Συμφωνία Κιέβου - Μόσχας για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, η Άγκυρα στον ρόλο του μεσάζοντα

Συμφωνία Κιέβου - Μόσχας για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, η Άγκυρα στον ρόλο του μεσάζοντα

Η Μόσχα κατέληξε σε συμφωνία με το Κίεβο και την Άγκυρα για ένα προκαταρκτικό σχέδιο για την έξοδο των ουκρανικών πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από την Οδησσό.

O τουρκικός στρατός θα βοηθήσει στην αποναρκοθέτηση των χωρικών υδάτων της Ουκρανίας και επίσης θα συνοδεύσει τα πλοία σε ουδέτερα ύδατα, αναφέρεται στο προσχέδιο που επικαλείται το Tass.

Υψηλόβαθμη πηγή δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα «Izvestia» ότι τα ρωσικά πλοία θα συναντήσουν τα πλοία εκεί και θα τα συνοδεύσουν στον Βόσπορο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σχέδιο - που έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής - αφορά μόνο την Οδησσό, την ώρα που τα ουκρανικά σιτηρά μεταφέρονται στην ΕΕ με τρένα και λεωφορεία, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμη στους τελικούς καταναλωτές.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για την εξαγωγή σιτηρών

Εκπρόσωπος του τουρκικού κοινοβουλίου δήλωσε στη Izvestia ότι η Άγκυρα συμμετέχει σε αυτή την επιχείρηση επειδή η επίλυση της διεθνούς επισιτιστικής κρίσης είναι κρίσιμη για τη χώρα.

«Το σχέδιο θα έχει ως εξής: Ο τουρκικός στρατός θα αποναρκοθετήσει την παράκτια περιοχή γύρω από την Οδησσό. Τα πλοία θα εγκαταλείψουν το λιμάνι, συνοδευόμενα από τουρκικά πλοία, για τα ουδέτερα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας προς μια καθορισμένη τοποθεσία. Θα φυλάσσονται πιο μακριά στον Βόσπορο από ρωσικά πολεμικά πλοία για να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευσή τους από τη Μαύρη Θάλασσα και να αποφευχθούν οι προκλήσεις. Η διαδικασία αυτή έχει συμφωνηθεί με την Τουρκία και την Ουκρανία- η ακριβής διαδρομή των πλοίων θα καθοριστεί αργότερα», τόνισε η πηγή.

Σύμφωνα με την πηγή, ο «οδικός χάρτης» θα εγκριθεί στις 8-9 Ιουνίου κατά την επίσκεψη των επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Άμυνας στην Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ θα συζητήσει το θέμα των εξαγωγών σιτηρών κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα. Η πηγή διευκρίνισε επίσης ότι στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι του ΟΗΕ.

#ΠΟΛΕΜΟΣ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΡΩΣΙΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΟΔΗΣΣΟΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/2mdMjQZ
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη