Τα επιδόματα που «κινδυνεύουν» από τις νέες αντικειμενικές αξίες

Τα επιδόματα που «κινδυνεύουν» από τις νέες αντικειμενικές αξίες

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών φέρνει πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων μπροστά στον κίνδυνο της απώλειας μιας σειράς επιδομάτων.

Σημειώνεται ότι το ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας αποτελεί «ρυθμιστή» για την ένταξη δικαιούχων σε μια σειρά επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ (και όχι μόνο).

Ένα από τα βασικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί για τη χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, του στεγαστικού επιδόματος, του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, του επιδόματος θέρμανσης κ.ά. είναι το ύψος της ακίνητης περιουσίας.

Με τις νέες αντικειμενικές, λοιπόν, πολλά νοικοκυριά θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων καθώς θα χάσουν τις κοινωνικές ενισχύσεις που λαμβάνουν ή ακόμη χειρότερα να πληρώσουν και επιπλέον φόρο, χωρίς ουσιαστικά να έχει αλλάξει η περιουσία τους.

Εάν η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους, μετά την αύξησή της τιμής της αντικειμενικής, υπερβεί το ισχύον κατά περίπτωση όριο μέχρι το οποίο τούς αναγνωρίζεται το δικαίωμα είσπραξης διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, τότε θα χάσουν τα δικαιώματα αυτά, ακόμη κι αν πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια.

Μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές σε κίνδυνο μπαίνουν:

- Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, για το οποίο λαμβάνεται υπόψη η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας η οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολο της τα 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

- Το στεγαστικό επίδομα, για το οποίο η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος, με ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.

- Το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, για το οποίο η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ, για οικογένειες ή άλλα πολυπρόσωπα νοικοκυριά το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος και έως ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.

- Το επίδομα θέρμανσης. Τα όρια αξίας της ακίνητης περιουσίας είναι 180.000 ευρώ για κάθε άγαμο και 300.000 ευρώ για έγγαμο δικαιούχο.

- Την έκπτωση (50%) στον ΕΝΦΙΑ. Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του είναι μέχρι 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

#ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ #ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ_ΑΞΙΕΣ #ΑΚΙΝΗΤΑ #ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ #ΑΥΞΗΣΕΙΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/lit8CZg
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη