της ΑΑΔΕ ο Γιώργος Πιτσιλής. Συγκεκριμένα, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης της ΑΑΔΕ τοποθετήθηκε η εφοριακός Καλυψώ Σαρδέλη, ενώ προϊσταμένη της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της ΑΑΔΕ τοποθετήθηκε η τελωνειακός Γεωργία Τσέτσου. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο τους, το οποίο απαιτεί την όχι πάντα εύκολη επικοινωνία με τους φορολογουμένους.

Η Σούζαν, η Λαμία και η Καρδίτσα

Hellenic Brands Holding. Commodities Μονοπρόσωπη ΙΚΕ συστάθηκε προ έτους στη Λαμία, από την Βρεττανή υπήκοο Σούζαν Φίσερ (Susan Fisher) με μετοχικό κεφάλαιο 50.000 ευρώ. Η εταιρεία επέλεξε να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό 88 χιλιόμετρα μακριά, στην Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας. Σε αυτό τον λογαριασμό κατατέθηκαν με δύο εμβάσματα τον Ιούνιο του 2021 τα προαναφερόμενα 50.000 ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της HBH.COM. Η εταιρεία λίγους μήνες μετά, υπέβαλε στη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης αίτημα υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο. Το αίτημα αφορούσε σε επένδυση ύψους 5,1 εκατ. ευρώ για την ίδρυση μονάδας εμφιάλωσης μεταλλικού νερού στη θέση Κάκαβος της Δημοτικής Ενότητας Υπάτης του Δήμου Λαμιέων. Το ποσό της προτεινόμενης επένδυσης είναι μεγάλο, αλλά εξίσου μεγάλο είναι το ποσό της ενίσχυσης από τον αναπτυξιακό νόμο, που προ ημερών αποφασίσθηκε να δοθεί στην HBH.COM της κ. Φίσερ. Συνολικά η εταιρεία θα λάβει επιχορήγηση 2,32 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσό που καλύπτει σχεδόν το 50% της επένδυσης. Αξίζει να αναφέρουμε πως οι πωλήσεις εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα αγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ, με το ήμισυ των πωλήσεων αυτών να αφορά στο φυσικό μεταλλικό νερό, που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στο οργανωμένο λιανεμπόριο. Δεδομένου τους ενδιαφέροντος που έχει η επένδυση της Hellenic Brands Holding. Commodities Μονοπρόσωπη ΙΚΕ θα την παρακολουθούμε στενά.

Αλλαγές στις κρατικές ενισχύσεις

Μια παρέμβαση που χρονίζει και έχει ως αποτέλεσμα πολλές καθυστερήσεις και απώλεια εκατομμυρίων χρημάτων παίρνει τελικά το δρόμο της. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εδέησε και δρομολογεί την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, με σκοπό τη λειτουργία του νέου Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων. Το σχετικό έργο ανατέθηκε σε 9μελή ομάδα εργασίας που αποτελείται από έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη ικανά να φέρουν το έργο εις πέρας. Και θα έχουν στη διάθεσή τους σχεδόν έξι μήνες έως το τέλος του 2022. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να εντοπίσουν τα κενά του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, καθώς και τις ανάγκες του ενισχυμένου πλαισίου κρατικών ενισχύσεων με στόχο τη βελτίωση και την αποτελεσματική λειτουργία των διαδικασιών ελέγχου χορήγησης κρατικών ενισχύσεων, μέσω της αναβάθμισης του Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων.

www.newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη