Λαμία: Μια πόλη "σχολείο" για την Ελλάδα

Μια πόλη "σχολείο" για την Ελλάδα

Η Λαμία μας έχει όλες τις γεωγραφικές, ιστορικές, πλουτοπαργωγικές προϋποθέσεις για να αποτελέσει "σχολείο" για τους Δήμους της Πατρίδας μας, θα έλεγα παραφράζοντας το κείμενο του "Επιτάφιου Περικλέους".

Μάλιστα, το έσχατο σημείο που έχει περιέλθει η πόλη μας, δύναται αν κινητοποιηθούμε, να προσφέρει το καλό παράδειγμα για το πως μπορεί να αναστηθεί μια πόλη από τις στάχτες της. 

Ο "Επιτάφιος του Περικλέους" μας περιγράφει λεπτομερώς τι οφείλουμε να πράξουμε. Κι έτσι, τα κείμενα του Θουκυδίδη μας βοηθούν στον ανήφορο. 

Καμία ανάγκη, όμως,  δεν έχουμε από επαίνους για την προσπάθειά μας, παρά μόνο ως εκεί που να δίνουν εφικτό παράδειγμα για τον απλό Πολίτη κι όχι ως άπιαστες επικές ατάκες για εξωπραγματικούς ηρωισμούς. Ούτε να ανυψώνουμε ηρωικά τους παλαιότερους αλλά να τιμούμε όσους παρέδωσαν μια Λαμία ισχυρή.

 Ισχυρή για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Για όσους αναδεικνύονται με την αξία τους και τη δουλειά τους. Ανθρώπους που δεν φοβούνται την εξωστρέφεια και καλοδέχονται όσους έρχονται στην πόλη φέρνοντας πλούτο, δουλειές, Ιδέες. Και τις Ιδέες, τον πνευματικό πλούτο να τον μετατρέψουμε σε πράξη, χωρίς να μένουνε αδρανείς εν μέσω όμορφων σκέψεων. Δεν αρκούν οι όμορφες σκέψεις.  Οφείλουμε να ομορφαίνουμε την Λαμία μας με πράξεις. Οι ενέργειές μας να αναδεικνύουν τα κάλλη της με σεμνότητα και ευπρέπεια. Χωρίς υπερβολές.

 Αυτά επιτυγχάνονται διά της συμμετοχής των Πολιτών στα κοινά, τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες που αποτελούν τιμή για τον Πολίτη. 

Οι Πολίτες της Λαμίας, την ώρα αυτή που η πόλη δοκιμάζεται, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Με αρετή, γνώση και τόλμη. 

Η τόλμη απαιτείται στις δυσκολίες ειδικά όταν συνδυάζεται με την τεχνοκρατική μελέτη, την συντεταγμένη συζήτηση, την διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, την εμπνευσμένη ηγεσία που όμως δεν συγκεντρώνει τις εξουσίες μονοπρόσωπα.

Ο πάντα επίκαιρος Θουκυδίδης, ας είναι το φως που μας οδηγεί στις δυσκολίες. 

Για μια πόλη "παράδειγμα" , όπως της αξίζει.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη