Συρίγος: Χωρίς διαύλους επικοινωνίας ένα ατύχημα μπορεί να εκληφθεί ως σκόπιμη ενέργεια

Συρίγος: Χωρίς διαύλους επικοινωνίας ένα ατύχημα μπορεί να εκληφθεί ως σκόπιμη ενέργεια

Ανήσυχος για την ακραία ρητορική που χρησιμοποιεί η Τουρκία και που μπορεί αυτή να οδηγήσει, εμφανίστηκε ο ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Άγγελος Συρίγος

 

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 τόνισε «Το πρώτο λάθος δεν είναι μόνο του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είναι γενικότερα της Δύσης, που περνάει ένα μήνυμα απίστευτης ανοχής στον Ερντογάν, ο οποίος είναι αρπακτικό σε αυτά τα θέματα. Γι' αυτό και η ελληνική πλευρά του περνάει συνεχώς το μήνυμα ότι ασχέτως τι κάνει η Δύση και το ΝΑΤΟ, εμείς δεν είμαστε ευκαιρία, θα μας βρει απέναντι».

Υπάρχουν δύο θεωρίες, σημείωσε, η μία είναι ότι ο Ερντογάν στην προκειμένη περίπτωση μπλοφάρει, το κύριο μέτωπό του είναι η Συρία και προσπαθεί εκεί να κινηθεί και παράλληλα θέτει και άλλα θέματα. «Η δεύτερη θεωρία είναι ότι δεν μπλοφάρει και κάτι θα κάνει. Σε κάθε περίπτωση εμείς πρέπει να κινηθούμε με το χειρότερο σενάριο και αυτό κάνουμε. Η εκτίμησή μου είναι ότι προς το παρόν τουλάχιστον, ενώ ρητορικά ανεβάζει πάρα πολύ τους τόνους, στην πράξη είναι σχετικά περιορισμένος, δεν έχει αλλάξει στάση στο πεδίο σε σχέση με αυτό που έκανε πριν έναν μήνα» ανέφερε ο κ. Συρίγος.

Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι «κατάσταση 1987», όταν δεν υπήρχε καμιά επικοινωνία με την Τουρκία, πλην των δύο πρεσβειών, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι είναι γεγονός πως οι δίαυλοι έχουν διακοπεί, επισημαίνοντας πως αυτό είναι πολύ κακό γιατί δεν μαθαίνεις ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της άλλης πλευράς. «Δηλαδή μπορεί να γίνει ένα ατύχημα και η άλλη πλευρά να το εκλάβει ως σκόπιμη ενέργεια» τόνισε ο κ. Συρίγος.

«Έχουμε πάρει τα μέτρα μας και έχουμε εξοπλίσει ακόμα περισσότερο τα νησιά μας, έχουμε τοποθετήσει φρουρές και έχουμε επανδρώσει όλα τα μικρά νησιά τα οποία είχαν φρουρές από το 1974 που είχαν δημιουργηθεί φυλάκια λόγω του Κυπριακού. Αυτά δεν ήταν διαρκώς στελεχωμένα. Τα τελευταία χρόνια είναι διαρκώς κάποιος εκεί για να αποτρέψουμε ακριβώς μια επιθετική ενέργεια» συμπλήρωσε.

Το ενιαίο ψηφοδέλτιο των φοιτητών δεν αφορά τις φοιτητικές εκλογές

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προχωράει κανονικά, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό, με μιας εβδομάδας παράταση για την διαβούλευση, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό. Αποτελείται από 340 άρθρα και σχεδόν στο σύνολο του νομοσχεδίου υπάρχει συμφωνία με τις πρυτανικές αρχές, σημείωσε ο κ. Συρίγος. «Υπάρχει διαφωνία με αρκετούς πρυτάνεις στο θέμα των Συμβουλίων Διοικήσεως του ιδρύματος. Συζητήσαμε εκτενώς πριν δύο ημέρες μαζί τους, είπαν θα μας στείλουν τις προτάσεις τους, θα τις δούμε, θα ξανασυζητήσουμε μαζί τους. Το 95% του νομοσχεδίου είναι κάτι που γίνεται αντιληπτό από όλους ότι πρέπει να περάσει»
ανέφερε. «Αναφορικά με αυτό που λένε κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, είναι το ενιαίο ψηφοδέλτιο που θα ισχύει για την εκπροσώπηση των φοιτητών στο πανεπιστήμιο. Αφορά την εκπροσώπηση των φοιτητών στη Σύγκλητο, εκεί όπου εκπροσωπούνται οι φοιτητές. Εσωτερικά εννοείται ότι μπορούν να κάνουν εκλογές, να κατεβάζουν παρατάξεις, είναι δικό τους θέμα, δεν μπορεί να παρέμβει κανείς, απαγορεύεται από το Σύνταγμα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα ανήκει οργανικά στα αστυνομικά τμήματα

Σε σχέση με την πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία ιδρύθηκε με έναν νόμο πέρσι τον Φεβρουάριο, στην συνέχεια προχώρησαν οι προσλήψεις και ακολούθησε προσφυγή κατά της λειτουργίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας, εξήγησε ο κ. Συρίγος. «Η προσφυγή εκδικάστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας πριν από έναν μήνα, κρίθηκε συνταγματικός ο νόμος και τώρα εκκρεμεί το Προεδρικό Διάταγμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο θα βγει για να μπορέσουν να μπουν μέσα. Αν δεν γίνει αυτό δεν μπορούν να μπουν μέσα. Σε κάθε περίπτωση, οργανικά θα ανήκουν στα αστυνομικά τμήματα και από εκεί θα μπαίνουν στα campus για περιπολίες» είπε τέλος ο υφυπουργός Παιδείας.

#ΣΥΡΙΓΟΣ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΕΡΝΤΟΓΑΝ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/iOJrNFx
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη