Το... περίεργο πλεονέκτημα που έχουν άτομα με τροφικές αλλεργίες απέναντι στον κορονοϊό

Το... περίεργο πλεονέκτημα που έχουν άτομα με τροφικές αλλεργίες απέναντι στον κορονοϊό

Μια νέα μελέτη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι τα άτομα με τροφικές αλλεργίες έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από κορονοϊό.

Σε μια ανάλυση περισσότερων από 4.000 ατόμων που ζούσαν όλοι σε νοικοκυριά στα οποία υπήρχαν ανήλικοι, οι ερευνητές παρατήρησαν διάφορες περίεργες τάσεις όσον αφορά στη μόλυνση από τον SARS-CoV-2, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι τα άτομα με τροφική αλλεργία είχαν περίπου τις μισές (!) πιθανότητες μόλυνσης.

Τα ευρήματα ταιριάζουν με άλλες πρόσφατες έρευνες, οι οποίες «έδειξαν» ότι αλλεργικές καταστάσεις, όπως το άσθμα, μπορεί να προσφέρουν κάποια προστασία έναντι σοβαρών περιπτώσεων του COVID-19.

Κάπως παρόμοια, η νέα μελέτη των NIH διαπίστωσε ότι το άσθμα δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από SARS-CoV-2, παρά το γεγονός ότι είναι μια πάθηση που επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα.

Από την άλλη πλευρά, η παχυσαρκία και ο υψηλός δείκτης ΔΜΣ ήταν παράγοντες που αύξαναν τον κίνδυνο λοίμωξης από SARS-CoV-2, όπως και η ηλικία των παιδιών και των εφήβων που μοιράζονταν τον ίδιο χώρο διαβίωσης.

Ωστόσο, το εύρημα όσον αφορά τις τροφικές αλλεργίες ίσως είναι η πιο αξιοσημείωτη ανακάλυψη.

«Η παρατηρούμενη συσχέτιση μεταξύ της τροφικής αλλεργίας και του κινδύνου μόλυνσης με SARS-CoV-2, καθώς και μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος και του κινδύνου αυτού, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης», λέει ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί οι τροφικές αλλεργίες φαίνεται να κάνουν τους ανθρώπους λιγότερο ευάλωτους στον SARS-CoV-2, αλλά υπάρχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις.

Οι πιθανές εξηγήσεις

Οι μισοί από όλους τους συμμετέχοντες στη μελέτη δήλωσαν ότι είχαν διαγνωστεί με τροφική αλλεργία, άσθμα, έκζεμα ή αλλεργική ρινίτιδα. Αυτές οι αναφορές υποστηρίχθηκαν στη συνέχεια από ένα υποσύνολο εξετάσεων αίματος, οι οποίες αποκάλυψαν αντισώματα που συνδέονται με αλλεργικές ασθένειες.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξάπλωση του SARS-CoV-2 στα νοικοκυριά των συμμετεχόντων από τον Μάιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021:

Τα άτομα με έκζεμα και άσθμα δεν έδειξαν επιπλέον ευπάθεια στον ιό, αλλά δεν φάνηκε επίσης να προστατεύονται περισσότερο.
Τα άτομα με τροφικές αλλεργίες, εν τω μεταξύ, διέτρεχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Δεν είναι όλες οι μορφές άσθματος ατοπικές (ή αλλιώς ιδιαίτερα αλλεργικές) και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο τα άτομα με ατοπικό άσθμα έχουν χαμηλότερα επίπεδα του υποδοχέα ACE2 των αεραγωγών, στον οποίο προσκολλάται ο SARS-CoV-2. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός δεν έχει τόσους πολλούς τρόπους να εισβάλει στα κύτταρα των πνευμόνων όσων έχουν αναπνευστικές αλλεργίες.

Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να συμβαίνει μεταξύ των ατόμων με τροφικές αλλεργίες, αν και οι συγγραφείς εξέτασαν μόνο τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 και όχι τη σοβαρότητα της λοίμωξης.

«Δεν είναι γνωστό αν αυτό συμβαίνει και στα άτομα με τροφική αλλεργία, αλλά μπορούμε να υποθέσουμε ότι η φλεγμονή τύπου 2, χαρακτηριστικό της τροφικής αλλεργίας, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του ACE2 στους αεραγωγούς και συνεπώς τον κίνδυνο λοίμωξης», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Υποστηρίζοντας αυτή την πιθανότητα, βρήκαμε σημαντικά μεγαλύτερα επίπεδα γενικής ατοπίας μεταξύ των ατόμων με αυτοαναφερόμενη τροφική αλλεργία, σε σχέση τόσο με τα άτομα χωρίς τροφική αλλεργία, όσο ακόμη και με τα άτομα με άσθμα».

#ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ #ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ #ΛΟΙΜΩΞΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/om9NAxh
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη