Η Χάρτα της Λαμίας

Διαβάζουμε δημοσιεύματα στα ΜΜΕ που αναφέρονται σε δημοσκόπηση στο twitter αναφορικά με την «πόλη της Ελλάδας που δεν θα μετακόμιζα ποτέ»[https://lamianow.gr/chamos-sto-twitter-den-glytose-i.../] και αναφέρονται στην πόλη μας με έναν απαξιωτικό τρόπο. Πέρα του ότι δεν συμφωνώ ούτε με τη φερόμενη ως δημοσκόπηση, ούτε με το τρόπο που αυτό προβάλλεται ως είδηση, θεωρώ ότι είναι ευκαιρία να συζητήσουμε για τα μέτρα και τους τρόπους βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών και την ποιότητα ζωής μας. Να μιλήσουμε για τη «ΧΑΡΤΑ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ» λοιπόν.

Ως «ΧΑΡΤΑ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ» θεωρώ ένα πλαίσιο αρχών κοινωνικής συμβίωσης των κατοίκων της πόλης. Η σύνταξή του μπορεί να ολοκληρωθεί μετά από ένα γενικευμένο διάλογο ανάμεσα στους φορείς και τους κατοίκους, με την ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τα αποτελέσματα της συζήτησης, οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις, μπορούν να μπουν για έγκριση με έναν ευέλικτο τρόπο στα όργανα του Δημοτικού Συμβουλίου και των κοινωνικών φορέων της πόλης. Είναι γεγονός ότι μια διαφορετική αντίληψη στη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων επιβάλει τη συζήτηση/διαβούλευση «από τα κάτω προς τα πάνω». Η “ΧΑΡΤΑ” έτσι στην εφαρμογή της, ως αποτέλεσμα ενός τέτοιου διαλόγου, θα μπορέσει να αποτελέσει τη βάση για την αλλαγή της νοοτροπίας και να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. 

Σε μια τέτοια συζήτηση μπορούν να περιληφθούν θεματικοί τομείς, όπως: 

- Η καθαριότητα στην πόλη και στο δημόσιο χώρο, η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και ο κανονισμός καθαριότητας, ανακύκλωση, οικιακή κομποστοποίηση, ΑΕΚΚ, κλαδέματα.

- Το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι, αστικά και περιαστικά άλση, πάρκα αναψυχής, παγκάκια, δέντρα, σεβασμός και βελτίωση των συνθηκών του πρασίνου

- Η κυκλοφορία στους δρόμους, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, πεζοδρομήσεις, τα δικαιώματα των πεζών και η συμπεριφορά πεζών και εποχούμενων

- Τα δημόσια μέσα μεταφοράς και η καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών

- Ράμπες ΑΜΕΑ, βελτίωση των όρων κυκλοφορίας των αμαξιδίων και των ΑΜΕΑ γενικά

- Ηχορύπανση γενικά αλλά και ηχορύπανση στον δρόμο και στα καταστήματα εστίασης

- Δήμος και παιδί: φροντίδα για τα παιδιά, παιδικοί σταθμοί, παιδικές χαρές,

- Πολιτισμός και Αθλητισμός: πολιτικές και πρακτικές, πολιτιστική πολιτική του Δήμου, χώροι πολιτισμού, αθλητικοί χώροι, υπαίθρια πάρκα γυμναστικής, μαζικός αθλητισμός

- Ιατρική πρόληψη - υγιεινή ζωή στην πόλη, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

-Συμμετοχή, υπευθυνότητα, άμεση δημοκρατία, λαϊκές συνελεύσεις, ενεργά τετράγωνα, επιτροπές γειτονιάς. 

- Κοινωνική αλληλεγγύη -και όχι φιλανθρωπία: κοινωνικός έλεγχος, διεύρυνση και ουσιαστική συμμετοχή στις δομές αλληλεγγύης του Δήμου.

- Δημόσια αγαθά, ανάγκη ανάδειξης της συλλογικής ευθύνης απέναντι στα δημόσια αγαθά και την κοινωνική συνοχή.

- Πρόσφυγες, μετανάστες και τσιγγάνοι: η συναναστροφή με τις διαφορετικότητες και η συνύπαρξη με τις διαφορετικές ομάδες της κοινωνίας - ξενοφοβία και ρατσισμός 

Στόχος της πρότασης είναι να ασχοληθεί σοβαρά η Δημοτική Αρχή με τα προβλήματα της συμβίωσης στην πόλη μειώνοντας τη δυσαρέσκεια των κατοίκων και προχωρώντας στην εξεύρεση λύσεων, οι οποίες θα προκύψουν μέσα από τη συζήτηση και θα εκφράζουν τις προσδοκίες του συνόλου ή της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών. Μπορεί κάποια από τα παραπάνω να μην καταλήξουν σε οριστικές συμφωνίες∙ όμως και μόνο η συζήτηση θα προσθέσει πολλά στην αλλαγή της νοοτροπίας δημοτών και διοικούντων.

Στέφανος Σταμέλλος

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη